Markpersonalen hotad när SAS ska spara
SAS markanställda ligger fortsatt i riskzonen när företaget åter ska spara flera miljarder kronor för att överleva. Ytterligare svar väntas under den kommande veckan.
I tisdags stoppades handeln av SAS-aktier på börsen och spekulationerna var i full gång om ett eventuellt konkurshot mot företaget. För att stoppa alla rykten skickade SAS ut ett pressmeddelande där det stod att företaget väntar ett positivt resultat i den kommande kvartalsrapporten, 568 miljoner kronor före skatt.
När handeln öppnade igen rusade aktien och i slutet av dagen hade aktien stigit långt över tio procent.
Men det förväntade resultatet kan fortfarande slå hårt mot företagets anställda. I pressmeddelandet står det om företagets effektiviseringsplan som just nu förhandlas i styrelsen. Besparingarna krävs för att bevisa för ägarna att företaget kan stå sig långsiktigt i konkurrensen.
Enligt pressmeddelandet ska SAS spara tre miljarder kronor med den nya planen.
Men, som det står i pressmeddelandet, ska ytterligare tre miljarder kronor tjänas in genom försäljningar:
”Planen omfattar även avyttring av tillgångar utanför kärnverksamheten för att minska bolagets långsiktiga beroende av tredjeparts finansiering”.
– Jag har varit på möte med ledningen och alla de nordiska ordförandena men det är locket på, vi får inte säga ett ord. Vi kan bara vänta och se. Och våra medlemmar kan inte göra annat än att göra sitt jobb, säger Kenneth Grampe, ombudsman i Transports flygavdelning.
Spekulationerna om hur sparpaketet kommer att slå handlar om allt ifrån outsourcing till lönesänkningar, ifall lokala avtal sägs upp.
– Det skrivs mycket i media om lönesänkningar men det skulle i så fall, givetvis, inte gälla våra avtal. Vi har ju riksavtal och man kan aldrig gå under ett golv i riksavtalet, säger Kenneth Grampe.
Jan Ohlsson, chefredaktör på Travel Insider, säger till Dagens Industri att det är troligt att SAS kommer att försöka sälja SAS ground services, SGS. Även om företaget inte drar in så mycket pengar skulle en försäljning kunna minska både kostnader och pensionsåtaganden för bolaget.
Diskussionerna har även gällt en eventuell försäljning eller skrotning av bonusprogrammet Eurobonus, och enligt Dagens Industri finns misstankar om att SAS norska dotterbolag Wideröe ska säljas.
SAS kommer att ge ytterligare uppdateringar ”när väsentliga förändringar inträffar”, men med största sannolikhet blir det senast på torsdag nästa vecka då företaget ska presentera hela kvartalsrapporten.