
Med fackets hjälp blev arbetsmiljön så mycket bättre
Åkeri. Orimliga prestationskrav och skrikande chefer fick UPS-chauffören Nuno Blomqvist att ta hjälp av facket. Nu är han själv Transportombud – och arbetsmiljön är mycket bättre.
Nuno Blomqvist har kört paket åt UPS i Västerås i 18 år.
– Jag är absolut ingen morgonmänniska så arbetstiderna passar mig perfekt, säger Nuno som går på sitt pass vid niotiden på morgnarna.
Sedan han började på UPS har verksamheten vuxit och prestationskraven ökat. Ett tag var de orimligt höga.
– Det är likadant i hela branschen. I början av pandemin sas chaufförer upp för att de trodde att det skulle bli färre paket. Men det blev tvärtom. Då började cheferna tänka att de kunde göra mer med färre chaufförer, om de bara pressade folk tillräckligt mycket, säger Nuno.
”Ett jäkla liv”
Bilarna lastades fulla, och hann man inte leverera allt så blev man utskälld och inkallad till chefen.
– Det blev ett jäkla liv. Till slut blev vi utskällda varje morgon, säger Nuno.
Han och kollegorna kände att de måste göra något.
– Vi började prata ihop oss och frågade oss om cheferna verkligen får göra så här. Vi gjorde ju så gott vi kunde och inget blev bättre av att börja varje dag med en utskällning. Det behövdes en förändring, säger Nuno.
Han samlade ihop deras frågor och åkte upp till Transport. Där träffade han Andreas Kedborn som hjälpte dem att komma vidare. Och så frågade han om Nuno ville engagera sig mer.

Ingen trivdes
Med hjälp av facket gjordes en medarbetarundersökning på jobbet.
– Den visade att arbetsmiljön var i botten. Ingen trivdes, säger Nuno.
Efter hans och fackets påtryckningar tog UPS tag i det.
– När vi fick besök av en arbetsmiljöexpert från USA förstod vi att de tar det här på allvar. Efter det blev det mycket bättre. Relationen vi har nu med cheferna är en helt annan.
– Vi har fortfarande mycket att göra, men nu kommer folk inte hit med en klump i magen. Det skriks inte längre och folk är inte stressade på samma sätt. Hinner du inte med allt, så kan du ringa in och säga det. Man blir inte inkallad till chefen, utskälld eller förhörd. Allt det är borta.
Fackligt ledarskap
Nu är Nuno ett av två Transportombud på jobbet och går en utbildning i fackligt ledarskap.
– Det är mycket tack vare Andreas Kedborn och Mikael Löwdin. De har blivit som mentorer för mig. Men vi har fått jättemycket hjälp av alla på avdelning 19 Norra Mälardalen.
I höst väntar Nuno Blomqvist och hans sambo sitt första barn. Planen är att flytta till hennes hemstad Strömstad så småningom.
– Oavsett så vill jag nog prova på något annat snart. Men jag vill inte lämna UPS förrän jag vet att det finns ett starkt fackligt fäste här. Det måste finnas folk som har utbildning i sina rättigheter och kan stå upp för dem. Jag vill inte att det här ska vara förgäves.