Close
Josef Ringqvist (till höger) samtalar om sin rapport med panelen, från vänster: Martin Ådahl (C), Therese Svanström (TCO), Louise Olsson (LO) och Mattias Dahl (Svenskt Näringsliv).
Close

Mindre konflikt med starka fack

Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.

I oktober släpptes tankesmedjan Arena Idé Josef Ringqvists forskarrapport Starka fack dämpar konfliktnivån.

Ringqvist är doktor i arbetsvetenskap och verksam vid Karlstads universitet. Han har studerat sambandet mellan facklig organisering och människors upplevelse av konflikter på arbetsmarknaden.

Vid en presentation hos Arenagruppen i Stockholm talade Josef Ringqvist om hur han ställt olika hypoteser mot varandra; att fackföreningar underblåser motsättningar, respektive dämpar motsättningar.

Josef Ringqvist har i rapporten gjort en analys av enkätdata från en internationell studie som omfattar närmare 17 000 anställda. Resultaten ger delvis stöd till de båda hypoteserna.

– Det rymmer många motsägelser när det gäller om fack ökar eller reducerar konflikter, det kan ses som paradoxer, sa Ringqvist vid presentationen.

Rapporten visar att medlemmar i fack oftare än icke-medlemmar upplever att det finns konflikter mellan arbetsgivare och anställda. Samtidigt är det färre som upplever det i länder med högre facklig organiseringsgrad och där fackförbund har politiskt inflytande.

Helt klart talar resultaten dock emot uppfattningen att fackföreningar är splittrande och samhällsomstörtande organisationer. Tvärtom; anställda i länder med högre facklig organisationsgrad – och där fackförbunden regelbundet är involverade i politiska beslutsprocesser – tenderar att i betydligt lägre grad uppfatta att det finns konflikter mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Sverige är ett exempel på att det i länder där många är med i fackförbund är mindre utbrett med uppfattningen om att det finns konflikter: 25 procent jämfört med genomsnittet på 44 procent för de undersökta länderna.

Hög igenkänning

Vid rapportpresentationen fördes det också panelsamtal. Therese Svanström, ordförande TCO, Louise Olsson, förste vice ordförande LO, Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv och Martin Ådahl, ekonomisk talesperson för Centerpartiet, deltog i samtalet.

Flera av företrädarna för arbetsmarknadens parter framhöll att det var en bra rapport, samtidigt som resultatet inte var överraskande – mycket gick att känna igen sig i, inte minst då det gäller att båda parter understödjer en väl fungerande modell. Som kanske borde synliggöras mer och bättre, något TCO:s ordförande tog upp.

– Vi gillar hög anslutning till fackföreningar! sa Martin Ådahl (C).

Samtidigt framhöll Centerns ekonomiska talesperson vikten av ansvarstagande som hög organisationsgrad förpliktigar till.

Jämförelse mellan länder

I Sverige var betydligt fler än sex av tio anställda med i facket (65 procent), visar rapportens beskrivande statistik. Av de undersökta 31 länderna är det bara Danmark och Finland som har högre facklig organisationsgrad, 68 procent respektive 69 procent.

I Sverige var andelen anställda som upplever konflikter mellan arbetsgivare och anställda 25 procent. I Danmark var siffran bara 10 procent och i Finland 35 procent.

Bland länderna med låg organisationsgrad i undersökningen märks Sydkorea, knappt en av tio är med i facket. Men mer än nio av tio sysselsatta (93 procent) upplever konflikter mellan arbetsgivare och anställda. Det är den högsta andelen av samtliga länder.

Också i USA är organisationsgraden låg; knappt 12 procent. Här upplever drygt hälften av de anställda i undersökningen konflikter.

Ett land som sticker ut är Frankrike: Nästan 78 procent av de tillfrågade upplever konflikter mellan arbetsgivare och arbetstagare. Den fackliga organisationsgraden är däremot den lägsta av samtliga länder i undersökningen. Knappt 8 procent av de anställda är med i facket i Frankrike, en möjligen överraskande låg siffra också ur perspektivet att de franska fackföreningarnas agerande får jämförelsevis mycket uppmärksamhet internationellt.

En slutsats i rapporten är att en försvagad fackföreningsrörelse, både sett till medlemsantal och politiskt inflytande, riskerar att öka motsättningarna på den svenska arbetsmarknaden.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    21 oktober, 2024

    Med starka fack blir det allt fler företag som anlitar bemanningsföretag för att runda fackens makt.Det kan även bli som så att vissa företag låter bli att växa och istället fortsätter som enmansföretag.Jag har varit egen åkare och jag skulle aldrig anställa någon då det är alldeles för stor risk för företaget om facken är starkare än mitt företag.

Lästips:

Transportarbetarens logga

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Det är i Näringslivets hus som Transport och arbetsgivarorganisationen Transportföretagens olika branschförbund förhandlar om lönerna för bland andra lastbilschaufförer, taxiförare och flygarbetare.

Vem tjänar på att industrin sätter lönerna?

Avtal 2025. Transports Tommy Wreeth tycker att märket missgynnar förbundets medlemmar och ökar klyftorna. Varken LO eller arbetsgivarna håller med.

Svensk strejkrätt. Illustration: Ingrid Fröhlich

Nu ska facket avväpnas

Stridsåtgärder. Fackliga sympatier i Tesla-konflikten har väckt en gammal fråga till liv. Röster höjs för att begränsa strejkrätten.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.