Mer kunskap ger mer makt
Malmö. – Utan kunskap får vi tysta arbetsplatser. Vet du som anställd inte vad du har för rättigheter och skyldigheter blir du lätt passiv och rädd att åtgärda något. Patrik Persson på Malmöavdelningen slår ett slag för facklig utbildning.
Han är studieorganisatör på avdelning 12 och har denna gråkulna höstdag kallat till möte i studiekommittén. Tidningsbuden Maths Nilsson och Patrik Petersson droppar in i fikarummet på Kosterögatan, häller upp kaffe och brer varsin macka. Värdetransportören Sofie Nordén, lastbilschauffören Peter Roos, liksom ordningsvakten och väktaren Philip Kretz Lindén ansluter.
För studieorganisatören är kommittén ett stöd och bollplank. Saknar medlemmarna någon utbildning? De hjälper också till att sprida information om fackliga studier och anmälningstider bland kollegorna.
Efter den utdragna pandemin är det läge att satsa på utbildning till avdelningens olika fackklubbar. Transport lider på sina håll av en studieskuld, förtydligar Patrik Persson. Han ger fler skäl till varför det kan löna sig att gå fackliga kurser:
– Du lär dig mer om vad du har rätt till, som exempelvis ob-ersättning och permission på 50-årsdagen. Det kan också gälla schemaläggning och ifall chefen kan komma dagen innan med nytt schema. Hur får du då till privatlivet och barnomsorgen?
Missar medlemmar att ta reda på vad som gäller blir det lätt mer av ”vad gör facket egentligen?”, resonerar Patrik.
– Men facket är du och jag. Vi är alla facket, tillsammans!
Tidningsbudet Maths räknar till 15 år totalt i studiekommittén, i två omgångar. Han förklarar sin vurm för studier:
– Ju mer kunskap vi har desto mer makt får vi.
Tar man ett uppdrag och blir facklig förtroendeman behöver man få en grund att stå på, anser Maths som också är ordförande i tidningsbudssektionen och sitter i styrelsen för avdelningen.
Han pushar för grundkursen Startpunkten, dit även ickemedlemmar är välkomna. Ett sätt att sätta sig in i vad en fackförening kan göra och inte göra, förklarar han. Nästa steg är Avtalspunkten, där medlemmarna lär sig vad deras kollektivavtal säger.
– Vad är rätt och fel lön? Vilka är arbetstiderna? Det gäller att förstå avtalet. Ju mer du kan desto mer kan du påverka. Du kan också ta kontakt med din avdelning för att få stöd och hjälp. Medlemmar med kunskaper är bra att ha, både för kollegorna och facket, säger veteranen Maths Nilsson.