Bilkö fotad från förarplatsen
Close
Var uppmärksam vid ratten när mörkret faller.
Close

Se upp! Med höstmörker kommer fler viltolyckor

Viltolyckor. Hösten är här, så var uppmärksam bakom ratten. Och du som går: Glöm inte reflexer! Under oktober och november ökar antalet skadeanmälningar till försäkringsbolagen om viltolyckor rejält.

Omkring 65 000 viltolyckor inträffar i Sverige varje år, enligt Nationella Viltolycksrådet. När höstmörkret faller på påminner försäkringsbolaget Trygg Hansa i ett pressmeddelande yrkeschaufförer och ”vanliga” bilister om att vara extra vaksamma. Under oktober och november brukar skadeanmälningarna kring olyckor med vilda djur öka med cirka 60 procent, uppger bolaget. Om man jämför med en genomsnittlig månad.

Trygg Hansas yrkestrafikexpert, Nenad Ringdahl, förklarar att risken för personskador vid viltolyckor med lastbilar, och särskilt tunga lastbilar, inte är lika hög som för personbilar. Men att känna till djurens beteende i närheten av vägar är ändå bra för att försöka förhindra olyckor.

– Risken att kollidera med vilt är störst på våren och hösten och särskilt vid gryning och skymning, säger han.

Nenad Ringdahl pekar ut några ”högriskområden” som är bra att hålla koll på:

– Skogsområden med vattendrag på ena sidan av vägen, liksom kalhyggen och områden där viltstängsel börjar och slutar.

Den som är med om en olycka med älg, björn, varg, järv, lo, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår, örn eller ren är skyldig att rapportera till polisen. För andra djur finns ingen formell anmälningsplikt, men om djuret har skadats och behöver avlivas kan det ändå, av medkänsla, vara bra att kontakta polisen.

Djuret kan också innebära en trafikfara för andra trafikanter.

Hur gör jag då om jag möter vilda djur på vägen? Det beror på hur stort djuret är och om det har horn eller krona, som kan skada förare och medpassagerare.

– Ser du en älg på vägen och inte hinner väja ska du försöka styra mot älgens bakdel. Skulle du krocka med ett vildsvin, björn eller varg ska du vara extra försiktig när du rör dig utanför fordonet eftersom de kan bli mycket aggressiva om de är skadade, råder Nenad Ringdahl.

Mörker och blöta vägbanor ökar också olycksrisken, så tänk på hastigheten, tillägger han.

– En anpassad hastighet kan bli helt avgörande om du skulle möta ett djur på vägen.

Nenad Ringdahl påminner också om att:

  • Svarta sopsäckar på plogpinnar efter vägen betyder att det finns renar i närheten.
  • En del djur är flockdjur och fler kan komma och vilja korsa vägen.
  • Ring polisen på 112 vid olycka och sätt ut en varningstriangel 200–300 meter från olycksplatsen (minst 100 meter).
  • Använd gärna viltolycksremsa eller markeringsremsa för att märka ut skadeplatsen för jägare. Saknar du markeringsremsa kan du till exempel använda en plastpåse.
  • Om möjligt, utan att riskera din och andras säkerhet, flytta det avlidna djuret från vägen.
  • Försök inte själv avliva djuret om du inte har rätt kunskap, invänta jägare eller polis.
  • Gör en skadeanmälan till försäkringsbolaget så snart som möjligt, om fordonet är skadat.
  • Viltolycksremsor finns att hämta på polisstationer, bilprovningsstationer samt på Trafikverkets region- och förarprovskontor.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

”Är på helspänn vid skymning och gryning”

Trafik. Hösten är här och då ökar risken för viltolyckor. Under oktober och november ökar anmälningarna till försäkringsbolagen kraftigt.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

M: Sverige riskerar missa säkerhetsmål

Trafikpolitik. Målet att halvera antalet dödsolyckor i vägtrafiken ser ut att misslyckas. Riksförbundet M, tidigare Motormännen, larmar nu om att takten för att öka säkerheten är för långsam och att farliga vägavsnitt lämnas utan åtgärd.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.