Mellan kobbar och kanoner
På ena sidan stigen, mjuka berghällar och vikar med klart skärgårdsvatten. På andra sidan – ett topphemligt fort från kalla kriget. Följ med Transportarbetaren till ett av våra 22 sommartips, Femöre utanför Oxelösund.
Sörmländska Oxelösund är kanske mest känt för ståljätten SSAB. Men bortanför stålverkets skorstenar bjuder orten på orörd skärgårdsnatur när den är som vackrast.
Bara någon kilometer från centrum breder Femöre naturreservat ut sig. Längst ut mot havet ligger Femörehuvud.
Vi stannar till på parkeringen och går de sista 400 metrarna mot vårt mål, Femörefortet och fyrvaktarplatsen. Stigen är omsluten av grönskande träd och det är svårt att ana det öppna skärgårdslandskap som väntar längre fram.
Men Femöre är inte enbart ett naturskönt strövområde med populära badklippor. Härifrån förberedde sig svensk militär för bara några decennier sedan för ett fientligt angrepp österifrån.
1962 började det topphemliga Femörefortet byggas. Ovan jord ser det inte mycket ut för världen. Men under marken ligger en fullutrustad försvarsanläggning, som när den var aktiv kunde härbärgera 70 soldater i 30 dagar utan hjälp från omvärlden. Inte ens ett kärnvapenanfall skulle hindra soldaterna från att försvara Sveriges kust mot ett eventuellt anfall österifrån.
Under sommarmånaderna visas fortet flera gånger om dagen. Att stiga ner i mörkret och fukten under jord är en speciell upplevelse. Och det är lätt att känna en viss klaustrofobi vid tanken på att tillbringa flera veckor i streck i de vindlande gångarna.
– När man har varit instängd här en tid, förlorar man känslan för tiden. Därför har man konstruerat en måne. En brun lampa visade om det var natt eller dag, berättar vår guide Göran Johansson.
Väl uppe från underjorden är det skönt att skaka av sig fukten, kylan och minnena från kalla kriget. Vi går upp på berget igen, passerar en av kanonerna som fortfarande pekar ut mot vattnet och radarplatsen. På andra sidan krönet breder det som fortet skulle försvara, den sörmländska skärgården, ut sig.
Här ligger Femörehuvuds fyrplats, en plats där sjöfarare vägletts av ljusskenet från 1867 till 1972. Både fyrvaktarbostaden och fyren står kvar än i dag och från klipporna kan man med lite tur skåda både säl och havsörn.
Annars går det alldeles utmärkt att bara sola och lata sig på de släta hällarna. Eller ta ett dopp i det klara vattnet.
Efter någon timme på utflykt kurrar det i magen, men fiket på Femörefortet lämnar en del i övrigt att önska.
I stället avslutar vi turen i Gamla Oxelösund, så långt österut man kan komma på orten.
Här dukas det varje dag under sommaren upp en buffé med hembakta kakor i den gamla bygdegården vid vattnet.