Mia värnar om Piteås utslagna

Ömsesidig respekt. Det är ledorden för Mia Strandberg i hennes arbete som väktare i centrala Piteå. En attityd som gjort att hon både försvarats av och försvarar hemlösa och missbrukare som hon möter i jobbet varje dag.

Mia Strandberg möter upp på gågatan mitt i Piteå. Det här är hennes domäner. I sex år har hon arbetat som väktare i stan, framför allt som parkeringsvakt. Under åren har hon blivit bekant med många av de Piteåbor som liksom hon rör sig i centrum varje dag. Inte minst de som ”sitter på bänken”.

– Jag har alltid varit noga med att presentera mig själv och det är jag även mot dem. Så fort jag ser ett nytt ansikte går jag fram och hälsar.

Den inställningen har burit frukt.

– Med tiden har ett förtroende växt mellan oss. Jag vet vad de heter och brukar kollar att alla är där när jag kommer på morgonen.

Den senaste tiden har Mias engagemang för Piteås missbrukare sträckt sig en bra bit utöver yrkesrollen. Allt började med att en av parkbänks-stammisarna dog av en överdos. En kvinna som Mia känt till sedan hon var liten och som på senare år försvarat Mia i hennes yrkesroll.

– Hon var lite som en mamma åt de andra missbrukarna. Hon läxade upp de yngre om de betedde sig illa.

En händelse har satt särskilda spår i Mia, både som väktare och medmänniska. Det var en vanlig dag på jobbet.  Mia pratade som vanligt med gänget på parkbänkarna. Men i dag var det en yngre missbrukare som störde sig på henne, som väktare. Ordväxlingen dem emellan gick över till en betydligt hotfullare situation när mannen måttade en glasflaska mot Mias huvud. Hjälpen kom från ett oväntat håll. Plötsligt gick kvinnan, som var som en mamma för de andra, emellan.

– ”Du ska vara schyst mot Mia för hon är schyst mot oss”, sa hon, berättar Mia med värme i rösten.

För Mia har den händelsen betytt mycket. Det är ett tydligt bevis på att man tjänar på att behandla sina medmänniskor med respekt.

– Det är en fördel för mig som väktare att ha den här relationen. Jag är ju aldrig rädd när jag går och jobbar. Det här är den enda hotfulla situation jag har råkat ut för på sex år.

När Mia nåddes av beskedet om överdosen kände hon att hon måste göra något. I samarbete med nykterhetsorganisationen Länkarna sökte hon tillstånd för en ljusmanifestation.

– Det var det minsta jag kunde göra för henne och för det hon gjorde för mig.

På väg till platsen köpte Mia på sig några ljus för att tända tillsammans med kvinnans vänner. Men när hon närmade sig möttes hon av en syn hon knappt trodde var verklig.

– Runt 300 personer hade slutit upp. Det var allt från präster och poliser till missbrukare. Till och med de som inte ens brukar se åt dem som sitter på bänken, stannade upp.

– Alla var där på lika villkor.

Just insikten om allas lika villkor sådde ytterligare ett frö i Mia. Hon ville göra något mer, något som kunde leda till en långsiktig förbättring av missbrukarnas liv. I Piteå finns en kristen organisation som erbjuder hemlösa och missbrukare en fristad några dagar i veckan. Här kan de dricka kaffe, få kläder och någon att prata med, så länge de är nyktra och drogfria när de kommer dit. Men som många ideella organisationer tampas de med dålig ekonomi. Mia fick en idé. Tillsammans med en lokal silversmed tog hon fram ett smycke med texten ”Lika värda”. Nu säljs halsbandet lokalt, till förmån för organisationens arbete med missbrukare.

– Dels vill jag hjälpa till att få bort dem från gatan. Dels tycker jag o det är viktigt att även de här personerna får något att längta till. Som till exempel att ha någonstans att fira helgerna.

Nu hoppas Mia att hennes arbete kan inspirera fler inom bevakningsbranschen.

– I väktaryrket måste man ha ömsesidig respekt. Vi ska förstås hålla på lagar och regler, men det är också viktigt vad vi har för attityd.

Mia säger att hon bara har fått positiva reaktioner på den insats hon gjort. Även Transport har backat upp henne. Avdelning 26:s sektionsordförande i Piteå, Per Göran ”PG” Gustafsson, blev så rörd när han hörde om Mia att han tog fram ett diplom.

– Nu ska jag försöka få avdelningen att instifta ett pris till någon som gör en humanitär insats. Det är ju det som fackföreningsrörelsen går ut på, att vara humanist. Det här är ett praktexempel på det, säger PG.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.