dén till fotoboken kom efter en utställning på Kulturhuset i Stockholm.
Close
Idén till fotoboken kom efter en utställning på Kulturhuset i Stockholm.
Close

Min bild av adhd

En utomjording i tunnelbanan. Omgivningen anropar medan en kille kör in huvudet i torktumlaren… I sin bok Adhd i bilder skildrar fotografen Victor Wikander hur det är att leva med diagnosen. På gott och ont.

Adhd uppfattas av många som något negativt och annorlunda, som är svårt att greppa, skriver Victor Wikander i förordet till sin bok. Själv fick han den neuropsykiatriska diagnosen i 18-årsåldern och vill bredda perspektivet genom att öppenhjärtigt bjuda på sig själv.

– Jag ville göra en bok som är lätt att ta till sig för både barn och vuxna. En bok som man kan bläddra i, nästan som ett seriealbum med korta lättförståeliga texter, säger han.

Förhoppningen är att fler ska förstå hur det är att leva med adhd, från anhöriga till jobbarkompisar. Att andra med adhd ska känna igen sig och uppleva sig mindre ensamma, förklarar Victor.

Vi träffas en kväll på reklambyrån i Solna utanför Stockholm, där han jobbar sedan några år. Jobbarkompisarna börjar packa ihop och troppa av, släcka lamporna i den stora fotoateljén som förr rymde en biosalong.

Det har krävts en del messande, mejlande och ett avbokat möte innan vi ses, men jag är förberedd. I boken har Victor redan varslat om att han är tidsoptimist, glömmer, vill vara hjälpsam och till lags och därför lätt tar sig an för mycket –  vilket leder till lätt kaos. På ett foto står en ensam vän och väntar utanför Filmstaden. Victor är ”trippelbokaren” som ibland försöker vara på tre ställen samtidigt…

– Jag har förlorat flera vänner genom att boka in dem på samma tid, bara för att jag vill vara snäll och finnas där för alla. Nu försöker jag bli bättre på att säga nej, för att få behålla mina vänner.

Vi slår oss ner i varsin fåtölj. Victor har skägg, röda gympaskor och kanar luvan fram och tillbaka över huvudet samtidigt som han grubblar över och besvarar mina frågor. Ibland avbryter han sig:

– Hängde du med? Var det för rörigt?

Inuti Victor myllrar och mullrar det. Hans bild av killen som trycker in huvudet i en torktumlare är på pricken. Ofta anstränger han sig verkligen för att lyssna på någon, ändå går budskapet inte fram. Hans tankar har ofrivilligt börjat vandra ut genom fönstret.

– Där går en kille med läderjacka, undrar vad han har i fickan, kan jag börja tänka.

Å andra sidan bubblar han av kreativitet, vilda idéer och kan ”babbla på” obehindrat. På ett av hans foton sitter en kvinna på en parkbänk med hoptejpad mun. Victors förklaring lyder: ”Jag fäller ofta krokben på min egen tunga och ibland får jag en känsla av att folk som lyssnar på mig skulle önska att jag är tyst. Ibland tar jag åt mig av den känslan och stänger igen munnen, men det är svårt då jag älskar att prata.”

Samtidigt är Victor öppen, varm, och lätt att tycka om. Man får en känsla av att han inte har några hemligheter.

– Nä, jag är inget bra på att ljuga. Jag berättar allt och försöker aldrig göra mig till. Jag är som jag är. Ibland ropar min chef: ”Stopp, stopp, det där vill jag inte veta”.

Victor kränger runt i fåtöljen. Han jobbar mycket med sina bilder i datorn och stänger kollegor och störande ljud ute genom musik i hörlurar. När han kommer hem till sambon på kvällarna är han helt färdig och behöver vara ifred en stund. Vila och planera morgondagen i huvudet.

– I början trodde min flickvän att hon gjort något fel. Hon blev ledsen när jag drog mig undan, men jag behövde bara få vara själv. Nu går det bättre och hon förstår mer att det här ligger hos mig.

Victor talar varmt om sin mamma, som alltid funnits där och stöttat honom när allt blivit grått, när självförtroendet, orken och viljan sviktat. Han hade en stökig uppväxt, platsade inte i skolan, blev aggressiv, slogs och började med droger. Det tror Victor att han sluppit om han fått sin diagnos tidigare, liksom medicinen som hjälper honom att koncentrera sig. Antagligen hade han kunnat hålla kvar vid ishockeyn längre, om bara tränaren förstått att Victor behöver få instruktioner och uppgifter upprepade för sig några gånger.

Fotograferingen blev Victor Wikanders räddning, hans sätt att stänga kaos ute, kliva in i sitt inre rum och släppa fantasi och känslor fria.

– Skaffa dig ett intresse och håll fast vid det, råder han andra med adhd.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Utsikt från Lars-Gunnar Ivarssons fönster. Bilden är manipulerad. Originalet är ett foto av Lars-Gunnar Ivarsson.

Budet, bågarna och böckerna

Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.

Allan Johansson lutad över den soptunna som programledaren Sverker Olofsson använde sig flitigt av i konsumentmagasinet Plus på SVT.

Sopbilar och historia på unikt museum

Renhållning. Landets enda sopbilsmuseum ligger i Blomstermåla. Modeller och fotografier visar hur fordon, maskiner och verktyg för renhållning förändrats under förra seklet. Lokalerna i Folkets hus rymmer också föremål som vittnar om den industri som präglade samhället under 1900-talet.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.