Close
Transports förbundsorförande Tommy Wreeth och BA:s centrala förhandlare, Ingrid Kanter, undertecknar miljöarbetareavtalet 2025.
Close
Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Det ger en lönehöjning på mellan 1 070 och 1 136 kronor första året. Andra året ökar lönen för alla med 985 kronor. Miljöarbetareavtalet gäller retroaktivt från och med den 1 april 2025 till och med den 31 mars 2027.  Den första löneökningen sker alltså  den 1 april i år och den andra den 1 april 2026.

Kollektivavtalet har en lönetrappa som för miljöarbetare med C-körkort börjar vid  1 år i yrket, därefter sker en stegvis höjning med 2, 4 och 6 år. I det nya avtalet ser lönerna ut så här:

1 år = 1 070 kronor.

2 år= 1 070 kronor.

4 år = 1 070  kronor.

6 år = 1 136 kronor.

För miljöarbetare med B-körkort höjs lönerna med 1 103 kronor år ett och med 985 kronor år två.

– Klart vi hade velat ha mer, men det är ändå ett okej avtal. Miljöarbetarna får löneökningar som ligger gott och väl i linje med vad övriga yrkesgrupper inom Transportarbetareförbundet får, säger förbundsordförande Tommy Wreeth som före lunch skrev på avtalet tillsammans med BA:s centrala förhandlare och arbetsrättsjurist, Ingrid Kanter.

Även miljöarbetarna i Transports avtalsdelegation undertecknade det nya kollektivavtalet.

Betalda läkarbesök

Miljöarbetarna följer samma linje som åkerichaufförerna i det först tecknade transportavtalet.

Tidigare har förarna själva fått betala läkarundersökningar för att förnya sina behörigheter för alla typer av tunga fordon, men nu ska arbetsgivaren bekosta dem. Plus besök hos optiker, om det behövs. Kostnaden för läkarbesök varierar i landet, men kan hamna uppåt 1 800 kronor.

Deltidspension var också uppe till diskussion mellan Transport och arbetsgivarna. Även här följer miljöarbetarnas nya avtal  samma modell som transportavtalet. Det betyder att en avsättning på 0,1 procent av löneutrymmet ska göras av arbetsgivare med kollektivavtal från och med andra avtalsåret, 2026. Detta för att renhållningsarbetare, som vill, från och med 62 års ålder ska kunna gå ner i arbetstid till som mest 50 procent.

– Man får givetvis gå till sin arbetsgivare och begära att få gå ner i tid så mycket man vill, men stupstocken i avtalet är vid 50 procent, säger Tommy Wreeth.

För den som jobbar på som förut förs pengarna i stället över till övrig avtalspension. Meningen är att öka pensionsavsättningen efter hand under kommande avtalsförhandlingar. Inom Transport har flygteknikerna redan gått före, liksom den nya medlemsgruppen kabinpersonal med flygvärdar och flygvärdinnor.

Tommy Wreeth summerar tre dagars förhandlingar:

– Det var jävligt trögt i början, men när vi väl enades om hur det ser ut i miljöbranschen så lossnade det och vi kunde börja förhandla. Arbetsgivarna lyssnade på oss och förstod vad vi sa. Vi har lyckats hålla borta alla försämringar som BA första ville skriva in i avtalet och inte bytt bort något.

”Ganska okej avtal”

Slam-, spolbils och ADR-förare Ola Almquist, Halmstad. Foto: Justina Öster

Ola Almquist från Halmstad kör slam- och spolbil plus farlig last, ADR. Han satt med i avtalsdelegationen för första gången och tyckte det var intressant att få vara med ”bakom de här dörrarna” och se hur det går till.

– När man lyssnar på andra kan man börja tänka på saker ur andra synvinklar. Avtalet känns ganska okej, alla får dela på hyfsat det samma när det gäller pengar och att deltidspension införs är jättebra för de yngre. Själv är jag 44 år och den yngsta i delegationen. Det vore kul om fler unga kom med, säger han.

Ola Almquist hade gärna velat ha med kompetenstillägg i avtalet.

– Men det verkar vara en svår nöt att knäcka.

”Önskar vi fått mer”

Miljöarbetare Jessica Karlsson från Malmö. Foto: Justina Öster

Miljöarbetaren Jessica Karlsson från Malmö anslöt också till avtalsdelegationen för första gången.

– Jag är inte nöjd med lönehöjningen, det tror jag ingen är. Med inflationen har allt blivit dyrare så jag önskar att vi fått mer mer. Men det är bra att arbetsgivarna inte fick igenom något av sina försämrande förslag, säger hon.

Jessica Karlsson välkomnar möjligheten att kunna gå ner till halvtid vid 62. Hon hoppas att arbetsgivarna kan lösa det, så att det inte drabbar kollegorna i form av ökad arbetsbörda om någon går i deltidspension. Här ser hon en risk.

– Men det är upp till arbetsgivaren att lösa det. Egentligen ska den här frågan inte tas upp i kollektivavtalen, så att vi måste avstå lön för att få deltidpension.  Arbetsgivarna borde anpassa arbetet efter var och en så att vi orkar jobba fram till pensionen, alla är ju inte hulken! Men det fungerar dåligt i vår bransch, tyvärr.

Att avstå löneutrymme för att få läkarbesök betalda känns också fel för Jessica Karlsson.

– Det borde vi fått ändå. Det ligger ju i arbetsgivarnas intresse att bekosta besöken om de vill behålla erfarna och duktiga chaufförer.

Jessica Karlsson tycker generellt att löneskillnaden borde vara större mellan nyanställda och renhållare med många år i yrket.  Hon hade  gärna sett ytterligare ett steg i lönetrappan, vid 8 år i yrket.

– Det är fortfarande för liten skillnad mellan stegen, 66 kronor mellan det lägsta och högsta är bara 66 kronor. Det är ju ingenting, borde snarare vara en eller ett par hundralappar.

Arbetstidsförkortning, som diskuterats mycket bland miljöarbetarna i årets avtalsrörelse, kom heller inte med i avtalet.

– Det är jag besviken över, men frågan får i stället föras politiskt. Vi väntar på LO:s rapport och hoppas att den kommer upp på Socialdemokraternas kongress. LO har ju lyft avskaffandet av karensdagarna också.

”Hände inget med övertiden”

Slam- och spolbilsförare Joachim Falk från Skellefteå. Foto: Justina Öster

Joachim Falck från Skellefteå kör spol- och slambil och satt med i avtalsdelegationen för andra gången. Han hade önskat att fler frågor och krav från miljöarbetarna kommit upp till diskussion med BA.

– Lönehöjningen blev för låg när man tittar på inflationen, det har blivit så dyrt att bo och leva. Och det hände ingenting med övertiden. Jag skulle vilja ha ett högre belopp, att ob-ersättningen klev upp med ett jävla stort steg. Alla inom vår bransch gör ett jättebra jobb, sen är det upp till företagen att ta betalt och inte lägga för låga anbud.

– Det är konstigt när gäller bonusar sägs ingenting, men när våra löner ska höjas är det alltid för mycket, säger Joachim Falk.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Branschöverenskommelse mellan Sobona och Transport

Avtal 2025. Den 14 april kom Transport överens om nya branschöverenskommelser med Sobona gällande bland annat arbetstagare inom civilflygområdet och miljöarbetare inom vatten och miljö. Ett tvåårigt avtal i nivå med Industrimärket, vilket är 6,4 procent.

Transports första förhandling om kabinavtal i gång

Kabinavtalet. Tisdagen den 15 april 2025 drog förhandlingarna om ett nytt centralt kabinavtal i gång. Utmaningen: Att jämka viljorna från ett tiotal företagsavtal.

Förhandlingar för mackanställda har startat

Bensin- och garageavtalet. På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.

Branschöverenskommelse mellan Sobona och Transport

Avtal 2025. Den 14 april kom Transport överens om nya branschöverenskommelser med Sobona gällande bland annat arbetstagare inom civilflygområdet och miljöarbetare inom vatten och miljö. Ett tvåårigt avtal i nivå med Industrimärket, vilket är 6,4 procent.

LO:s man om makt och möjligheter

Politik. Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.

Avtal 2025

Förhandlingar för mackanställda har startat

Bensin- och garageavtalet. På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.

Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer

Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.

Nya krav på sopsortering ändrar arbetsrutiner

Miljöarbete. Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.