Ministern hoppas på hårdare nypor
Nästa år kan vi förvänta oss mer ordning och reda i de offentliga upphandlingarna. Åtminstone är det vad ansvarig minister Ardalan Shekarabi tror. Får regeringen som den vill börjar en ny lag med krav på schystare villkor att gälla den 1 januari 2017.
Enligt lagförslaget måste en upphandlande myndighet kräva att leverantören betalar lön, ger semester och reglerar arbetstiden för sina anställda i nivå med kollektivavtalen. Och att onormalt låga anbud ska sållas bort.
Vem avgör vad som är ett onormalt anbud?
– Lagtexten kommer att ge en rättslig definition på det, säger upphandlingsminister Ardalan Shekarabi.
Om ett företag betalar schysta löner och samtidigt har råd att ta tio kronor i timmen för vissa tjänster, vad är problemet med det?
– Ofta går den kalkylen inte ihop. Någonstans fuskar de. Har man kollektivavtal så har man kunskap om vilka kostnader som är förenliga med tjänsten i fråga. Om anbudet är kraftigt under den kostnaden och det inte finns en godtagbar förklaring till det, ja då vet vi ju att det finns brister.
Vem ska kontrollera att den nya lagen följs?
– Konkurrensverket har det generella tillsynsansvaret när det gäller upphandlingsfrågor. Andra anbudsgivare har möjlighet att överpröva till domstol.
– Vi har också ett ansvar att jobba med uppföljning. Upphandlingsmyndigheten, som bildades förra året, ska ge stöd både till leverantörer och till upphandlande myndigheter. Den tar även fram underlag och kriterier och jobbar med att utveckla krav och uppföljningsmetoder.
Saknas något i lagen?
– Möjlighet att ställa krav på övriga villkor, som tjänstepension och försäkringar. Nivåerna för dessa behöver också ligga i linje med svenska kollektivavtal.
Vad hoppas du att lagen ska leda till rent konkret?
– Målet är ju att den ska sätta stopp för social dumpning i offentliga upphandlingar. Ingen leverantör ska vinna på att ge dåliga villkor till sina anställda.
Och vad tror du?
– Jag är övertygad om att vi kommer att nå detta mål. Jag skulle säga att vi märker av effekterna av den nya lagen redan under 2017.