Se upp! Med höstmörker kommer fler viltolyckor
Viltolyckor. Hösten är här, så var uppmärksam bakom ratten. Och du som går: Glöm inte reflexer! Under oktober och november ökar antalet skadeanmälningar till försäkringsbolagen om viltolyckor rejält.
Omkring 65 000 viltolyckor inträffar i Sverige varje år, enligt Nationella Viltolycksrådet. När höstmörkret faller på påminner försäkringsbolaget Trygg Hansa i ett pressmeddelande yrkeschaufförer och ”vanliga” bilister om att vara extra vaksamma. Under oktober och november brukar skadeanmälningarna kring olyckor med vilda djur öka med cirka 60 procent, uppger bolaget. Om man jämför med en genomsnittlig månad.
Trygg Hansas yrkestrafikexpert, Nenad Ringdahl, förklarar att risken för personskador vid viltolyckor med lastbilar, och särskilt tunga lastbilar, inte är lika hög som för personbilar. Men att känna till djurens beteende i närheten av vägar är ändå bra för att försöka förhindra olyckor.
– Risken att kollidera med vilt är störst på våren och hösten och särskilt vid gryning och skymning, säger han.
Nenad Ringdahl pekar ut några ”högriskområden” som är bra att hålla koll på:
– Skogsområden med vattendrag på ena sidan av vägen, liksom kalhyggen och områden där viltstängsel börjar och slutar.
Den som är med om en olycka med älg, björn, varg, järv, lo, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår, örn eller ren är skyldig att rapportera till polisen. För andra djur finns ingen formell anmälningsplikt, men om djuret har skadats och behöver avlivas kan det ändå, av medkänsla, vara bra att kontakta polisen.
Djuret kan också innebära en trafikfara för andra trafikanter.
Hur gör jag då om jag möter vilda djur på vägen? Det beror på hur stort djuret är och om det har horn eller krona, som kan skada förare och medpassagerare.
– Ser du en älg på vägen och inte hinner väja ska du försöka styra mot älgens bakdel. Skulle du krocka med ett vildsvin, björn eller varg ska du vara extra försiktig när du rör dig utanför fordonet eftersom de kan bli mycket aggressiva om de är skadade, råder Nenad Ringdahl.
Mörker och blöta vägbanor ökar också olycksrisken, så tänk på hastigheten, tillägger han.
– En anpassad hastighet kan bli helt avgörande om du skulle möta ett djur på vägen.
Nenad Ringdahl påminner också om att:
- Svarta sopsäckar på plogpinnar efter vägen betyder att det finns renar i närheten.
- En del djur är flockdjur och fler kan komma och vilja korsa vägen.
- Ring polisen på 112 vid olycka och sätt ut en varningstriangel 200–300 meter från olycksplatsen (minst 100 meter).
- Använd gärna viltolycksremsa eller markeringsremsa för att märka ut skadeplatsen för jägare. Saknar du markeringsremsa kan du till exempel använda en plastpåse.
- Om möjligt, utan att riskera din och andras säkerhet, flytta det avlidna djuret från vägen.
- Försök inte själv avliva djuret om du inte har rätt kunskap, invänta jägare eller polis.
- Gör en skadeanmälan till försäkringsbolaget så snart som möjligt, om fordonet är skadat.
- Viltolycksremsor finns att hämta på polisstationer, bilprovningsstationer samt på Trafikverkets region- och förarprovskontor.