Matbudens svar förvånade
8 frågor. Vad är det som motiverar människor att börja jobba som matbud? Det försökte Linda Weidenstedt och hennes forskarkollegor vid näringslivets forskningsinstitut Ratio ta reda på. Svaren förvånade.
1. Varför gjorde ni den här studien?
– Det mesta som har skrivits om gig-jobb har kommit från intresseorganisationer som fackförbund. Fokus har då varit på betydelsen för arbetsmarknaden i stort, om fackliga frågor eller arbetsmiljö. Vi ville höra vad folk som jobbar har att säga. Hur de känner och vilka de är.
2. Många av matbuden har otrygga anställningar, eller är inte anställda alls. Märkte ni av önskemål om att få en tryggare anställning?
– Jo det gjorde vi. De som har utbildningar önskar sig ofta att få jobba inom sitt yrke.
– Samtidigt tycker alla att det är bättre att gigga än att inte jobba alls. Och det finns också de som inte vill ha en fast anställning till varje pris.
3. Vad förvånade dig mest?
– Jag hade en bild av att det rörde sig om migranter som inte är högutbildade. Men de flesta hade minst en treårig högskoleutbildning, ofta som ingenjör eller ekonom.
4. Finns någonting i svaren som buden sa samstämmigt?
– De gör det inte för skojs skull eller för att prova något nytt. Det är något viktigt för dem, det stämmer på alla vi intervjuade. Huvudanledningen var att de behöver tjäna pengar. Många vill göra det i den bransch de har utbildat sig för, men har inte lyckats att få jobb där.
5. Vilka lärdomar kan fackförbund och arbetsgivarorganisationer dra från ert resultat?
– Uppenbarligen brister samhället i att ta vara på de här människornas arbetsvilja och yrkesetik. Det här är personer som verkligen vill jobba, men de släpps inte in på arbetsmarknaden.
6. Många svarade att jobbet är mer bekvämt än andra lågbetalda jobb, på vilket sätt?
– I kontrast till jobb på lager eller restaurang var det inte lika slitsamt. Arbetsledningen utövar mindre kontroll. Det handlade om att man får ta pauser. Många använder elcykel eller moped och ser transporten som en chans att vila kroppen.
7. Upplevde du att det var många som inte trivdes på jobbet?
– Nej, det tycker jag inte. Det motsatta. Förvånansvärt många var positiva och glada. Jobbet har många brister, men många såg det som meningsfullt och roligt att leverera mat.
8. I er rapport föreslår ni att den här typen av jobb ska regleras, men med varsam hand. Vad menar ni med det?
– Det vi menar är att gig-ekonomin är viktig för de här personerna. Den kan funka för dem. Det är ingen vanlig arbetsmarknad, det innebär att man kan börja jobba bara så där. Skulle den regleras för mycket skulle det inte längre vara en gig-ekonomi. Däremot finns det saker som inte alls fungerar. Som de uppenbara bristerna i arbetsmiljöhanteringen.