Mindre konflikt med starka fack
Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.
I oktober släpptes tankesmedjan Arena Idé Josef Ringqvists forskarrapport Starka fack dämpar konfliktnivån.
Ringqvist är doktor i arbetsvetenskap och verksam vid Karlstads universitet. Han har studerat sambandet mellan facklig organisering och människors upplevelse av konflikter på arbetsmarknaden.
Vid en presentation hos Arenagruppen i Stockholm talade Josef Ringqvist om hur han ställt olika hypoteser mot varandra; att fackföreningar underblåser motsättningar, respektive dämpar motsättningar.
Josef Ringqvist har i rapporten gjort en analys av enkätdata från en internationell studie som omfattar närmare 17 000 anställda. Resultaten ger delvis stöd till de båda hypoteserna.
– Det rymmer många motsägelser när det gäller om fack ökar eller reducerar konflikter, det kan ses som paradoxer, sa Ringqvist vid presentationen.
Rapporten visar att medlemmar i fack oftare än icke-medlemmar upplever att det finns konflikter mellan arbetsgivare och anställda. Samtidigt är det färre som upplever det i länder med högre facklig organiseringsgrad och där fackförbund har politiskt inflytande.
Helt klart talar resultaten dock emot uppfattningen att fackföreningar är splittrande och samhällsomstörtande organisationer. Tvärtom; anställda i länder med högre facklig organisationsgrad – och där fackförbunden regelbundet är involverade i politiska beslutsprocesser – tenderar att i betydligt lägre grad uppfatta att det finns konflikter mellan arbetsgivare och arbetstagare.
Sverige är ett exempel på att det i länder där många är med i fackförbund är mindre utbrett med uppfattningen om att det finns konflikter: 25 procent jämfört med genomsnittet på 44 procent för de undersökta länderna.
Hög igenkänning
Vid rapportpresentationen fördes det också panelsamtal. Therese Svanström, ordförande TCO, Louise Olsson, förste vice ordförande LO, Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv och Martin Ådahl, ekonomisk talesperson för Centerpartiet, deltog i samtalet.
Flera av företrädarna för arbetsmarknadens parter framhöll att det var en bra rapport, samtidigt som resultatet inte var överraskande – mycket gick att känna igen sig i, inte minst då det gäller att båda parter understödjer en väl fungerande modell. Som kanske borde synliggöras mer och bättre, något TCO:s ordförande tog upp.
– Vi gillar hög anslutning till fackföreningar! sa Martin Ådahl (C).
Samtidigt framhöll Centerns ekonomiska talesperson vikten av ansvarstagande som hög organisationsgrad förpliktigar till.
Jämförelse mellan länder
I Sverige var betydligt fler än sex av tio anställda med i facket (65 procent), visar rapportens beskrivande statistik. Av de undersökta 31 länderna är det bara Danmark och Finland som har högre facklig organisationsgrad, 68 procent respektive 69 procent.
I Sverige var andelen anställda som upplever konflikter mellan arbetsgivare och anställda 25 procent. I Danmark var siffran bara 10 procent och i Finland 35 procent.
Bland länderna med låg organisationsgrad i undersökningen märks Sydkorea, knappt en av tio är med i facket. Men mer än nio av tio sysselsatta (93 procent) upplever konflikter mellan arbetsgivare och anställda. Det är den högsta andelen av samtliga länder.
Också i USA är organisationsgraden låg; knappt 12 procent. Här upplever drygt hälften av de anställda i undersökningen konflikter.
Ett land som sticker ut är Frankrike: Nästan 78 procent av de tillfrågade upplever konflikter mellan arbetsgivare och arbetstagare. Den fackliga organisationsgraden är däremot den lägsta av samtliga länder i undersökningen. Knappt 8 procent av de anställda är med i facket i Frankrike, en möjligen överraskande låg siffra också ur perspektivet att de franska fackföreningarnas agerande får jämförelsevis mycket uppmärksamhet internationellt.
En slutsats i rapporten är att en försvagad fackföreningsrörelse, både sett till medlemsantal och politiskt inflytande, riskerar att öka motsättningarna på den svenska arbetsmarknaden.