Ledare

Min idol farfar transportarbetaren

Ledare. Min stora idol var min farfar, transportarbetaren och chauffören Axel Källqvist. När jag kom in i hans liv var han fortfarande yrkesaktiv som lastbilschaffis, snöskottare och sjåare i Stockholms hamnar. Och stolt.

Jag minns hans historier om jobbet, om saker han hittat där. Minns när han stolt tog med mig till hamnen tidigt sextiotal och visade alla lådor med konstiga frukter. Och visst, jag fick smaka. Och jag var stolt som hade en så duktig och populär farfar. Och han var stolt över sina yrken, och säkert också lite stolt över mig, sitt första och ständigt nyfikna barnbarn.

När han och min farmor gift sig 1931 och de fick sin första lägenhet beställde han en dörrskylt: Chaufför Axel Källqvist stod det med svart text på en mässingplatta. Sen blev det skilsmässa och 1953 skruvade han ner skylten och lade den i en låda för framtida lägenheter. Men någon egen lägenhet blev det aldrig och som inneboende fick han finna sig i att någon annans namnskylt satt på dörren där han bodde.

Skylten blev kvar i lådan tillsammans med några vykort, ett par böcker och min farfars medlemsbok i Transport. När Axel dog 1978 ärvde jag den lilla lådan plus ett fickur. Det som var kvar efter det långa stolta yrkesliv min farfar haft.

1955 hittade min farmor en ny man, droskägaren Nisse Holm. På deras dörrskylt stod det bara Holm, men i telefonkatalogen stod det fram till hans död 1983 Droskägare Nils Theodor Holm.

Precis som min farfar Axel var Nisse mycket stolt över sitt yrke som chaufför.

Och visst hade de all anledning att vara stolta. Utan transporter stannar verkligen Sverige. Inget skulle fungera. Precis som medarbetarna inom skola, vård och omsorg är ni transportarbetare viktiga kuggar i välfärdslandet Sverige. I en tid där tjänstemän av olika digniteter uppmanas att jobba hemma för att skydda sin hälsa förutsätts transportarbetare som du att jobba på som vanligt. Lite mer hemkörning av mat, fler paket att hämta och leverera och så, lite färre taxikörningar, men annars ska det rulla på som vanligt.

Och väktarna ska ju fortsätta att vakta även om kontoren är öde, renhållarna måste fortsätta att hålla rent för miljön och vår allas trivsel, etcetera.

Viktiga jobb att vara stolt över. Precis som jag var, och fortfarande är, stolt över min farfar transportarbetaren Axel Källqvist.

Och nu är det dags för mig att lämna över jobbet som chefredaktör till Kristina Sjöberg. En skicklig tidningsmakare som kommer att leda tidningens kompetenta redaktion till nya framgångar. En tidning du och dina kamrater på arbetet fortsatt kan vara stolta över.

Och viktigast, carpe vitam, fånga livet. Ta inga onödiga risker i jobbet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Sedan debuten med Flickan i Stenparken 2022 har Nilla Kjellsdotter hunnit ge ut fyra böcker. Totalt har hennes böcker sålt i över 300 000 exemplar och 2023 vann hon pris för bästa spänning på finska Storytel awards. Foto: Kajsa Göransson/Norstedts förlag

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Äntligen en bok där facket är med

Davids krönika. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Kristina Sjöberg. Foto: Petrus Iggström

Vad får man säga?

Ledare. Och hur får man säga det? Runt om oss sker attacker mot det fria ordet. I Sverige liksom i andra länder.

Arbetsvillkor inom taxi

Taxibranschen är ett av de mest orättvisa yrken jag har sett i Sverige

Debatt. Jag jobbar för Taxi Stockholm, ett av de taxibolag som har kollektivavtal och anses ha bättre arbetsvillkor för sina chaufförer jämfört med andra bolag. Det säger många erfarna chaufförer som tidigare har jobbat för andra företag. Jag vill beskriva de vanliga rutinerna i detta bolag, som enligt många chaufförer anses vara det bästa i Stockholm.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Äntligen en bok där facket är med

Chaufförsliv. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Världens bästa lastbil!

Förarfavorit. Av någon anledning, om det var för att jag transporterat Scaniagods till Holland i närmare femton år, fick jag en förfrågan om att komma upp till Scania-ingenjörerna på ”Berget” och hålla föredrag.

Algoritmerna stjäl ditt liv

Rädda barnen. Efter vad jag kan minnas från min skoltid så fanns det inga hemmasittare. Alla barn gick i skolan mer eller mindre kontinuerligt. Några diagnoser fanns inte heller, bara busiga barn.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam

Gröt – från fattigmat till hetaste trenden

Mat. I det svenska bondesamhället var gröt en stapelvara, serverad både till frukost och middag. Under större delen av 1900-talet och början av 2000-talet förknippades gröt främst med äldre generationer och småbarn. Men nu har gröten gjort en remarkabel comeback och pryder menyerna på trendiga kaféer och restauranger.

Dags att allas bidrag värdesätts

Statusjakt. Rubriken i SvD får mig att haja till. Artikeln handlar om ängsliga föräldrar som skyddar barnen från minsta motgång i livet och ger dem odelad uppmärksamhet.

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Under-skattade. ”Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Jag ser med tilltro på förbundets framtid

Ordförandeord. En fungerande organisation byggs alltid från grunden och kräver både kontinuerligt underhåll och förnyelse. Detta gäller givetvis även för en fackförening.

Vad får man säga?

Ledare. Och hur får man säga det? Runt om oss sker attacker mot det fria ordet. I Sverige liksom i andra länder.

AMF har sålt sitt innehav i Uber

Replik. Till att börja med. LO och Taxi Stockholm är helt överens om att Uber och andra gigbolag genom sin affärsmodell skapar oreda på arbetsmarknaden och agerar med oschyst konkurrens mot seriösa aktörer i taxibranschen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

Därför kan vi inte acceptera märket

Ordförandeord. Det märks i omgivningen att vi närmar oss en avtalsrörelse i rask takt. Såväl internt som externt skruvas både förväntningar och tonläget upp. Vissa av våra motparter på arbetsgivarsidan har redan försökt att på olika sätt måla ut oss som det stora hotet mot dem.

Utan transportare stannar Sverige

Ledare. Storhelgerna har avlösts av oxveckor som räcker ända fram till påsk. Men vad gör väl det om man trivs på jobbet? Att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål är både utmanande och roligt.