Close
Josef Ringqvist (till höger) samtalar om sin rapport med panelen, från vänster: Martin Ådahl (C), Therese Svanström (TCO), Louise Olsson (LO) och Mattias Dahl (Svenskt Näringsliv).
Close

Mindre konflikt med starka fack

Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.

I oktober släpptes tankesmedjan Arena Idé Josef Ringqvists forskarrapport Starka fack dämpar konfliktnivån.

Ringqvist är doktor i arbetsvetenskap och verksam vid Karlstads universitet. Han har studerat sambandet mellan facklig organisering och människors upplevelse av konflikter på arbetsmarknaden.

Vid en presentation hos Arenagruppen i Stockholm talade Josef Ringqvist om hur han ställt olika hypoteser mot varandra; att fackföreningar underblåser motsättningar, respektive dämpar motsättningar.

Josef Ringqvist har i rapporten gjort en analys av enkätdata från en internationell studie som omfattar närmare 17 000 anställda. Resultaten ger delvis stöd till de båda hypoteserna.

– Det rymmer många motsägelser när det gäller om fack ökar eller reducerar konflikter, det kan ses som paradoxer, sa Ringqvist vid presentationen.

Rapporten visar att medlemmar i fack oftare än icke-medlemmar upplever att det finns konflikter mellan arbetsgivare och anställda. Samtidigt är det färre som upplever det i länder med högre facklig organiseringsgrad och där fackförbund har politiskt inflytande.

Helt klart talar resultaten dock emot uppfattningen att fackföreningar är splittrande och samhällsomstörtande organisationer. Tvärtom; anställda i länder med högre facklig organisationsgrad – och där fackförbunden regelbundet är involverade i politiska beslutsprocesser – tenderar att i betydligt lägre grad uppfatta att det finns konflikter mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Sverige är ett exempel på att det i länder där många är med i fackförbund är mindre utbrett med uppfattningen om att det finns konflikter: 25 procent jämfört med genomsnittet på 44 procent för de undersökta länderna.

Hög igenkänning

Vid rapportpresentationen fördes det också panelsamtal. Therese Svanström, ordförande TCO, Louise Olsson, förste vice ordförande LO, Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv och Martin Ådahl, ekonomisk talesperson för Centerpartiet, deltog i samtalet.

Flera av företrädarna för arbetsmarknadens parter framhöll att det var en bra rapport, samtidigt som resultatet inte var överraskande – mycket gick att känna igen sig i, inte minst då det gäller att båda parter understödjer en väl fungerande modell. Som kanske borde synliggöras mer och bättre, något TCO:s ordförande tog upp.

– Vi gillar hög anslutning till fackföreningar! sa Martin Ådahl (C).

Samtidigt framhöll Centerns ekonomiska talesperson vikten av ansvarstagande som hög organisationsgrad förpliktigar till.

Jämförelse mellan länder

I Sverige var betydligt fler än sex av tio anställda med i facket (65 procent), visar rapportens beskrivande statistik. Av de undersökta 31 länderna är det bara Danmark och Finland som har högre facklig organisationsgrad, 68 procent respektive 69 procent.

I Sverige var andelen anställda som upplever konflikter mellan arbetsgivare och anställda 25 procent. I Danmark var siffran bara 10 procent och i Finland 35 procent.

Bland länderna med låg organisationsgrad i undersökningen märks Sydkorea, knappt en av tio är med i facket. Men mer än nio av tio sysselsatta (93 procent) upplever konflikter mellan arbetsgivare och anställda. Det är den högsta andelen av samtliga länder.

Också i USA är organisationsgraden låg; knappt 12 procent. Här upplever drygt hälften av de anställda i undersökningen konflikter.

Ett land som sticker ut är Frankrike: Nästan 78 procent av de tillfrågade upplever konflikter mellan arbetsgivare och arbetstagare. Den fackliga organisationsgraden är däremot den lägsta av samtliga länder i undersökningen. Knappt 8 procent av de anställda är med i facket i Frankrike, en möjligen överraskande låg siffra också ur perspektivet att de franska fackföreningarnas agerande får jämförelsevis mycket uppmärksamhet internationellt.

En slutsats i rapporten är att en försvagad fackföreningsrörelse, både sett till medlemsantal och politiskt inflytande, riskerar att öka motsättningarna på den svenska arbetsmarknaden.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    21 oktober, 2024

    Med starka fack blir det allt fler företag som anlitar bemanningsföretag för att runda fackens makt.Det kan även bli som så att vissa företag låter bli att växa och istället fortsätter som enmansföretag.Jag har varit egen åkare och jag skulle aldrig anställa någon då det är alldeles för stor risk för företaget om facken är starkare än mitt företag.

Lästips:

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

German Bender. Foto: Lilly Hallberg

Andra sidans slitningar synade

Mötet. Teslakonflikt och inflation gjorde German ­Benders doktorsavhandling högaktuell. I den ­utforskar han lönebildning och industrinormeringen som institution – och belyser betydelse­fulla motsättningar på arbetsgivarsidan som sällan uppmärksammas.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.