Hembiträdena Jasmin och Luz i sitt sovutrymme, Macao
Close
Hembiträdena Jasmin och Luz i sitt sovutrymme, Macao.
Close
Kultur

Migrantarbetarnas drömmar

Syd- och Sydostasien. I tre år har Lennart Johnsson och Stefan F Lindberg rest i Asien och samlat på sig historier och fotografier med migrantarbetare. Resultatet är boken Drömmen om ett bättre liv.

Bokomslag: Drömmen om ett bättre livFörsta gången Lennart Johnsson stötte på det helvete vissa migrantarbetare lever i var som ny journalist på Expressen i början av 1970-talet. Han fick följa med en ombudsman för Sjöfolksförbundet ombord på ett fartyg i Göteborgs hamn. Chockade upptäckte de att tre östafrikanska män var fastkedjade längst ner i båten.

Händelsen väckte nyfikenhet och engagemang, som ledde Johnsson ut på många resor som journalist. Resorna gick ofta till Asien och Filippinerna för att följa de många filippinska sjömännen på båtar som ofta förtöjer i svenska hamnar. Många av historierna i Drömmen om ett bättre liv är på ett eller annat sätt kopplade till Filippinerna. Mer än tio miljoner filipiner är migrantarbetare och finns i hela världen. Många jobbar som hushållerskor. Andra hade lurats bort från sina hem för att säljas till män.

– Det jobbigaste med boken var när vi träffade traffickingoffer i Manila, de hade fasansfulla historier att berätta, säger Lennart Johnsson.

Mitt i allt jobbigt fanns drömmar om ett bättre liv.

– Vi var i ett kyffe i ett höghus på sju våningar. Där bodde 16 tjejer och någon kille på 40 kvadrat. Två tjejer jobbade som hushållsarbetare och började tycka om varandra. De skapade sitt eget lilla rum med ett skynke. De berättade för oss om sina drömmar om ett litet jordbruk i södra Filippinerna.

Drömmen om ett bättre liv är en bit över 200 sidor, och författaren och fotografen har delat på sidorna. Bilderna får säga lika mycket som texterna.

– Man skärper sig som skribent när man jobbar med en av Sveriges bästa fotografer, säger Lennart Johnsson.

Många av människorna som läsaren möter i boken lever långt från sina familjer. Har de tur får de träffas en gång om året. Mycket är tufft men berättarna bakom boken har försökt visa en gnutta hopp.

– I en värld av Trump och Putin är det lätt att vara pessimistisk. Men en av de viktigaste motkrafterna är facken och deras internationella arbete. Det är imponerande när man är i Hongkong eller södra Filippinerna och träffar fackliga aktivister som engagerar sig och ockuperar arbetsgivaren. Facken är små där, men blir större. Och människorna som jag följt under många år har blivit mer medvetna, säger Johnsson.

Drömmen om ett bättre liv är den första av tre böcker om migrantarbetare. Nästa år reser Johnsson och Lindberg till östra Afrika för att påbörja arbetet med den andra bok. Den tredje boken ska handla om migrantarbetare i Sydamerika.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Transportarbetarens logga

Kritik mot ytterligare höjning av inkomstkrav

Migrantarbetare. I höstas mer än fördubblade regeringen inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare. Nu föreslås ännu en höjning. Den som tjänar under 34 200 kronor i månaden riskerar både att förlora jobb och att utvisas om förslaget går igenom.

Utsikt från Lars-Gunnar Ivarssons fönster. Bilden är manipulerad. Originalet är ett foto av Lars-Gunnar Ivarsson.

Budet, bågarna och böckerna

Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.