Ledare

Mindre gas och mer vila

Ledare. Jag är hästtjej sedan barnsben. Och jag vet inte hur många gånger jag råkat ut för bilförare som verkar tycka att det är kul att se hästar sprätta i väg. I stället för att sakta in så gasar de förbi när de ser hästekipage efter vägen. Är det värt att riskera både häst och ryttares liv för att se ett djur hoppa och krumbukta sig? Nej, absolut inte!

Många yrkesgrupper som jobbar längs med vägarna vittnar om hur farliga arbetsplatser de har då andra trafikanter inte tar hänsyn utan svischar förbi i hög fart. Vi måste tillsammans göra vad vi kan för att ingen ska behöva dö eller skadas allvarligt på jobbet eller i trafiken.

Nyligen dömdes en förare för att med sin lastbil ha jagat en flock renar på en isig väg och samtidigt filmat renarnas flykt för sina liv. Han lade sedan upp filmen på Facebook. Alltså hur dum får man bli?

Fordon kan bli till livsfarliga vapen i händerna på ansvarslösa typer. Ska nollvisionen bli verklighet måste samhället ta till hårdare tag mot ligister bakom ratten. Till skydd för alla som jobbar på och runt våra vägar, till värn för oss alla sansade trafikanter som samsas på vägarna.

”I en värld där du kan vara vad som helst, var snäll.” Det är ett citat som jag inte vet ursprunget till, men som jag försöker bära med mig. Att jaga renar med lastbil är inte snällt. Inte heller att strunta i skyltar om vägarbete eller att tränga sig in framför yrkestrafiken. Det är rent ut sagt för jävligt.

Efter sommaren har vi Transports kongress och val till riksdag, regioner och kommuner att se fram emot. Visste du att i den gamla grekiska demokratin så kallades soffliggare för idioter? Var inte en idiot. Gör din samhälleliga plikt och gå och rösta. Det är vår demokratiska skyldighet. Men innan val och kongresser önskar jag dig en riktigt skön sommarsemester med mycket vila och lagom med äventyr. Transportarbetaren tar sommarledigt och är tillbaka i augusti.

Tipsa gärna redaktionen på redaktionen@transportarbetaren.se så ses vi snart igen. Jag önskar dig en trevlig läsning. Och du, ta det lugnt på vägarna.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    16 juli, 2022

    Tyvärr så är det alldeles för många förare som inte är lämpliga att framföra fordon då de inte visar respekt för andra förare, ryttare, cyklister, fotgängare och vilda djur.Det var väldigt länge sedan som lastbilschaufförer var vägens riddare, numera är lastbilschaufförer billiga "förbrukningsvaror" och det syns i trafiken.För egen del försökte jag hålla minst 5 sekunders avstånd till framförvarande fordon när jag körde långtradare och jag sänkte alltid hastigheten till 20-30 km/ vid vägarbeten där personer var på vägbanan även om det var skylta 50 km/h.Jag fick ofta en tumme upp från vägarbetarna när jag passerade och tvingade bakomvarande fordon att hålla min låga hastighet.När jag såg ryttare så sänkte jag hastigheten i väldigt god tid då jag vet att hästar lätt kan bli skrämda och att de är ett flyktdjur.När jag körde om fotgängare eller cyklister på tvåfiliga vägar så styrde jag över helt i den andra körbanan då jag vet att det är ett väldigt sug när en lastbil passerar.

Lästips:

Kristina Sjöberg. Foto: Petrus Iggström

Vad får man säga?

Ledare. Och hur får man säga det? Runt om oss sker attacker mot det fria ordet. I Sverige liksom i andra länder.

Kristina Sjöberg. Foto: Petrus Iggström

Utan transportare stannar Sverige

Ledare. Storhelgerna har avlösts av oxveckor som räcker ända fram till påsk. Men vad gör väl det om man trivs på jobbet? Att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål är både utmanande och roligt.

Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Arbetsvillkor inom taxi

Taxibranschen är ett av de mest orättvisa yrken jag har sett i Sverige

Debatt. Jag jobbar för Taxi Stockholm, ett av de taxibolag som har kollektivavtal och anses ha bättre arbetsvillkor för sina chaufförer jämfört med andra bolag. Det säger många erfarna chaufförer som tidigare har jobbat för andra företag. Jag vill beskriva de vanliga rutinerna i detta bolag, som enligt många chaufförer anses vara det bästa i Stockholm.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Äntligen en bok där facket är med

Chaufförsliv. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Världens bästa lastbil!

Förarfavorit. Av någon anledning, om det var för att jag transporterat Scaniagods till Holland i närmare femton år, fick jag en förfrågan om att komma upp till Scania-ingenjörerna på ”Berget” och hålla föredrag.

Algoritmerna stjäl ditt liv

Rädda barnen. Efter vad jag kan minnas från min skoltid så fanns det inga hemmasittare. Alla barn gick i skolan mer eller mindre kontinuerligt. Några diagnoser fanns inte heller, bara busiga barn.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam

Gröt – från fattigmat till hetaste trenden

Mat. I det svenska bondesamhället var gröt en stapelvara, serverad både till frukost och middag. Under större delen av 1900-talet och början av 2000-talet förknippades gröt främst med äldre generationer och småbarn. Men nu har gröten gjort en remarkabel comeback och pryder menyerna på trendiga kaféer och restauranger.

Dags att allas bidrag värdesätts

Statusjakt. Rubriken i SvD får mig att haja till. Artikeln handlar om ängsliga föräldrar som skyddar barnen från minsta motgång i livet och ger dem odelad uppmärksamhet.

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Under-skattade. ”Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Jag ser med tilltro på förbundets framtid

Ordförandeord. En fungerande organisation byggs alltid från grunden och kräver både kontinuerligt underhåll och förnyelse. Detta gäller givetvis även för en fackförening.

Vad får man säga?

Ledare. Och hur får man säga det? Runt om oss sker attacker mot det fria ordet. I Sverige liksom i andra länder.

AMF har sålt sitt innehav i Uber

Replik. Till att börja med. LO och Taxi Stockholm är helt överens om att Uber och andra gigbolag genom sin affärsmodell skapar oreda på arbetsmarknaden och agerar med oschyst konkurrens mot seriösa aktörer i taxibranschen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

Därför kan vi inte acceptera märket

Ordförandeord. Det märks i omgivningen att vi närmar oss en avtalsrörelse i rask takt. Såväl internt som externt skruvas både förväntningar och tonläget upp. Vissa av våra motparter på arbetsgivarsidan har redan försökt att på olika sätt måla ut oss som det stora hotet mot dem.

Utan transportare stannar Sverige

Ledare. Storhelgerna har avlösts av oxveckor som räcker ända fram till påsk. Men vad gör väl det om man trivs på jobbet? Att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål är både utmanande och roligt.

Trelleborgs hamn sviker om Tesla

Debatt. Trelleborgs hamns beslut om att hyra ut lokaler till Tesla under en pågående arbetsmarknadskonflikt är inte bara provocerande – det är ett öppet svek mot fackliga rättigheter och den svenska modellen.