Melinda Åsén
Close
”Man märker att retro är inne. Alla letar fynd”, säger lastbilsföraren Melinda Åsén.
Close
Månadens medlem

Melinda älskar retroprylar

Samlaren. – Hej, älskling … – Vad vill du nu att jag ska hämta? Så låter det ofta när retrofyndande Melinda Åsén ringer upp sin sambo från lastbilen.

Melinda Åsén
”Jag skulle gärna flytta till ett gammalt mejeri, eller bygga om en lagård till bostadshus. Stora ytor med mycket plats för grejer”, säger retrosamlaren Melinda Åsén.

Hon är glad att 1950-talslyan fått behålla sin gamla charm. Köksluckor och handtag i original finns kvar. Lysknapparna i badrummet ger en nostalgikick. Luckorna har Melinda gnidit med kokosolja så de blänker. Så bearbetar hon alla repor i nygamla möbler som hon hittar på loppisar, Facebookgrupper och ibland på Tradera.

Fast där far kostnaden ofta i höjden.

Melinda ligger ute och kör hela veckorna och har koll på retroprylar, landet runt. Second hand-butiker med p-plats för lastbilen är bäst. Men ibland dyker det upp ett fynd på hemmaplan. Är det bråttom får sambon Alfons Jansson rycka ut och hämta.

– Ibland skäms jag lite men han är så snäll, säger Melinda och skrattar lätt hemma i köket i Kungälv.

– Jag brukar bestämma mitt högsta pris och gå in och buda de sista minuterna.

Melina har ytterligare ett knep för att få teakmöbler att skina. I ett klipp i Facebookgruppen Loppisfyndet gnider hon ytan med valnötter. Hennes favorit-tid är 1950- och 60-tal, men på senare tid också 70-tal. Hon gillar färgerna, lysande orange och grönt.

Besökarens blick vandrar över koppar, fat, ljusstakar, vaser som står runt om på hyllorna. Jo, flera av hyllorna är string. Original, förstås.

Möblerna är så billiga som möjligt och ofta ”i behov av kärlek”. Melinda målar, fixar och säljer möblerna på nytt när hon hittat några andra som hon gillar mer. Senast ett par sängbord i teak.

Melinda Åsén
Melinda Åsén hittar många fynd i loppisar och second hand-butiker längs vägarna.

Vinsten från renoveringen använder hon till nyinköpen. Cirkulär ekonomi alltså? Melinda nickar. Kläder köper hon också second hand, tänker på miljön.

Vad är retro med ett ord?

– Hemma, kommer svaret utan tvekan.

Design, hållbarhet och kvalitet i gamla saker är det som lockar. Hon talar lyriskt om gammalt glas. Vännerna vill gärna ha med Melinda på loppisar och second hand, med passion följer kunskap. Auktioner ihop med svärmor står på agendan.

Ute faller söndagsregn och om några timmar ska Melinda ge sig ut på vägen igen. Chefen ringde och vädjade: Kan du? Levande ljus sprider ett milt sken över ett par fåtöljer som en möbeltapetserare klätt om. Till honom sålde Melinda en haltande Bruno Mattson-fåtölj hon fått gratis. Reservdelsstol för honom. 1 500 kronor till henne.

Även föräldrarna får hämtuppdrag ibland. Mamman har bara en pyttebil, fast pappans är desto större. I lastbilen då, där har hon väl gott om plats? Hytten har blivit trängre med Svantes hundbur och under kapellet i trailern blir faneren på gamla möbler lätt fuktskadad, berättar Melinda Åsén. Men en hel del har hon i alla fall tryckt in och fraktat hem.

– Jag vill ha det finaste till det bästa priset. Jag kan leta i flera år efter en speciell sak.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Transportarbetarens logga

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

Nämn aldrig att du kör lastbil!

Davids krönika. Nämn inte att du kör lastbil. I varje fall inte under ett läkarbesök för då kan det gå riktigt illa.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."

Arbets-liv
Per Peterson trivs jättebra på sin nuvarande arbetsplats, men han tvingas söka nytt jobb för att få pappalivet att gå ihop. Foto: Lilly Hallberg

Föräldraroll och drömyrke – en omöjlig ekvation?

Arbetstider. För chauffören Per Petersson ledde åkarens beslut att plussa på två timmar till kris. Som ensamstående pappa lever han nu med ständig stress, logistiken för det egna livet är bara löst september ut. Sonen går alltid först.

Månadens avdelning
Tre av fyra från Jönköpingsavdelningen: Madelene Kohult, Morgan Sparrenholt och Anna Axelsson. Saknas på bilden gör regionala skyddsombudet Håkan Jansson.

Uppdrag i händelsernas centrum

Norra Småland. De fyra på kontoret i Jönköping försöker vara ute så mycket som möjligt för att möta medlemmar. Men ser också värdet i att möta varandra för att prata och stämma av, om än hastigt – det är ett påfallande glatt gäng som organiserar i ett stort område med en av landets viktigaste transporthubbar.

Månadens medlem
Christopher Vuori har satsat en ansenlig summa på sin favorithobby Warhammer 40 000. Men han har en betydligt ljusare framtidstro än spelets mörka inhumana och krigiska dystopi.

I pakt med monster och mörka krafter

Vaktar flera världar. Det började med Star Wars och Sagan om ringen. I dag är Warhammer 40K väktaren och ordningsvakten Christopher Vuoris helt överskuggande hobby. Trummor och slagverk har fått vika för krigsspelet som utspelar sig i en mörk fantasy- och science fictionvärld i rymden.

Hallå där!

Jennie Agerblom

…åkare, vars bil var utställd för Billackeringen Mjölby på Elmia Lastbil.

Digitalisering & AI
Fredrik Söderqvists doktorsavhandling handlar om maktbalansen på arbetsmarknaden och arbetsplatsen i moderna arbetsmarknader.

Reducera inte de anställda till biorobotar

Appar som chefer och realtidsövervakning. Digitalisering och datastyrt ledarskap är här och kommer att stanna. Men hur det används beror till stor del på hur arbetsgivare och fack samverkar, det är en slutsats som går att dra från LO-ekonomen Fredrik Söderqvists doktorsavhandling.

Arbetsplats: Bärgningsbil
Max Torell, bärgare

”Det går inte att vara rädd i det här yrket”

Mitt jobb. Max Torell har ett av Sveriges farligaste jobb. Han är bärgare. – En kille tryckte en pistolmynning mot mitt bakhuvud och sa: ”Ge mig bilen eller jag skjuter”. Både kriminella och bilister som saknar respekt för vägarbetare gör hans arbetsmiljö livsfarlig.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.