Mer välfärd – inte sänkt skatt

Krönika. Under sommaren har jag tillbringat en del tid ute på de Europeiska vägarna. I länder som Tyskland, Danmark, Holland och Frankrike håller vägnätet en mycket hög standard, generellt sett. Man åker fram på nästan ljudlös asfalt och bara njuter av varje minut. Som bekant måste man då och då stanna för att tanka och få något i sig. Jag rastade på några så kallade vägkrogar och blev faktiskt ganska imponerad av kvaliteten på desamma. Maten var god. Toaletterna var rena och hela. Förvisso kostade besöket där fem spänn, men det var det utan tvekan värt.

Sämre blev det när jag kom hem till Sverige igen. Första stoppet blev OK- macken i Glumslöv. Då hade jag åkt på den relativt nya motorvägen från brofästet på Lernacken och förvånat mig över hur usel vägen är jämfört med de vägar jag åkt på tidigare, inte minst i Danmark.

OK-macken i Glumslöv ligger bedårande vackert uppe på en kulle med en vidsträckt utsikt över Helsingborg och Öresund. Vid vackert väder ser man faktiskt Öresundsbron härifrån liksom Helsingör i Danmark. Tankningen gick snabbt och efter ett besök på toaletten skulle jag snart vara på väg igen. Toaletterna, tre stycken, var något av det svinigaste jag sett. Det var direkt motbjudande att gå in där. När jag så åter kommit ut i trafiken tänkte jag på vad jag sett på macken. Varför ser det ut som en svinstia på en svensk offentlig toalett, medan toaletterna i de länder jag besökt var rena och hela? Inget klottrande och inga långa kärleksromaner eller runda ord på dörrar eller väggar.

Nu har man en del annat att tänka på när man kör bil, så mina funderingar kring standarden på toaletter runt om i Europas byttes mot tankar på varför i hela världen våra svenska vägar är i så uselt skick som de är. Nästa stopp var på Preem-macken vid Brahehus strax norr om Jönköping. Där var det lika illa ställt som i Glumslöv, åtminstone om man ser till toaletterna. Därefter blev det inga fler stopp innan jag var hemma i Stockholm igen, men väl en massa tankar på sakernas tillstånd i mitt land, Sverige.

Alliansens politik med ständiga skattesänkningar har lett till att vår gemensamma infrastruktur förfallit till en oacceptabel nivå. Alla vet att vägar, broar, flygplatser, järnvägar med mera är våra gemensamma tillgångar. De har byggts för skattepengar som vi alla efter bärkraft har bidragit till. Nu aviserar Alliansen ytterligare skattesänkningar med 16 miljarder kronor och hävdar att detta leder till att folk får mer pengar kvar efter skatt. Självklart blir det ett par hundralappar till i den egna plånboken. De flesta familjer har säkert något hål i budgeten de kan stoppa pengarna i. Samtidigt står våra gemensamma tillgångar och förfaller för att regeringen inte skjuter till de nödvändiga ekonomiska resurserna. Det är oansvarigt. Jag tror att valet mellan ett par hundralappar till mig själv eller ett par hundralappar till vår gemensamma kassa är ganska enkelt.

Jag är säker på att landets befolkning har dessa ekonomiska samband mycket klara för sig. Och att folk är villiga att betala skatt efter bärkraft för att finansiera vår gemensamma välfärd. I detta begrepp brukar man sortera in skola, vård och omsorg. Det är inte tillräckligt, i begreppet borde det även ingå finansiering av vår infrastruktur, elförsörjning och glesbygdsstöd. För övrigt kan jag ge ägarna till de nedklottrade/skitiga toaletterna ett litet tips; inför en avgift på en femma eller en tia för att på så sätt finansiera städning och underhåll. Själv är jag beredd att betala än mer, bara jag får tillgång till en ren och hel toalett när jag behöver!

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Johan Danielsson (S) i Europaparlamentet september 2024.

Lönedumpning hotar Europas transportsektor – kommer EU-kommissionen att agera?

Lönedumpning. Arbetsvillkoren för Europas transportarbetare är under press. Dåliga arbetsförhållanden, bristande kontroll och lönedumpning hotar arbetarnas trygghet och leder till osund konkurrens och kriminalitet i transportsektorn. I det här läget krävs det politiker som står upp för Sveriges och Europas arbetare. I dag startar utfrågningarna av de blivande EU-kommissionärerna. Mitt krav på den nya transportkommissionären är tydligt. Kommer han att presentera konkreta lagstiftningsförslag som förbättrar arbetsvillkoren för arbetarna i alla transportslag? Det vore inte en dag för tidigt.

Snabbkoll om EU-valet 2024. Illustration: Mattias Käll

Så påverkar EU-valet dig och dina arbetsvillkor

Europaparlamentet. I juni går hela Europa till val. EU:s medborgare får då välja sitt parlament. Det som händer i Bryssel påverkar hur du har det på jobbet.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Dödligaste året på över ett decennium

Ledare. Året började kallt och med rejäla snösmockor i hela vårt avlånga land. Det ställde till det ordentligt på stora som små vägar. Vägsträckor där trafiken stått stilla i upp till ett dygn och där personer i närområdet kommit till undsättning med mat och varma filtar.

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.

Allt har blivit så dyrt

Ledare. Det tredje och fjärde av fem av Transports avtalsråd pågår just nu. Förtroendevalda från hela landet har samlats och diskuterat fram och tillbaka för att ta fram krav inför de kommande avtalsförhandlingarna. Förhandlingar som kommer allt närmare.

Lönedumpning hotar Europas transportsektor – kommer EU-kommissionen att agera?

Lönedumpning. Arbetsvillkoren för Europas transportarbetare är under press. Dåliga arbetsförhållanden, bristande kontroll och lönedumpning hotar arbetarnas trygghet och leder till osund konkurrens och kriminalitet i transportsektorn. I det här läget krävs det politiker som står upp för Sveriges och Europas arbetare. I dag startar utfrågningarna av de blivande EU-kommissionärerna. Mitt krav på den nya transportkommissionären är tydligt. Kommer han att presentera konkreta lagstiftningsförslag som förbättrar arbetsvillkoren för arbetarna i alla transportslag? Det vore inte en dag för tidigt.

Återigen får chaufförerna ta kostnaden

Debatt. Färdtjänstchauffören och skyddsombudet Ronnie Persson riktar skarp kritik mot Region Värmlands upphandling av servicetrafik. Anders Wahlén, servicetrafikchef i regionen har svarat. Slutreplik från Ronnie Persson.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Hederliga gängkriminella?

Kriminalitet. Är svenska gängkriminella bättre än invandrade gängkriminella? Ja det verkar nästan så. De kanske värnar svenska värderingar med små röda stugor med svenska flaggor på tomten? Ja de till och med värnar den svenska demokratin!

Nämn aldrig att du kör lastbil!

Hälsa. Nämn inte att du kör lastbil. I varje fall inte under ett läkarbesök för då kan det gå riktigt illa.

Verkligheten

Musik. Det är tråkigt att diska. Så jag ställer upp cd-spelaren på köksbordet, stoppar i en gammal cd med The Latin Kings – och hoppas att det ska gå bra den här gången. Det gör det inte.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Arbetare syns sällan i media

Klass. Plötsligt händer det! En av sommarvärdarna i årets upplaga av Sommar i P1 är Kim Söderström från Byggnads. Lika sällsynt som att skrapa fram högvinsten på Triss är arbetares representation i media.

Får vi stanna eller måste vi lämna?

Upphandling. Ordet upphandling får mig att rysa av obehag. Upphandling är den process som företag, organisationer med flera använder för inköp av varor och/eller tjänster. I min bransch handlar det främst om bevakningstjänster.

Vem vinner på väskförbudet?

Säkerhet. Det är snart ett år sedan som polisen införde ett förbud mot väskor på evenemang som kräver polistillstånd eller som måste anmälas till polisen. För bevakningsbranschen har det inneburit ”klirr i kassan”.

Den fackliga kampen är global

Ordförandeord. Vikten av internationellt fackligt samarbete kan aldrig underskattas. Vårt förbund arbetar inom ett flertal internationella federationer.

Friskvård och skyddsombud

Ledare. Arbetsmiljöverkets statistik visar en otäck ökning både på antalet dödsfall relaterade till arbetsplatsolyckor och anmälda arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro.

Med samlad kraft kan vi få ett slut på Teslakonflikten

Öppet brev. Teslakonflikten har nu pågått under en så lång tid att det saknar motsvarighet i modern svensk fackföreningshistoria. Sverige har åter arbetsköpare som organiserar storskaligt strejkbryteri.

Fusket och utnyttjandet måste få ett slut!

Debatt. Varje år kommer chaufförer från övriga Europa till Sverige för att arbeta. Sex månader i sträck, långt från sina familjer, bor de i sina lastbilar – sover, äter och arbetar till mycket låga löner och ofta orimliga villkor – innan dem åker hem för några dagars vila. Sedan börjar cykeln om igen. Denna verklighet är oacceptabel.

Men våra villkor då?

Debatt. Läste i senaste numret av Transportarbetaren om Andres som fick gå efter att han drack energidryck på sin mack. Eftersom jag själv är stationsanställd så fick det mig att tänka på några saker.

Vägens hjältar förtjänar uppskattning

Debatt. Dygnet runt, sju dagar i veckan, sommar, vinter, höst och vår. Vilka jag pratar om? Det är vägens hjältar, de som ser till att tidningen kommer till din postlåda, de som kör taxibilen som tar dig till flyget, de som levererar paketen du har beställt.