Matbud protesterar mot dåliga villkor
Frankrike. App-arbetare försöker organisera sig i en rad länder. I Frankrike strejkar kurirer, som jobbar för olika leveransappar. – Men det är svårt att mobilisera en så splittrad grupp, säger cykelbudet Jean-Daniel Zamor. Han hoppas att ökat samarbete över gränserna kan ändra styrkeförhållandena.
Plattforms- och gigekonomin växer i Europa. I sommar har kurirer som jobbar för olika leverans-appar i Frankrike, genomfört maskningsstrejker och demonstrationer. I morgon lördag (den 10 augusti) samlas de till en landsomfattande aktion.
Protesterna utlöstes när brittiska Deliveroo ändrade sina tariffer, och bland annat slopade minimiersättningen för korta körningar. Buden säger att de plötsligt får betydligt sämre betalt.
– Villkoren är inte heller bättre hos andra bolag, som Uber Eats, säger Jean-Daniel Zamor. Han är cykelbud och ordförande för föreningen Clap, som organiserar kurirer i Parisregionen.
Själv är han student och levererar då och då för Stuart.
– De flesta jobbar heltid. Man måste arbeta många timmar för att det ska löna sig, säger han.
I Frankrike är kurirerna egenföretagare. De betalar själva sociala avgifter, och bekostar sin utrustning, som oftare är en scooter än en cykel. Clap kräver inte att de ska få fasta jobb.
– Buden vill sällan det.
Däremot vill föreningen ha en lagstadgad minimiersättning per timma på drygt 200 kronor. Clap vill också ha bättre försäkringar, eftersom olyckor är vanligt, och att buden får ta del av företagens algoritmer för hur körningarna fördelas mellan dem.
Även om protesterna har väckt uppmärksamhet i Frankrike, deltar bara en bråkdel av buden. Det är en splittrad och svårmobiliserad grupp.
– Vi träffas sällan. Det finns ju inga personalrum hos företagen. Dessutom är många rädda för att inte få fler körningar, säger Jean-Daniel Zamor.
Han sätter framför allt sina förhoppningar till ett internationellt samarbete, för att buden ska bli starkare gentemot plattformsföretagen. För ett halvår sedan var Clap med om att bilda en europeisk samarbetsorganisation, Transnational courier federation.
I september ska han dessutom vara talesman för kurirerna vid ett möte i Bryssel. Europafacket ska hjälpa dem att organisera sig i olika länder.
– Men vi måste göra det själva. Många av mina kollegor här i Frankrike är unga, och misstänksamma mot facken, som de uppfattar som för politiska.