Mellan kobbar och kanoner

På ena sidan stigen, mjuka berghällar och vikar med klart skärgårdsvatten. På andra sidan – ett topphemligt fort från kalla kriget. Följ med Transportarbetaren till ett av våra 22 sommartips, Femöre utanför Oxelösund.

Sörmländska Oxelösund är kanske mest känt för ståljätten SSAB. Men bortanför stålverkets skorstenar bjuder orten på orörd skärgårdsnatur när den är som vackrast.

Bara någon kilometer från centrum breder Femöre naturreservat ut sig. Längst ut mot havet ligger Femörehuvud.

Vi stannar till på parkeringen och går de sista 400 metrarna mot vårt mål, Femörefortet och fyrvaktarplatsen. Stigen är omsluten av grönskande träd och det är svårt att ana det öppna skärgårdslandskap som väntar längre fram.

Men Femöre är inte enbart ett naturskönt strövområde med populära badklippor. Härifrån förberedde sig svensk militär för bara några decennier sedan för ett fientligt angrepp österifrån.

1962 började det topphemliga Femörefortet byggas. Ovan jord ser det inte mycket ut för världen. Men under marken ligger en fullutrustad försvarsanläggning, som när den var aktiv kunde härbärgera 70 soldater i 30 dagar utan hjälp från omvärlden. Inte ens ett kärnvapenanfall skulle hindra soldaterna från att försvara Sveriges kust mot ett eventuellt anfall österifrån.

Under sommarmånaderna visas fortet flera gånger om dagen. Att stiga ner i mörkret och fukten under jord är en speciell upplevelse. Och det är lätt att känna en viss klaustrofobi vid tanken på att tillbringa flera veckor i streck i de vindlande gångarna.

– När man har varit instängd här en tid, förlorar man känslan för tiden. Därför har man konstruerat en måne. En brun lampa visade om det var natt eller dag, berättar vår guide Göran Johansson.

Väl uppe från underjorden är det skönt att skaka av sig fukten, kylan och minnena från kalla kriget. Vi går upp på berget igen, passerar en av kanonerna som fortfarande pekar ut mot vattnet och radarplatsen. På andra sidan krönet breder det som fortet skulle försvara, den sörmländska skärgården, ut sig.

Här ligger Femörehuvuds fyrplats, en plats där sjöfarare vägletts av ljusskenet från 1867 till 1972. Både fyrvaktarbostaden och fyren står kvar än i dag och från klipporna kan man med lite tur skåda både säl och havsörn.

Annars går det alldeles utmärkt att bara sola och lata sig på de släta hällarna. Eller ta ett dopp i det klara vattnet.

Efter någon timme på utflykt kurrar det i magen, men fiket på Femörefortet lämnar en del i övrigt att önska.

I stället avslutar vi turen i Gamla Oxelösund, så långt österut man kan komma på orten.

Här dukas det varje dag under sommaren upp en buffé med hembakta kakor i den gamla bygdegården vid vattnet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Utsikt från Lars-Gunnar Ivarssons fönster. Bilden är manipulerad. Originalet är ett foto av Lars-Gunnar Ivarsson.

Budet, bågarna och böckerna

Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.

Allan Johansson lutad över den soptunna som programledaren Sverker Olofsson använde sig flitigt av i konsumentmagasinet Plus på SVT.

Sopbilar och historia på unikt museum

Renhållning. Landets enda sopbilsmuseum ligger i Blomstermåla. Modeller och fotografier visar hur fordon, maskiner och verktyg för renhållning förändrats under förra seklet. Lokalerna i Folkets hus rymmer också föremål som vittnar om den industri som präglade samhället under 1900-talet.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.