Miljöarbetarna på Suez i Malmö pressas av tvåskift och sent kvällsjobb.
Close
Suez är ett företag som infört tvåskift vid hämtning av hushållsavfall.
Close
Avtal 2020

Miljöarbetarna står på tur i Transports avtalsrörelse

Miljöarbete. Under måndagen går Transport in i avtalsrörelsen med ytterligare en yrkesgrupp, miljöarbetarna. – Precis som på åkeri- och terminalområdet prioriterar vi tryggheten i jobbet. Det är inte ovanligt med allvarliga hot mot våra medlemmar, säger Joakim Guttman, central ombudsman i Transport.

Transport är mitt uppe i förhandlingarna för förbundets största yrkesgrupp, åkerichaufförer och terminalarbetare.

Klockan 13 på måndagen träffar facket samma motpart, Biltrafikens Arbetsgivareförbund, för en första rond om villkoren för miljöarbetare som bemannar bland annat sopbilar och återvinningscentraler.

Till förhandlingsbordet har Transport med sig krav som till stor del är desamma som för det stora Transportavtalet.

Joakim Guttman säger:

– Vi kan inte göra så mycket åt lönen, där har industrin redan satt märket. Det vill säga löneökningar på 5,4 procent på 29 månader.

I stället kommer förbundet att lägga krut på arbetsmiljön och trygghetsfrågorna, förklarar Guttman.

På andra avtalsområden handlar det bland annat om att motverka så kallad hyvling av tjänster och missbruk av visstider och deltider. Hur ser det ut för renhållningsarbetarna?

– Än så länge har de varit ganska förskonade från sådant, men det gäller att stämma i bäcken. Ett problem som seglat upp är att arbetsgivarna vill utnyttja miljöarbetarna en större del av dygnet. Främst genom tvåskift.

– Och det är en utveckling vi inte gillar. Att hämta in hushållssopor på sena eftermiddagar och kvällar innebär mer lastbilstrafik när folk är i rörelse och barn är ute och leker. Det innebär förstås ökad risk för olyckor.

I början av november utväxlade parterna krav inför de kommande miljöförhandlingarna. Transport lämnade över förslag på en omarbetad arbetsmiljöbilaga, som innehåller bestämmelser om exempelvis företagshälsovård, arbetskläder och samverkan kring arbetsmiljö och säkerhet.

Just säkerheten är en fråga som aktualiseras på många håll inom miljöområdet. Joakim Guttman beskriver hur såväl chaufförer som anställda på återvinningscentraler ofta utsätts för hot:

– Det är sjukt hur en del människor beter sig. Vi har haft fall där bilister medvetet försökt köra på renhållare som stannat för att hämta avfall. På återvinningscentraler har det till och med förekommit vapenhot när besökare fått tillsägelser om hur och var avfallet ska kastas.

I dagsläget har parterna satt ut fyra förhandlingsdagar för miljöområdet. Det är 16–17 november. Och sedan 3–4 december.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.