Lars Pirfält på en epa-traktor från 1931, byggd på en Ford AA.
Close
”En raritet”, säger Lars Pirfält innan han äntrar epa-traktorn från 1931 byggd på en Ford AA.
Close
Månadens medlem

Med passion för gamla fordon

Samlaren. Varför? En självklar undran när lastbilschauffören Lars Pirfält mumlande räknar igenom hur många gamla fordon han egentligen har. Frågan dyker upp redan vid de 14 traktorerna.

”Jag har alltid tyckt att det här är vansinnigt kul”, säger Lars Pirfält.

– Varför inte? svarar han.

Handlar det om mekandet? Körandet? Eller ägandet?

– Det har jag aldrig tänkt på … Men visst är fart kul, jag känner en frihetskänsla när jag kör. Samtidigt är det en tillfredsställelse att skruva ihop något som är dött. Och så är det ju så snyggt, titta på ränderna på motorhuven på den där gamla Scanian.

Vi sitter på förstubron hemma hos Lars Pirfälts föräldrar utanför Mariestad. Den klarblå Scania Vabisen från 1956 är parkerad på grusplanen utanför ett rejält garage. På gräset, bakom några buskar, står en traktor och ryker.

En raritet, konstaterar han. En epa-traktor, original, byggd på en Ford AA från 1931. Och så med stolthet i rösten:

– Den är konverterad till gengas, man eldar med ved i den stora burken bakom ryggen. Det där är en av våra två veterantraktorer som är helt fossilfria.

Lars Pirfält delar fordonsintresset med sin far och sin farbror, som håller till i gården intill. De båda har, liksom farfar på sin tid, drivit åkerier. Därav stora utrymmen, både att härbärgera närmare 50 fordon och plats att meka året om.

– Jag kan tacka min lyckliga stjärna att jag är född just här. Har alltid tyckt att det här är vansinnigt kul, och ville köra motorcykel när jag var fem, sex år. Jag har aldrig blivit pressad, men alltid fått stöttning av de äldre.

Mycket tid har spenderats både i garaget och ute på vägarna. Mindre numera, sedan den egna familjen har utökats med lilla Alma. Nu gäller att hitta en bra balans.

Det känns som en dyr hobby?

– Generellt sett javisst, men du kan betala en hel del med din egen tid. För mig bara försvinner tiden i garaget … jag ser det som min rekreation.

Lars, vad är ditt bästa tips till den som blir nyfiken på gamla fordon efter att ha sett och läst om några av dina?

– Åk och prata med folk på fordonsträffar! Erkänn för dig själv att det finns en själ i gamla grejer. Sen gäller det att våga. Skanna Blocket, du kan få en respektabel bil för 10 000 eller 15 000. Prova, om det inte är din grej så kan du sälja den igen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Vi har fortfarande mycket att göra, men nu kommer folk inte hit med en klump i magen”, säger Nuno Blomqvist.

Med fackets hjälp blev arbetsmiljön så mycket bättre

Åkeri. Orimliga prestationskrav och skrikande chefer fick UPS-chauffören Nuno Blomqvist att ta hjälp av facket. Nu är han själv Transportombud – och arbetsmiljön är mycket bättre.

Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Jimmy Liljensöe trivs med att köra timmerbil och möta ut­maningarna – ensam i skogen. Foto: Justina Öster

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Marina Larsson

…biljettkontrollant på Avarn security, som arbetar inom Skånetrafiken.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

Patrick Hörstam i Norrköpings hamn

”Jag tål inte att folk behandlas illa”

Mötet. En eftermiddag i februari stannar 74 arbetare kvar i fikarummet i Norrköpings hamn. Den viktigaste punkten: Att välja Patrick Hörstam till ordförande.

4 tycker till

Enkät. Hur ser du på din löneutveckling de senaste åren?

Månadens medlem
Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Hallå där!
Bärgare Anton Pontén med son. Foto: Privat

Anton Pontén

…bärgaren som var med och bärgade fordon vid den stora masskrocken i snökaoset på E18 utanför Enköping i mitten av februari.

Månadens medlem
2024 var ett bra år för Jimmy Liljensöe. Han vann flera priser i dragracing och verkstan rullade på långt över förväntan.

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

De senaste åren har Sebastian gjort en resa full av kreativa skiften. Vid 40 klev han in i konstsfären. Foto: Maria Lund

Från slambilen till Liljevalchs

Mötet. Slamsugaren Sebastian Nordh tvekar inte att söka nya banor. Mitt i livet tog han ett kreativt språng. Nu skapar han formstarka objekt i rå, kraftfull hetta.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.