Close
Skyddsvakt på säkerhetsmässan Skydd.
Close
Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Ideella organisationen SAR Sweden, med uppgift att bistå Polisen, visar utryckningsfordon.

Totalförsvar, räddningsarbete, personskydd, varselklädsel, brandförsvar och it-säkerhet – utbudet är brett, säkerhetsmässan Skydd har fortsatt att växa.

Skyddsutrustning visad på Skydd-mässan.

I år stod ett hundratal punkter på programmet och över 200 utställare som visade både beprövade och nya lösningar för ökad trygghet och säkerhet – och lösningar som fortfarande är på utvecklingsstadiet, inte minst när det gäller automation.

Skydd äger rum vartannat år och nu i höst var det 22–24 oktober, på Stockholmsmässan i Älvsjö.

– Att antalet utställare ökat med tio procent i jämförelse med 2022 visar att den svenska säkerhetsmarknaden är het och att Skydd är ett viktigt event för branschens aktörer, sa Monika Johannesen Widholm, projektledare för Skydd.

Att säkerhetsläget förvärrats, med ökade hot från omvärlden, jämfört med för två år sedan märktes också på mässan. Flera av panelsamtalen handlade om totalförsvar och behovet av organisering vid höjd beredskap.

Iscensättningen ”Akilles 2024” handlade om Sveriges beredskap vid samhällsviktiga händelser.

Under en dag fick deltagarna följa planering kring en fiktiv kris, indelad i fyra faser: samhällsstörningar, flyktingströmmar, försörjningskedjor och totalförsvaret.

Här lyftes vad som händer om Sverige blir attackerat, vilka aktörer som blir inblandade och hur totalförsvaret agerar i ett skarpt läge.

Bevakningsbranschens yrkes – och arbetsmiljönämnd (Bya) arrangerade panelsamtalet ”Att säkerställa behovet av ordning och säkerhet vid höjd beredskap”.

Transports Magnus Thelander, till vänster, i panelsamtal om höjd beredskap.

Transports centrala ombudsman Magnus Thelander deltog i samtalet, som bland annat handlade om prioriteringar av personalresurser och förberedelser inför höjd beredskap.

Deltog gjorde också Mikael Högberg, säkerhetschef Avarn Security, Martin Bjurhem, vd Bya, Per Engström, sektionschef nationell samordning Polisen och Thomas Fransson, säkerhetschef på Göteborgs hamn.

På frågan om civilplikt behövs räckte samtliga upp handen.

Bevakningsrobot på mässan.

På frågan hur Transports medlemmar inom bevakning ställer sig till den omställning höjd beredskap kan innebära svarade Magnus Thelander att han upplever att frågan för de flesta relativt okontroversiell: Några få är skeptiska till att bära vapen, men för dem kommer det knappast bli ett problem att hitta andra arbetsuppgifter.

– Det heter ju totalförsvar av en anledning. Sedan är det ju en massa andra saker, praktiska saker, som det finns frågor kring. Som var i landet man ska bli placerad eller hur det ska gå att ordna hemma, vem som ska ta hand om anhöriga i behov – små barn eller åldriga föräldrar. Eller frågeställningen, vem tar hand om min hund eller katt om jag blir borta en vecka?

Flera i panelen underströk också vikten av att agera nu, förbereda sig och inte vänta på att omvärldsläget blir ännu allvarligare.

Det gäller bland annat förberedelser för förstärkning med personal och utbildning.

Ny ordningsvaktslag snart ett år

Många typer av varselutrustning visades på mässan.

Hur har det gått sedan den nya ordningsvaktslagen, med ökade befogenheter, infördes i början av året? Och vad kan vi vänta oss för förändringar framöver?

Det var ämnet för ett annat panelsamtal, där bland andra Eva Fredrikson, nationell stabchef på Polisens operativa enhet, deltog.

Eva Fredriksson talade bland annat om hur it-stödet Nova fungerat för ordningsvakter; möjligheten att med mobilen identifiera sig mot polisens ordningsregister.

– Möjlighet att identifiera sig och visa var man är på plats har i några fall till och med räddat liv, sa Fredriksson.

Hon tog också upp ett fall där bevakningspersonal snabbt kunnat få kontakt med en ung flicka, som försvunnit hemifrån och mådde mycket dåligt psykiskt – tack vare platsidentifikationen kunde en bevakningsanställd söka upp och tala med henne.

Bästa kollegorna korade

Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji vid prisutdelning på Skydd 2024. Foto: Lilly Hallberg

En av de verkligt uppskattade inslagen på Skydd-mässan är Bya:s utnämning av Årets säkerhetspersonal.

Eftersom mässan arrangeras vartannat åt blir det alltså två personer som utses. Grupper som arbetar tillsammans är också möjligt att nominera. Och både kollegor, organisationer och företag har möjlighet att nominera till tävlingen.

I år blev det två vinnare som båda jobbar på Avarn Security.

Moa Karlberg arbetar som väktare i Örebro och tilldelades priset som Årets bevakningspersonal 2023. I nomineringen heter det att hon är en ”ansvarstagande och yrkeskunnig kollega som skapar en god stämning och trygg arbetsmiljö. Hon är en trevlig och hjälpsam förebild som ser till att alla kollegor trivs och utvecklas .”.

Transports Rose-Mari Settergren i juryn.

Jean-Pierre Khachaji tilldelades priset för 2024. Han arbetar som skyddsvakt på Arlanda, nominerad för att han ”är en exceptionell kollega som alltid ställer upp, löser svåra situationer och skapar trygghet för sina kollegor.”.

Prisjuryn är utsedd av parterna i branschen, och i den ingår bland andra Transports ombudsman Rose-Mari Settergren från GOS – God ordning i säkerhetsbranschen.

Tanken med Byas utmärkelse är att premiera personliga egenskaper, bred kunskap och sådant som förmåga att skapa en bra arbetsmiljö och trivsel.

Priset Årets bevakningspersonal handlar om en helhet och att vara en förebild för branschen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.