Bakom ratten här ovanför sitter faktiskt Tore Jönsson, busschauffören som själv gav ut boken ”Mitt liv bakom ratten”.
Close
Bakom ratten här ovanför sitter faktiskt Tore Jönsson, busschauffören som själv gav ut boken ”Mitt liv bakom ratten”. Illustration: Helena Halvarsson
Close

Meningen med jobbet

Sjunk ner med en bok. Dröm dig bort en stund. Men förflytta dig i alla fall till jobbet, ditt eget eller någon annans. Transportarbetaren har letat rätt på berättelserna som utspelar sig på en arbetsplats. Och vi tipsar den som själv vill skriva en bok.

En bok som heter ”Meningen med jobbet” är nästan omöjlig att strunta i för den som gillar att läsa och tillbringar det mesta av sin vakna tid på arbetet.

Stephan Mendel-Enks novellsamling blev mycket riktigt något av en snackis när den kom, lagom till sommaren och semesterläsningen. Och för den som gillar knastertorr ironi, kontorsmiljöer och en viss drift med facket kan boken funka.

Eftersom det handlar om avslutade noveller är det lätt att hoppa över en eller annan, och då kan läsningen gå ganska snabbt.

Här kommer en bit från novellen Fackliga framgångar – de senaste decenniernas milstolpar:

”1982. Utbudet i en majoritet av landets kaffeautomater utökas med drycken Wiener melange. Nytillskottet möter skarp kritik från arbetsgivarhåll då man fruktar att dryckens kvalmiga karaktär kommer att inverka negativt på arbetsmoralen.”

Säg arbetarlitteratur – och de flesta tänker stora författare från arbetarklassen vars böcker kom ut under några decennier i början av 1900-talet: Vilhelm Moberg, Eyvind Johnson, Harry Martinson, Jan Fridegård, Ivar Lo-Johansson och Moa Martinsson.

Men visst finns arbetsplatsen som scen även i nutida noveller, dikter eller korta romaner.

En del bara berättar rätt upp och ner hur det är på arbetet. Andra skruvar till skildringen, som Stephan Mendel-Enk. Och många av de moderna arbetarförfattarna tar sitt avstamp i kampen för schysta villkor och trygghet på jobbet.

– Jag använder min bakgrund för att människor som lever en undanskymd tillvaro också ska få ett erkännande. Jag vill ge den här hästskötaren, eller den här lagerarbetaren, en röst i litteraturen, säger Towe Falk.

Hon är lärare och bor i Bollnäs, men har också jobbat som lagerarbetare, hästskötare, butiksdemonstratis. Hennes novell Förhandling är med i föreningen Arbetarskrivares senaste antologi. Där hamnar läsaren mitt i en diskussion om ackordet, olyckorna och om det är en strejk som krävs. Positionerna på lagret är fastlåsta.

– Det blev så tydligt på lagret vem som var chef och vem som var anställd, vem som var fackansluten och vem som inte var med. Jag ville skildra hierarkierna på en arbetsplats.

Towe Falk har fler noveller i datorn. Hon hoppas få chansen att ge ut dem också.

En som inte satt hemma och hoppades på något förlag är Tore Jönsson, busschauffören som efter 55 år bakom ratten, 650 000 mil på vägarna och fyra krockar skrev ner sina bästa minnen.

– Min sambo vaknade en morgon och hade drömt att jag skrev en bok. Samma dag kom ett julkort från ett par gamla passagerare som undrade när boken skulle komma, berättar han.

Så då fick det bli en dagbokslik berättelse där bussturerna avlöser varandra: kyrkresor, shoppingresor, teaterresor och långturer i USA, Australien och Kina. En bok, Mitt liv bakom ratten, med gnälliga resenärer, trogna resenärer, underbara resenärer som ”lilla Märta”. En skildring av bussarnas utrustning, kondition, färger, och när ”växellådan går med en smäll”. Och med brutala ögonblicksbilder som ”när de precis kommit på bussen föll äldsta systern Ingeborg Borre ner död”.

Tore Jönsson såg till att boken trycktes i 200 exemplar. Det kostade honom 41 000 kronor – och nu reser han runt bland de före detta resenärerna i Halland för att sälja den till priset av 75 kronor.

– Jaa, det är väl en förlustaffär. Jag har 140 kvar i lagret, och det är nog egentligen bara mina gamla passagerare som är intresserade. De som inte är döda än.

Att det skrivs mer romaner, noveller och dikter från arbetslivet på senare år, det berättar Åke Johansson, ordförande i föreningen Arbetarskrivare. Nio antologier har föreningen gett ut och bidragen har allteftersom blivit fler – och bättre – enligt Åke Johansson.

– De senaste åren har vi fått allt mer om otrygga anställningar och mycket från vård och omsorg, berättar han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Utsikt från Lars-Gunnar Ivarssons fönster. Bilden är manipulerad. Originalet är ett foto av Lars-Gunnar Ivarsson.

Budet, bågarna och böckerna

Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.

Allan Johansson lutad över den soptunna som programledaren Sverker Olofsson använde sig flitigt av i konsumentmagasinet Plus på SVT.

Sopbilar och historia på unikt museum

Renhållning. Landets enda sopbilsmuseum ligger i Blomstermåla. Modeller och fotografier visar hur fordon, maskiner och verktyg för renhållning förändrats under förra seklet. Lokalerna i Folkets hus rymmer också föremål som vittnar om den industri som präglade samhället under 1900-talet.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.