Sedlar
Close
41 taxichaufförer på Gotland, i Södermanland och i Västergötland fick dela på drygt 2 miljoner kronor i lönetillägg.
Close

Miljoner till taxichaufförer efter lönekoll

Taxi. Drygt 2 miljoner kronor i lönetillägg för en rad taximedlemmar i Transport och nästan 1,3 miljoner i skadestånd till förbundet. Det blev resultatet när facket kollade upp lönerna och förhandlade med arbetsgivarna på tre olika taxibolag i landet.

"Resultaten pekar på att nästan varje chaufför förlorar cirka 30 000 kronor i lön per år. Det är väldigt mycket pengar", säger Viktor Petrov.
”Resultaten pekar på att nästan varje chaufför förlorar cirka 30000 kronor i lön per år. Det är väldigt mycket pengar”, säger Viktor Petrov. Foto: Justina Öster

Viktor Petrov är regional samordnare i taxibranschen på Transportarbetare-förbundets Linköpingsavdelning. Han vill inte hänga ut företagen med namn eftersom facket inte betraktar dem som oseriösa.

– Det här är inte de värsta bolagen utan mer normala. Om vi kontrollerade fler och mer oseriösa taxibolag i landet skulle vi säkert hamna på mycket högre belopp. Så mycket fuskas det i branschen och felen är grova, säger Viktor Petrov.

Kollade tre företag

Transport bestämde sig för att begära ut alla lönespecifikationer, scheman och anställningsbevis för anställda vid tre företag på Gotland, i Södermanland och i Västergötland. Granskningen gjordes två år tillbaka i tiden för 41 medlemmar som tillsammans fick 2 036 000 kronor. Här är resultatet:

  • Maj 2023: 550 000 kronor i lön till 12 medlemmar och 500 000 kronor i skadestånd till Transports avdelning på Gotland. Högsta beloppet till en enskild chaufför:155 135 kronor.
  • Februari 2024: 837 000 kronor i lön till 14 medlemmar och 491 000 kronor i skadestånd till Transports Nyköpingsavdelning. Högsta beloppet till en chaufför betalades ut: 168 288 kronor.
  • Mars 2024: 649 000 kronor till 15 medlemmar och 300 000 kronor i skadestånd till Transports avdelning i Linköping. Högsta beloppet till en enskild chaufför: 70 358 kronor.

”Väldigt mycket pengar”

– Resultaten pekar på att nästan varje chaufför förlorar cirka 30 000 kronor i lön per år. Det är väldigt mycket pengar, säger Viktor Petrov.

Felen som arbetsgivarna gör, medvetet eller omedvetet eftersom taxiföraravtalet är komplicerat, handlar främst om obetald övertid och felaktiga scheman, förklarar Petrov.

– Jag har jobbat på olika avdelningar i landet och vet att resultaten inte skulle bli bättre om vi gjorde samma kontroller i exempelvis Göteborg eller Malmö.

Tidskrävande

Att räkna ut utebliven lön är ett tidskrävande pussel. Transport ägnade två månader åt varje avdelning före förhandling med arbetsgivarna, men arbetet gav mer utdelning.

– Genom att visa att facket gör skillnad har vi fått 11 nya medlemmar i Södermanland och åtta nya på Gotland.

Nu fortsätter Transport arbetet genom att ordna facklig utbildning och hoppas fånga upp fler som vill engagera sig och dra i gång lokal facklig verksamhet.

Transports uträkningar visar att facket kunnat kräva ännu mer pengar, förklarar Viktor Petrov.

– Men vår avsikt är inte att företagen ska gå omkull, bara att de anställda ska få rätt lön. Att som arbetsgivare säga att ”ingen i branschen betalar övertid” håller inte.

Billigast vinner

Han ser upphandlingarna som orsak till att lönerna pressas ner.

– Den enda regel som gäller är att billigast bolag vinner. Ofta lägger företagen så låga anbud att de inte har råd att betala övertid. Det går ut över våra medlemmar. Vi skulle behöva hitta en modell för vad en arbetad timme kostar på riktigt, enligt kollektivavtalet. Ta fram ett minimipris som bolagen inte kan lägga sig under, då sorteras de bort.

– Priset skulle indexregleras och uppdateras. Jag samarbetar med några stora arbetsgivare i frågan. De är också intresserade av att få bort de oseriösa aktörerna från branschen, säger Viktor Petrov.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Taxistolpe

Åtta av tio taxiföretagare skattade för lite

Taxi. Åtta av tio av de taxiföretag som granskats sedan 2020 fått ändring av sin skatt på grund av fusk eller fel, visar en sammanställning från Skatteverket.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.