Close
Transports utredare Antti Vainio ledde frågestunden med Anders Ygeman.
Close
Kongress 2017

”Ordningsvakter måste ha mer utbildning”

Talare. Fler kontroller på vägarna och öppning för att ordningsvakter kan avlasta polisen vid alkotest. Det var budskapet när inrikesminister Anders Ygeman (S) talade till Transports kongress.

– Det här är den enda talarstol jag stått i där jag inte behöver förklara vad cabotage är, sa Ygeman och drog med sig ett skratt.

Anders Ygeman är inrikesminister. Förutom att ha polisen och säkerhetspolisen i sin portfölj är han den minister som har hand om reglerna för väktare och ordningsvakter. Han passade tidigt på att ge dem beröm.

– För trygghet räcker inte poliser, det behövs ordningsvakter och väktare. Vid attentatet på Drottninggatan gjorde väktare och ordningsvakter allt de kunde från första stund. De är värda samma uppskattning som polis och räddningspersonal för sina insatser. Jag vill därför rikta ett tack till alla Transports medlemmar i bevakningsbranschen, sa Anders Ygeman.

Ygeman berättade också att regeringen satsar 100 miljoner kronor de närmaste fyra åren för kontroll av cabotage och tunga transporter.

– Genom det kan vi bättre värna om fackliga rättigheter, främja sund konkurrens och upptäcka andra sorters brottslighet.

Inrikesministerns tal var betydligt kortare än kongressens tidigare ministerbesök. I stället lämnades mer utrymme från kongressdeltagarnas frågor – upplästa av Transports utredare Antti Vainio. Många frågor på en sådan detaljnivå att ministern hade lite svårt att svara.

– Även om det är svårt kan det vara bra att medlemmarnas frågor får lyftas, sa Antti Vainio.

Många frågor berörde uppdelningen i arbetsuppgifter mellan polis och bevakningspersonal. Områden han tog upp var att bevakningspersonal kan göra alkotester och transportera omhändertagna personer till polisen. Dessutom finns det alkobommar vid de tio största hamnarna på test, de sa Ygeman att han nu vill göra permanenta.

– Det finns flera områden där vi kan diskutera om var gränserna ska dras. Men för att det ska gå måste vi ha mer utbildning för ordningsvakter. I dag har de stora befogenheter men för korta utbildningskrav.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.