”Vi har fortfarande mycket att göra, men nu kommer folk inte hit med en klump i magen”, säger Nuno Blomqvist.
Close
”Vi har fortfarande mycket att göra, men nu kommer folk inte hit med en klump i magen”, säger Nuno Blomqvist.
Close
Månadens medlem

Med fackets hjälp blev arbetsmiljön så mycket bättre

Åkeri. Orimliga prestationskrav och skrikande chefer fick UPS-chauffören Nuno Blomqvist att ta hjälp av facket. Nu är han själv Transportombud – och arbetsmiljön är mycket bättre.

Nuno Blomqvist har kört paket åt UPS i Västerås i 18 år.

Jag är absolut ingen morgonmänniska så arbetstiderna passar mig perfekt, säger Nuno som går på sitt pass vid niotiden på morgnarna.

Sedan han började på UPS har verksamheten vuxit och prestationskraven ökat. Ett tag var de orimligt höga.

Det är likadant i hela branschen. I början av pandemin sas chaufförer upp för att de trodde att det skulle bli färre paket. Men det blev tvärtom. Då började cheferna tänka att de kunde göra mer med färre chaufförer, om de bara pressade folk tillräckligt mycket, säger Nuno.

”Ett jäkla liv”

Bilarna lastades fulla, och hann man inte leverera allt så blev man utskälld och inkallad till chefen.

Det blev ett jäkla liv. Till slut blev vi utskällda varje morgon, säger Nuno.

Han och kollegorna kände att de måste göra något.

Vi började prata ihop oss och frågade oss om cheferna verkligen får göra så här. Vi gjorde ju så gott vi kunde och inget blev bättre av att börja varje dag med en utskällning. Det behövdes en förändring, säger Nuno.

Han samlade ihop deras frågor och åkte upp till Transport. Där träffade han Andreas Kedborn som hjälpte dem att komma vidare. Och så frågade han om Nuno ville engagera sig mer.

Med fackets hjälp förbättrades arbetsmiljön på UPS radikalt. Foto: Pernilla Ahlsén
”Vi har fått jättemycket hjälp av alla på Transports avdelning 19”, säger Nuno Blomqvist. Foto: Pernilla Ahlsén

Ingen trivdes

Med hjälp av facket gjordes en medarbetarundersökning på jobbet.

Den visade att arbetsmiljön var i botten. Ingen trivdes, säger Nuno.

Efter hans och fackets påtryckningar tog UPS tag i det.

När vi fick besök av en arbetsmiljöexpert från USA förstod vi att de tar det här på allvar. Efter det blev det mycket bättre. Relationen vi har nu med cheferna är en helt annan.

Vi har fortfarande mycket att göra, men nu kommer folk inte hit med en klump i magen. Det skriks inte längre och folk är inte stressade på samma sätt. Hinner du inte med allt, så kan du ringa in och säga det. Man blir inte inkallad till chefen, utskälld eller förhörd. Allt det är borta.

Fackligt ledarskap

Nu är Nuno ett av två Transportombud på jobbet och går en utbildning i fackligt ledarskap.

Det är mycket tack vare Andreas Kedborn och Mikael Löwdin. De har blivit som mentorer för mig. Men vi har fått jättemycket hjälp av alla på avdelning 19 Norra Mälardalen.

I höst väntar Nuno Blomqvist och hans sambo sitt första barn. Planen är att flytta till hennes hemstad Strömstad så småningom.

Oavsett så vill jag nog prova på något annat snart. Men jag vill inte lämna UPS förrän jag vet att det finns ett starkt fackligt fäste här. Det måste finnas folk som har utbildning i sina rättigheter och kan stå upp för dem. Jag vill inte att det här ska vara förgäves.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Jag hävdar med bestämdhet att man som anställd inte ska behöva betala för en bärgning av ett arbetsfordon”, säger Transports lokalombudsman Johan Molin. Foto: John Antonsson

Åkare krävde att chaufför betalade för bärgningen

Åkeri. En chaufför körde fast och ringde bärgning. Sedan vägrade åkaren att betala, men ändrade sig då facket blandades in.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Trots att han förlorat båda benen och flera fingrar på vänster hand har Petro Burjak inte givit upp. Foto: Tadeusz Rawa

En rysk mina kostade honom båda benen och två fingrar

Mötet. Under många år körde Petro Burjak tunga lastbilar i hela Europa. I september 2022 förändrade en rysk stridsvagnsmina hans liv på ett dramatiskt sätt. På ont. Men i slutändan kanske lite på gott också.

Hallå där!

Marina Larsson

…biljettkontrollant på Avarn security, som arbetar inom Skånetrafiken.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

Patrick Hörstam i Norrköpings hamn

”Jag tål inte att folk behandlas illa”

Mötet. En eftermiddag i februari stannar 74 arbetare kvar i fikarummet i Norrköpings hamn. Den viktigaste punkten: Att välja Patrick Hörstam till ordförande.

4 tycker till

Enkät. Hur ser du på din löneutveckling de senaste åren?

Månadens medlem
Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Hallå där!
Bärgare Anton Pontén med son. Foto: Privat

Anton Pontén

…bärgaren som var med och bärgade fordon vid den stora masskrocken i snökaoset på E18 utanför Enköping i mitten av februari.

Månadens medlem
2024 var ett bra år för Jimmy Liljensöe. Han vann flera priser i dragracing och verkstan rullade på långt över förväntan.

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

De senaste åren har Sebastian gjort en resa full av kreativa skiften. Vid 40 klev han in i konstsfären. Foto: Maria Lund

Från slambilen till Liljevalchs

Mötet. Slamsugaren Sebastian Nordh tvekar inte att söka nya banor. Mitt i livet tog han ett kreativt språng. Nu skapar han formstarka objekt i rå, kraftfull hetta.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

ArbetsLIV
Skallig man med vit t-shirt lyfter tyngder på ett gym.

Alexander krossade knäna under en truck

Åkeri. Svetten bryter fram på lastbilsföraren Alexander Eriksson i gymsalen. I juni krossade han bägge knäna under en truck som kom i rullning på flaket. – Varje gång jag är här ångrar jag att jag försökte stoppa den där jävla trucken!