Yvonne Andersson-Sköld.
Close
Yvonne Andersson-Sköld, professor på VTI, ska forska om vad som händer med miljö och samhällsekonomi när nya transportsätt ersätter gamla.
Close

"Miljömålen kräver nya transportsätt"

Målmedveten. Kunskapen om vad som förändrar klimatet finns redan. VTI:s nya professor Yvonne Andersson-Sköld ska reda ut vad transportsektorn kan göra för att nå miljömålen.

Sverige har ambitiösa miljömål. Fram till 2050 ska utsläppen av växthusgaser i princip vara noll. För att nå dit krävs stora förändringar, inte minst inom transportsektorn. Yvonne Andersson-Sköld är ny professor i miljö och transporter på Statens väg- och trafikforskningsinstitut (VTI).

Hennes jobb är att öka kunskaperna hur framtidens transporter påverkar miljön. Förändringarna behöver nödvändigtvis inte innebära färre jobb för landets transportarbetare.

– Jag tror att det handlar om nya former och anpassning. Godstransporter kommer verkligen behövas i framtiden. Men de kommer säkert gå mer på tåg och i sjöfart. För persontransporter kan det till och med behövas mer personal. Jag tror att det blir färre privata bilar och mer både kommunala transporter och taxibilar, säger hon.

I forskarvärlden finns en enighet om var utsläppen kommer från, men vad som är det bästa alternativet för framtiden är inte lika självklart. Yvonne Andersson-Sköld kommer tillsammans med sina kollegor att forska om vad som händer med miljö och samhällsekonomi när nya transportsätt ersätter gamla.

Hon konstaterar att lastbilar och andra fordon aldrig har varit så miljövänliga som nu. Trots det minskar inte utsläppen, enligt siffror från Naturvårdsverket.

– Det beror på att vi transporterar oss människor och gods mycket mer än vi gjorde förut. Godstransporterna går att göra mer kompakta. Mer saker kan gå i containertrafik och så går det att köra gods i större lastbilar och i karavan, säger Yvonne Andersson-Sköld.

Du har tidigare forskat om jordskred och översvämningar. Kommer klimatförändringarna leda till att vägnätet drabbas?

– Ja, på sina ställen. Jag tänker på skredet i Småröd för elva år sedan, då hela E6:an flyttade på sig. I framtiden kan vi vänta oss mer nederbörd, ökade vattenflöden, liksom perioder med torka och mer erosion. Allt det ökar riskerna, och alla vägar är inte planerade för detta.

Är det för billigt med transporter i dag?

– Mitt personliga svar är ja. Att det är billigt hjälper oss inte att minska transporterna eller tänka efter vad vi håller på med. Där har vi kanske en konflikt. Vi ska komma fram till hur vi löser den.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Illustration elvägar

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.

Man med glasögon framför gräsmatta och träd

Byta batteri snabbare än laddning

Forskning. Det tar bara några minuter att byta ett urladdat batteri mot ett laddat. Sedan kan ellastbilen rulla igen. Det framgår i en rapport från VTI, där forskningsinstitutet föreslår regeringen att satsa på ett pilotprojekt med batteribytesstationer i Sverige.

VTI ska bland annat undersöka hur klimatförändringar påverkar gamla flygfält. Foto: Justina Öster

Forskning om framtidens flyg

Flyg. Stora satsningar pågår för att utveckla ny teknik och nya ­bränslen inom flyget. Nu ska forsknings­institutet VTI i tre projekt bidra till att bredda forskningen och bland annat undersöka hur batteriladdning på flygplatser kan gå till.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.