Close
Josef Ringqvist (till höger) samtalar om sin rapport med panelen, från vänster: Martin Ådahl (C), Therese Svanström (TCO), Louise Olsson (LO) och Mattias Dahl (Svenskt Näringsliv).
Close

Mindre konflikt med starka fack

Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.

I oktober släpptes tankesmedjan Arena Idé Josef Ringqvists forskarrapport Starka fack dämpar konfliktnivån.

Ringqvist är doktor i arbetsvetenskap och verksam vid Karlstads universitet. Han har studerat sambandet mellan facklig organisering och människors upplevelse av konflikter på arbetsmarknaden.

Vid en presentation hos Arenagruppen i Stockholm talade Josef Ringqvist om hur han ställt olika hypoteser mot varandra; att fackföreningar underblåser motsättningar, respektive dämpar motsättningar.

Josef Ringqvist har i rapporten gjort en analys av enkätdata från en internationell studie som omfattar närmare 17 000 anställda. Resultaten ger delvis stöd till de båda hypoteserna.

– Det rymmer många motsägelser när det gäller om fack ökar eller reducerar konflikter, det kan ses som paradoxer, sa Ringqvist vid presentationen.

Rapporten visar att medlemmar i fack oftare än icke-medlemmar upplever att det finns konflikter mellan arbetsgivare och anställda. Samtidigt är det färre som upplever det i länder med högre facklig organiseringsgrad och där fackförbund har politiskt inflytande.

Helt klart talar resultaten dock emot uppfattningen att fackföreningar är splittrande och samhällsomstörtande organisationer. Tvärtom; anställda i länder med högre facklig organisationsgrad – och där fackförbunden regelbundet är involverade i politiska beslutsprocesser – tenderar att i betydligt lägre grad uppfatta att det finns konflikter mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Sverige är ett exempel på att det i länder där många är med i fackförbund är mindre utbrett med uppfattningen om att det finns konflikter: 25 procent jämfört med genomsnittet på 44 procent för de undersökta länderna.

Hög igenkänning

Vid rapportpresentationen fördes det också panelsamtal. Therese Svanström, ordförande TCO, Louise Olsson, förste vice ordförande LO, Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv och Martin Ådahl, ekonomisk talesperson för Centerpartiet, deltog i samtalet.

Flera av företrädarna för arbetsmarknadens parter framhöll att det var en bra rapport, samtidigt som resultatet inte var överraskande – mycket gick att känna igen sig i, inte minst då det gäller att båda parter understödjer en väl fungerande modell. Som kanske borde synliggöras mer och bättre, något TCO:s ordförande tog upp.

– Vi gillar hög anslutning till fackföreningar! sa Martin Ådahl (C).

Samtidigt framhöll Centerns ekonomiska talesperson vikten av ansvarstagande som hög organisationsgrad förpliktigar till.

Jämförelse mellan länder

I Sverige var betydligt fler än sex av tio anställda med i facket (65 procent), visar rapportens beskrivande statistik. Av de undersökta 31 länderna är det bara Danmark och Finland som har högre facklig organisationsgrad, 68 procent respektive 69 procent.

I Sverige var andelen anställda som upplever konflikter mellan arbetsgivare och anställda 25 procent. I Danmark var siffran bara 10 procent och i Finland 35 procent.

Bland länderna med låg organisationsgrad i undersökningen märks Sydkorea, knappt en av tio är med i facket. Men mer än nio av tio sysselsatta (93 procent) upplever konflikter mellan arbetsgivare och anställda. Det är den högsta andelen av samtliga länder.

Också i USA är organisationsgraden låg; knappt 12 procent. Här upplever drygt hälften av de anställda i undersökningen konflikter.

Ett land som sticker ut är Frankrike: Nästan 78 procent av de tillfrågade upplever konflikter mellan arbetsgivare och arbetstagare. Den fackliga organisationsgraden är däremot den lägsta av samtliga länder i undersökningen. Knappt 8 procent av de anställda är med i facket i Frankrike, en möjligen överraskande låg siffra också ur perspektivet att de franska fackföreningarnas agerande får jämförelsevis mycket uppmärksamhet internationellt.

En slutsats i rapporten är att en försvagad fackföreningsrörelse, både sett till medlemsantal och politiskt inflytande, riskerar att öka motsättningarna på den svenska arbetsmarknaden.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    21 oktober, 2024

    Med starka fack blir det allt fler företag som anlitar bemanningsföretag för att runda fackens makt.Det kan även bli som så att vissa företag låter bli att växa och istället fortsätter som enmansföretag.Jag har varit egen åkare och jag skulle aldrig anställa någon då det är alldeles för stor risk för företaget om facken är starkare än mitt företag.

Lästips:

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.