
Miljöarbetarnas avtal klart
Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.
Det ger en lönehöjning på mellan 1 070 och 1 136 kronor första året. Andra året ökar lönen för alla med 985 kronor. Miljöarbetareavtalet gäller retroaktivt från och med den 1 april 2025 till och med den 31 mars 2027. Den första löneökningen sker alltså den 1 april i år och den andra den 1 april 2026.
Kollektivavtalet har en lönetrappa som för miljöarbetare med C-körkort börjar vid 1 år i yrket, därefter sker en stegvis höjning med 2, 4 och 6 år. I det nya avtalet ser lönerna ut så här:
1 år = 1 070 kronor.
2 år= 1 070 kronor.
4 år = 1 070 kronor.
6 år = 1 136 kronor.
För miljöarbetare med B-körkort höjs lönerna med 1 103 kronor år ett och med 985 kronor år två.
– Klart vi hade velat ha mer, men det är ändå ett okej avtal. Miljöarbetarna får löneökningar som ligger gott och väl i linje med vad övriga yrkesgrupper inom Transportarbetareförbundet får, säger förbundsordförande Tommy Wreeth som före lunch skrev på avtalet tillsammans med BA:s centrala förhandlare och arbetsrättsjurist, Ingrid Kanter.
Även miljöarbetarna i Transports avtalsdelegation undertecknade det nya kollektivavtalet.
Betalda läkarbesök
Miljöarbetarna följer samma linje som åkerichaufförerna i det först tecknade transportavtalet.
Tidigare har förarna själva fått betala läkarundersökningar för att förnya sina behörigheter för alla typer av tunga fordon, men nu ska arbetsgivaren bekosta dem. Plus besök hos optiker, om det behövs. Kostnaden för läkarbesök varierar i landet, men kan hamna uppåt 1 800 kronor.
Deltidspension var också uppe till diskussion mellan Transport och arbetsgivarna. Även här följer miljöarbetarnas nya avtal samma modell som transportavtalet. Det betyder att en avsättning på 0,1 procent av löneutrymmet ska göras av arbetsgivare med kollektivavtal från och med andra avtalsåret, 2026. Detta för att renhållningsarbetare, som vill, från och med 62 års ålder ska kunna gå ner i arbetstid till som mest 50 procent.
– Man får givetvis gå till sin arbetsgivare och begära att få gå ner i tid så mycket man vill, men stupstocken i avtalet är vid 50 procent, säger Tommy Wreeth.
För den som jobbar på som förut förs pengarna i stället över till övrig avtalspension. Meningen är att öka pensionsavsättningen efter hand under kommande avtalsförhandlingar. Inom Transport har flygteknikerna redan gått före, liksom den nya medlemsgruppen kabinpersonal med flygvärdar och flygvärdinnor.
Tommy Wreeth summerar tre dagars förhandlingar:
– Det var jävligt trögt i början, men när vi väl enades om hur det ser ut i miljöbranschen så lossnade det och vi kunde börja förhandla. Arbetsgivarna lyssnade på oss och förstod vad vi sa. Vi har lyckats hålla borta alla försämringar som BA första ville skriva in i avtalet och inte bytt bort något.
”Ganska okej avtal”

Ola Almquist från Halmstad kör slam- och spolbil plus farlig last, ADR. Han satt med i avtalsdelegationen för första gången och tyckte det var intressant att få vara med ”bakom de här dörrarna” och se hur det går till.
– När man lyssnar på andra kan man börja tänka på saker ur andra synvinklar. Avtalet känns ganska okej, alla får dela på hyfsat det samma när det gäller pengar och att deltidspension införs är jättebra för de yngre. Själv är jag 44 år och den yngsta i delegationen. Det vore kul om fler unga kom med, säger han.
Ola Almquist hade gärna velat ha med kompetenstillägg i avtalet.
– Men det verkar vara en svår nöt att knäcka.
”Önskar vi fått mer”

Miljöarbetaren Jessica Karlsson från Malmö anslöt också till avtalsdelegationen för första gången.
– Jag är inte nöjd med lönehöjningen, det tror jag ingen är. Med inflationen har allt blivit dyrare så jag önskar att vi fått mer mer. Men det är bra att arbetsgivarna inte fick igenom något av sina försämrande förslag, säger hon.
Jessica Karlsson välkomnar möjligheten att kunna gå ner till halvtid vid 62. Hon hoppas att arbetsgivarna kan lösa det, så att det inte drabbar kollegorna i form av ökad arbetsbörda om någon går i deltidspension. Här ser hon en risk.
– Men det är upp till arbetsgivaren att lösa det. Egentligen ska den här frågan inte tas upp i kollektivavtalen, så att vi måste avstå lön för att få deltidpension. Arbetsgivarna borde anpassa arbetet efter var och en så att vi orkar jobba fram till pensionen, alla är ju inte hulken! Men det fungerar dåligt i vår bransch, tyvärr.
Att avstå löneutrymme för att få läkarbesök betalda känns också fel för Jessica Karlsson.
– Det borde vi fått ändå. Det ligger ju i arbetsgivarnas intresse att bekosta besöken om de vill behålla erfarna och duktiga chaufförer.
Jessica Karlsson tycker generellt att löneskillnaden borde vara större mellan nyanställda och renhållare med många år i yrket. Hon hade gärna sett ytterligare ett steg i lönetrappan, vid 8 år i yrket.
– Det är fortfarande för liten skillnad mellan stegen, 66 kronor mellan det lägsta och högsta är bara 66 kronor. Det är ju ingenting, borde snarare vara en eller ett par hundralappar.
Arbetstidsförkortning, som diskuterats mycket bland miljöarbetarna i årets avtalsrörelse, kom heller inte med i avtalet.
– Det är jag besviken över, men frågan får i stället föras politiskt. Vi väntar på LO:s rapport och hoppas att den kommer upp på Socialdemokraternas kongress. LO har ju lyft avskaffandet av karensdagarna också.
”Hände inget med övertiden”

Joachim Falck från Skellefteå kör spol- och slambil och satt med i avtalsdelegationen för andra gången. Han hade önskat att fler frågor och krav från miljöarbetarna kommit upp till diskussion med BA.
– Lönehöjningen blev för låg när man tittar på inflationen, det har blivit så dyrt att bo och leva. Och det hände ingenting med övertiden. Jag skulle vilja ha ett högre belopp, att ob-ersättningen klev upp med ett jävla stort steg. Alla inom vår bransch gör ett jättebra jobb, sen är det upp till företagen att ta betalt och inte lägga för låga anbud.
– Det är konstigt när gäller bonusar sägs ingenting, men när våra löner ska höjas är det alltid för mycket, säger Joachim Falk.