Close
Max i Norrköping var en av restaurangerna som Joakim Åman körde ut mat från. Arbetstiderna höll på att knäcka honom. Joakim sa upp sig efter att arbetsgivaren, ett bemanningsföretag, lurat honom på lön.
Close

Matutkörningen blev en mardröm för Joakim

Åkeri. I fyra månader körde Joakim Åman ut mat från restauranger som Max och Pizza hut. Maten beställdes genom sajten hungrig.se. Men bolaget där han formellt var anställd, FLX consulting, blåste honom på lön och milersättning. Bolaget har heller inte betalat in en krona i skatt eller sociala avgifter, trots att man på hemsidan säger sig ha 50 anställda.

– Den här affärsverksamheten växer i hela landet. Vi har hjälpt flera chaufförer som haft nästan slavliknande förhållanden, säger Mats Andersson, ombudsman på Transport i Linköping.

Samir Bachkami, vd bakom sajten hungrig.se, lovar att hjälpa förare som i likhet med Joakim Åman drabbats:

– Det är för jävligt det som hänt. En av våra leverantörer tog in FLX, utan vår kännedom.

Joakim Åman blev glad när han såg jobbannonsen i vintras. Köra ut restaurangmat i Norrköping.

– Det lät perfekt. Jag har kört bud tidigare och hittar överallt i stan, säger han.

I februari åkte han till Stockholm och skrev på anställningskontraktet. Heltid, 40 timmar i veckan och företagsbil. En röd Toyota med loggan hungrig.se. Arbetsgivare var FLX consulting AB.

Kollektivavtal fanns inte och lönen kunde ha varit bättre, 100 kronor i timmen, men han var ändå glad.

I solgasset utanför en av kundrestaurangerna, Max, berättar Joakim Åman hur det blev:

– De första veckorna funkade det. Det var inte jättemycket att göra, men fler och fler restauranger anslöt sig. Sedan pajade företagsbilen och jag uppmanades att ta min egen privata. Jag skulle få 18,5 kronor per mil. Men jag fick aldrig någon milersättning.

Lönen och arbetstiderna blev inte heller som Joakim förväntat sig. Hungrig.se erbjuder utkörning mellan klockan 10.30 och 22.00 på kvällen. I början jobbade han antingen dag- eller kvällspass. Men bristen på förare gjorde att arbetsdagarna blev allt längre.

– Chefen ringde jämt och tjatade om att jag skulle rycka in extra. Det blev nästan sju dagars jobb i veckan och uppåt 60 timmar. Jag hade nästan ingen fritid alls. Jag gillar fotboll, men hann inte se en enda match under våren.

– Det hjälpte inte att jag se nej, jobbet blev en mardröm till slut. Jag visste aldrig när jag kunde vara ledig.

Droppen för Joakim kom när arbetsgivaren plötsligt sa att hans anställning hängde på en skör tråd. Han skulle få behålla jobbet, men bara om han gick ner i lön. Till 40 kronor i timmen, plus 25 kronor för varje leverans.

– Det kändes märkligt, säger han. Jag som verkligen hade ställt upp för företaget. Jag förklarade att jag inte skulle klara mig på den lön de erbjöd.

Joakim Åman kontaktade facket, Transport. Då hade det varit problem med löneutbetalningarna alla månader, utom en. När det var dags för betalning för maj kom inga pengar alls.

– Det var jättejobbigt. Jag har räkningar att betala, som alla andra. Jag fick låna av kompisar och anhöriga.

Ombudsman Mats Andersson började driva ärendet. Han sökte huvudmannen på FLX Consulting, Salam Mohammad.

– Han lovade dyrt och heligt att pengarna var på väg in på Joakim Åmans konto. Men det var bara en bluff, pengarna kom aldrig. När jag gjorde nya försök gick Mohammad under jorden, säger Mats Andersson.

Under processen blev Joakim Åman plötsligt kontaktad av ett annat företag – T Group logistics. Bolaget erbjöd sig att ta över anställningen och betala halva den löneskuld som uppstått hos FLX consulting. Jobbet – att köra ut mat för hungrig.se – var detsamma.

Erbjudandet fick ombudsman Mats Andersson att reagera:

– Det är ju lite konstigt när en ny arbetsgivare tar på sig skulder som uppstått i ett annat företag.

Mats Andersson började nysta i en härva av bolag och uppdragsgivare. Under grävandet kunde han konstatera att FLX consulting inte betalat in några skatter eller arbetsgivaravgifter sedan bolaget startades i början av 2018.

Företaget har heller inte något trafiktillstånd – trots att man har fyra fordon registrerade och kör ut ”gods” mot betalning.

T Group logistics, som tog över FLX förare, har betalat in cirka 25 000-33 000 kronor per månad det senaste kvartalet i skatt och arbetsgivaravgifter. Det täcker ungefär två anställda. Inte heller här finns trafiktillstånd.

Transports Linköpingsavdelning har hjälpt fyra chaufförer som jobbat för FLX consulting. Joakim Åman saknar fortfarande omkring 9 400 kronor.

Även i Stockholm har Transport gått in och bistått anställda som inte fått ut rätt lön. När ombudsman Lars Karlsson, trots upprepade försök, inte lyckades driva igenom lönekraven skickade han in en konkursansökan.

Den riktas mot samma huvudman, Salam Mohammad. Fast här har förarna varit anställda i FLX consulting handelsbolag. Alltså inte i aktiebolaget med samma namn.

Både Lars Karlsson och Mats Andersson tycker att det vore intressant att pröva hur det nyligen införda beställaransvaret för transporter skulle påverka matutkörningen.

Vilket ansvar har restauranger för att se till att budverksamheten är seriös och bedrivs med giltiga tillstånd? Vilket ansvar har huvudmännen bakom sajten hungrig.se?

Såväl FLX consulting som T Group logistics och hungrig.se har egna jobbannonser på nätet där man söker nya matdistributörer. T group söker f-skattare med egen bil. Hungrig.se vill ha cykelbud.

Transportarbetaren har sökt den ansvarige på FLX consulting. Utan framgång.

Hungrig.se drivs av företaget Restaurang online, med säte i Lund. Vd är Samir Bachkami. Han säger sig vara upprörd över det som framkommit om uteblivna löner:

– Vi har tecknat avtal med T Group logistics. Det är de som tagit in ett bemanningsföretag, utan vårt medgivande. Alla våra underentreprenörer skriver på avtal där man förbinder sig att betala skatter och avgifter och ha giltiga tillstånd.

Gäller det även trafiktillstånd?

– Som sagt. Vi ser till att göra rätt från vår sida. Efter samråd med våra jurister kräver vi att det ska finnas de tillstånd som behövs.

När det gäller förhållandena för chaufförerna på FLX säger Samir Bachkami:

– Sådant här får bara inte hända, det strider mot all vår etik. Men jag har sett till att alla som hört av sig fått lön och fortsatt anställning. I T Group logistics.

T Group logistics betalar in väldigt lite skatt och avgifter. Bolaget söker nya förare – men bara f-skattare med egen bil. Är det okej att T Group tar in egenföretagare som kör för hungrig.se?

– T Group logistics får inte ta in bemanningsföretag med inhyrd personal. Men att anlita egenföretagare med f-skatt är upp till våra samarbetspartners att bestämma.

Företrädare för T Group logistics är Tillie Lehnsdal. Hennes make ”Toto” är också verksam i bolaget. Han beklagar det som hänt och hävdar att T Group blev lurade av FLX consulting.

– Tillsammans med hungrig.se försöker vi hjälpa de drabbade chaufförerna. Det som hänt har skadat oss också, säger Toto.

Hur många anställda bud har T Group logistics i dag?

– Omkring 30, säger Toto.

Hur kan bolaget då betala in så lite i skatt och arbetsgivaravgifter?

– De flesta är egenföretagare. F-skattare.

Inte anställda alltså?

– Nej, det är riktigt.

Varför har inte T Group logistics trafiktillstånd?

– Det behövs inte. Vi jobbar direkt för restaurangerna, som anställda.

Anställda?

– Nej, anlitade.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. AnneM:
    19 juli, 2018

    FY F...!!!

  2. Stefan Blomkvist:
    19 juli, 2018

    Det liknar uber och andra lycksökare som bara vill tjäna snabba stålar. Helst utan att betala ut lön eller in skatt.

Lästips:

Pedagogen Liliane Jbeilly har nära till skratt och visar ord och uttryck med hela kroppen för att Walid Dahda, Abdulnasser Alzoukani och kollegorna ska hänga med. Foto: Justina Öster

Här får de anställda lära sig svenska på arbetstid

SFI. 2025 är här. ”Har ni några önskningar”, frågar läraren Liliane Jbeilly. ”Jag vill bli rik”, svarar en av de anställda på TPL Postnord i Ljungby med ett gott skratt. De deltar i ett projekt, finansierat av EU och arbetsgivaren, och tränar svenska. På arbetstid.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.