Melinda Åsén
Close
”Man märker att retro är inne. Alla letar fynd”, säger lastbilsföraren Melinda Åsén.
Close
Månadens medlem

Melinda älskar retroprylar

Samlaren. – Hej, älskling … – Vad vill du nu att jag ska hämta? Så låter det ofta när retrofyndande Melinda Åsén ringer upp sin sambo från lastbilen.

Melinda Åsén
”Jag skulle gärna flytta till ett gammalt mejeri, eller bygga om en lagård till bostadshus. Stora ytor med mycket plats för grejer”, säger retrosamlaren Melinda Åsén.

Hon är glad att 1950-talslyan fått behålla sin gamla charm. Köksluckor och handtag i original finns kvar. Lysknapparna i badrummet ger en nostalgikick. Luckorna har Melinda gnidit med kokosolja så de blänker. Så bearbetar hon alla repor i nygamla möbler som hon hittar på loppisar, Facebookgrupper och ibland på Tradera.

Fast där far kostnaden ofta i höjden.

Melinda ligger ute och kör hela veckorna och har koll på retroprylar, landet runt. Second hand-butiker med p-plats för lastbilen är bäst. Men ibland dyker det upp ett fynd på hemmaplan. Är det bråttom får sambon Alfons Jansson rycka ut och hämta.

– Ibland skäms jag lite men han är så snäll, säger Melinda och skrattar lätt hemma i köket i Kungälv.

– Jag brukar bestämma mitt högsta pris och gå in och buda de sista minuterna.

Melina har ytterligare ett knep för att få teakmöbler att skina. I ett klipp i Facebookgruppen Loppisfyndet gnider hon ytan med valnötter. Hennes favorit-tid är 1950- och 60-tal, men på senare tid också 70-tal. Hon gillar färgerna, lysande orange och grönt.

Besökarens blick vandrar över koppar, fat, ljusstakar, vaser som står runt om på hyllorna. Jo, flera av hyllorna är string. Original, förstås.

Möblerna är så billiga som möjligt och ofta ”i behov av kärlek”. Melinda målar, fixar och säljer möblerna på nytt när hon hittat några andra som hon gillar mer. Senast ett par sängbord i teak.

Melinda Åsén
Melinda Åsén hittar många fynd i loppisar och second hand-butiker längs vägarna.

Vinsten från renoveringen använder hon till nyinköpen. Cirkulär ekonomi alltså? Melinda nickar. Kläder köper hon också second hand, tänker på miljön.

Vad är retro med ett ord?

– Hemma, kommer svaret utan tvekan.

Design, hållbarhet och kvalitet i gamla saker är det som lockar. Hon talar lyriskt om gammalt glas. Vännerna vill gärna ha med Melinda på loppisar och second hand, med passion följer kunskap. Auktioner ihop med svärmor står på agendan.

Ute faller söndagsregn och om några timmar ska Melinda ge sig ut på vägen igen. Chefen ringde och vädjade: Kan du? Levande ljus sprider ett milt sken över ett par fåtöljer som en möbeltapetserare klätt om. Till honom sålde Melinda en haltande Bruno Mattson-fåtölj hon fått gratis. Reservdelsstol för honom. 1 500 kronor till henne.

Även föräldrarna får hämtuppdrag ibland. Mamman har bara en pyttebil, fast pappans är desto större. I lastbilen då, där har hon väl gott om plats? Hytten har blivit trängre med Svantes hundbur och under kapellet i trailern blir faneren på gamla möbler lätt fuktskadad, berättar Melinda Åsén. Men en hel del har hon i alla fall tryckt in och fraktat hem.

– Jag vill ha det finaste till det bästa priset. Jag kan leta i flera år efter en speciell sak.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Skäggig man slukar eld i gångtunnel

”Att sluka eld är inte så svårt”

Eld & lågor. Henrik Tynnhammar är skyddsvakt på dagen. På kvällen är han gycklare och eldslukare.

Midsommarfirande Foto:Shutterstock

Så mycket tjänar du på att jobba i midsommar

Lön. Många är lediga i midsommarhelgen. Men vissa måste tyvärr jobba även då. Som plåster på såren ger det extra betalt. Mer för vissa, mindre för andra.

Emil Bärtas fick vänta i veckor på ett friande blodprov – under tiden var han avstängd från jobbet utan lön.

Veckors väntan på friande blodprov

Åkeri. Lastbilschauffören Emil Bärtas stoppades av polis som misstänkte drograttfylla. Trots att urinprovet var negativt fick han tillbaka körkortet först tre veckor senare och kunde återgå till jobbet. Både Emil och facket är i dag kritiska till processen.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Hallå där!

Magnus Falk

…Transports EU-expert. Inför EU-valet uttryckte du oro för att maktbalansen skulle skifta i parlamentet. Hur blir det nu?

Månadens medlem
Vi möter Anamaria en ledig dag på ett café i Orminge centrum, nära hennes lägenhet.

Anamaria är med i Svenska Truckers

Åkeri. Anamaria Lara Sjögren har jobbat i åkeribranschen sedan hon tog studenten. Hon har just skrivit på för ytterligare två nya säsonger av Svenska Truckers. – Jag kollar inte själv längre, kan inte se mig själv på tv, säger hon.

Hallå där!
Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Kultur
Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Frida Bergström jobbar som miljöarbetare på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

Ett lyft att byta från vårdjobb till miljöarbete

Mötet. Frida Bergström är fjärde generationens miljöarbetare och fackligt skyddsombud. På vinterhalvåret kombinerar hon arbetsmiljöarbetet med att hoppa in där det behövs, på sommaren kör hon en specialbyggd kärltvättsbil.

Hallå där!

Helena Wahlberg

…ADR-chaufför från Hallsberg som kör farligt gods i hela landet. Du brinner för att få till fler och bättre rastplatser för lastbilar. Varför är det så viktigt?

ArbetsLIV
Många lastbilschaufförer säger: Jag vet aldrig när jag kommer hem och så var det för mig också tidigare. Fast på ett litet åkeri var det inga problem med barnen, åkaren hade själv småbarn, säger Fredrik Lindby.

Fredrik vill vara chaufför OCH pappa

Livspusslet. – Kan inte kärringen hämta barnen? Det är den vanligaste frågan distributionsföraren Fredrik Lindby fått på sina lastbilsjobb. Han vill gärna veta när han kommer hem på kvällarna och inte missa barnens uppväxt.

Månadens medlem
Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

Kultur
Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Månadens klubb
Fem sjättedelar av klubbstyrelsen, med ombudsman Annica Collstam i mitten. Från vänster: Daniel Norén, Adam Abdelraouf, Tobias Persson, Leon Antypas och Christer Svensson. (Saknas på bilden gör klubbens sekreterare Nor Zouaiter.)

Vägen framåt – dialog, inte krig

Lager. Det har varit på gång länge. Nu har nybildade klubben på Cevas lager i Brunna, norr om Stockholm, haft sitt första årsmöte. Att förbättra genom att själva organisera är en grundtanke på terminalen där Zalandos varor packas.