Melinda Åsén
Close
”Man märker att retro är inne. Alla letar fynd”, säger lastbilsföraren Melinda Åsén.
Close
Månadens medlem

Melinda älskar retroprylar

Samlaren. – Hej, älskling … – Vad vill du nu att jag ska hämta? Så låter det ofta när retrofyndande Melinda Åsén ringer upp sin sambo från lastbilen.

Melinda Åsén
”Jag skulle gärna flytta till ett gammalt mejeri, eller bygga om en lagård till bostadshus. Stora ytor med mycket plats för grejer”, säger retrosamlaren Melinda Åsén.

Hon är glad att 1950-talslyan fått behålla sin gamla charm. Köksluckor och handtag i original finns kvar. Lysknapparna i badrummet ger en nostalgikick. Luckorna har Melinda gnidit med kokosolja så de blänker. Så bearbetar hon alla repor i nygamla möbler som hon hittar på loppisar, Facebookgrupper och ibland på Tradera.

Fast där far kostnaden ofta i höjden.

Melinda ligger ute och kör hela veckorna och har koll på retroprylar, landet runt. Second hand-butiker med p-plats för lastbilen är bäst. Men ibland dyker det upp ett fynd på hemmaplan. Är det bråttom får sambon Alfons Jansson rycka ut och hämta.

– Ibland skäms jag lite men han är så snäll, säger Melinda och skrattar lätt hemma i köket i Kungälv.

– Jag brukar bestämma mitt högsta pris och gå in och buda de sista minuterna.

Melina har ytterligare ett knep för att få teakmöbler att skina. I ett klipp i Facebookgruppen Loppisfyndet gnider hon ytan med valnötter. Hennes favorit-tid är 1950- och 60-tal, men på senare tid också 70-tal. Hon gillar färgerna, lysande orange och grönt.

Besökarens blick vandrar över koppar, fat, ljusstakar, vaser som står runt om på hyllorna. Jo, flera av hyllorna är string. Original, förstås.

Möblerna är så billiga som möjligt och ofta ”i behov av kärlek”. Melinda målar, fixar och säljer möblerna på nytt när hon hittat några andra som hon gillar mer. Senast ett par sängbord i teak.

Melinda Åsén
Melinda Åsén hittar många fynd i loppisar och second hand-butiker längs vägarna.

Vinsten från renoveringen använder hon till nyinköpen. Cirkulär ekonomi alltså? Melinda nickar. Kläder köper hon också second hand, tänker på miljön.

Vad är retro med ett ord?

– Hemma, kommer svaret utan tvekan.

Design, hållbarhet och kvalitet i gamla saker är det som lockar. Hon talar lyriskt om gammalt glas. Vännerna vill gärna ha med Melinda på loppisar och second hand, med passion följer kunskap. Auktioner ihop med svärmor står på agendan.

Ute faller söndagsregn och om några timmar ska Melinda ge sig ut på vägen igen. Chefen ringde och vädjade: Kan du? Levande ljus sprider ett milt sken över ett par fåtöljer som en möbeltapetserare klätt om. Till honom sålde Melinda en haltande Bruno Mattson-fåtölj hon fått gratis. Reservdelsstol för honom. 1 500 kronor till henne.

Även föräldrarna får hämtuppdrag ibland. Mamman har bara en pyttebil, fast pappans är desto större. I lastbilen då, där har hon väl gott om plats? Hytten har blivit trängre med Svantes hundbur och under kapellet i trailern blir faneren på gamla möbler lätt fuktskadad, berättar Melinda Åsén. Men en hel del har hon i alla fall tryckt in och fraktat hem.

– Jag vill ha det finaste till det bästa priset. Jag kan leta i flera år efter en speciell sak.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kollegorna lyser upp flygvärden Danijel Kovacic arbetsdagar. ”Vi är glada, sociala och utåtriktade, även om vi fått stiga upp 03.00. Annars skulle det vara svårt att ha det här jobbet.” Foto: Justina Öster

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Både barn och barnbarn har fått åka med Erika Trell i lastbilshytten under årens lopp.

I början fick Erika mycket gliringar från äldre män

Mötet. Erika Trell har jobbat inom transportbranschen sedan 1987. Sedan dess har mycket förändrats, men Erikas passion för chaufförsyrket är fortfarande kvar.

Jan "Kirre" Kirkhaug. Bemanningsanställd lastbilsförare. Foto: Justina Öster

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."