Thomas Eneroth, Hanna och Ebbe Mattsson.
Close
När Tomas Eneroth knackar dörr på kvällen stöter han på Hanna och Ebbe Mattsson, 89 och 90 år. Ebbe tycker att skillnaden mellan Socialdemokraterna och Moderaterna är för liten numera.
Close
Val 2018

Ministern knackar på

Mötet. En valarbetare har landat. Transportarbetaren följde infrastrukturminister Tomas Eneroth på besök i Blekinge.

Jag åker runt i landet och berättar om allt bra vi gör, säger han.

Solen har vridit upp värmen på högsta volym. På den stora asfaltsplanen utanför Sandahls åkeri i Olofström dallrar luften av hetta. Promenaden från parkeringen några meter framför kontorsbyggnaden till entrén framkallar svettdroppar i pannan.

Micael Olsson, Tomas Eneroth, Sara Rudolfsson
Sandahls vd Micael Olsson ser på när Tomas Eneroth skämtar med kommunalråd Sara Rudolfsson (S), men ministern vill inte avslöja om Sydostlänken finns med i regeringens kommande järnvägssatsning.  Foto: Calle von Scheele

Lokalpress och vd:n Micael Olsson väntar på ministerbesöket.

– Jag hade tur som blev infrastrukturminister när vi har högkonjunktur, det finns pengar och vi kan göra en hel del, säger Tomas Eneroth strax efter att han anlänt med sitt följe från departementet och ett par lokala socialdemokrater.

Trots sommarvärmen bär han mörk kostym. I bakfickan har han dagens agenda: Han tänker övertyga branschfolket om att en socialdemokratisk regering är bäst för transportnäringen. Han har en lista över vad regeringen gjort på området.

Den upprepar han om och om igen.

Han säger att regeringen ska satsa 700 miljarder på infrastrukturinvesteringar de närmaste tio åren, vilket är 100 miljarder mer än vad allianspartierna vill satsa.

Han tar upp hur regelverket för brott mot cabotage och mot kör- och vilotiderna har skärpts för att komma åt oseriösa åkerier.

Han poängterar hur 400 poliser ska utbildas i kontroll av cabotage och att klampningen av fordon utökats till 36 timmar.

Och han ger den tidigare alliansregeringen flera kängor, som när bristerna i vägunderhållet diskuteras.

– Vi hade tidigare en regering som struntade i att investera i vägar och i synnerhet järnvägar. Den regeringen tyckte att det var viktigare att sänka skatterna, säger Tomas Eneroth.

Åkeriets vd Micael Olsson har hälsat ministern välkommen. Verksamheten är i full gång. Ingen av de fem dragbilarna eller 40 fjärrekipagen står parkerade på den stora asfaltsplanen.

När infrastrukturminister Tomas Eneroth vill veta vilka krav åkeriet har på honom och andra politiker skräder Micael Olsson inte orden.

– Vinterväghållningen är en katastrof. Om du har lika glashalt på ditt kontorsrum som det är på vissa vägar vintertid får du inte gå in i rummet. Våra chaufförer kör på det väglaget.

Ministern har tur denna dag. Samma morgon har ett pressmedelande skickats ut från näringsdepartementet, som gett Trafikverket uppdraget att skyndsamt utvärdera snöröjningen av vägar och järnvägar den gångna vintern.

Det berättar Eneroth om och lägger till regeringens beslut att alla tunga fordon, även utländska långtradare, måste köra med vinterdäck på alla hjul nästa vinter.

Men Micael Olsson är inte nöjd. Hur svårt kan det vara? Alla som håller ett öga på väderrapporterna vintetid vet när snö ska vräka ner.

– Jag har själv hållit på med snöröjning. Vi använde stora hjullastare för att hålla vägarna fria, berättar han.

Utanför fönstret har chauffören Jens Svensson kört fram sin lastbil. Han har med sig bildelar från Volvo i Olofström och ska leverera dem till hamnen i Karlshamn. Han tänker erbjuda Tomas Eneroth skjuts in till stan som är nästa stopp på ministerns turné.

Sällskapet på Sandahls åkeri rör sig ut till asfaltsplanen. De lokala journalisterna gör intervjuer i solskenet. Radio P4 Blekinge sänder direkt.

I solen står vd Micael Olsson. Förutom vinterväghållningen är bristen på rastplatser en avgörande fråga. Hur ska chaufförerna kunna hålla kör- och vilotider om de inte kan stanna? Men han tycker inte att ministern presenterat något svar som gjort honom riktigt nöjd.

– Nja, de jobbar med frågorna. Men det är valår. Ja, så är det.

Tomas Eneroth och Jens Svensson
Chaufför Jens Svensson har jobbat 17 år på åkeriet och trivs. Sandahls åkeri har Transports utmärkelse ”Schysta villkor”. När det är dags att åka måste Tomas Eneroth kliva ur hytten.  Foto: Calle von Scheele

En bit längre bort väntar Jens Svensson tålmodigt på sin passagerare. Jo, dåligt underhållna vägar känner han till. Han nickar åt asfalten utanför grindarna. Riksväg 15 är en av alla de vägsträckor som inte håller måttet.

– Mellan Lönsboda och Osby är vägen som smalast och egentligen inte kvalificerad för tung trafik, säger Jens Svensson.

Men när han en stund senare styr sitt tunga ekipage ut på riksväg 15 är passagerarplatsen tom. Säkerhetsreglerna för ministrar sätter stopp för en åktur. Tomas Eneroth och hans följe kör efter i vanliga personbilar mot ett torgmöte i Karlshamn.

Tomas Eneroth är inte långt hemifrån. Han växte upp i småländska Kosta, som ligger nio mil bort. Där i glasriket väcktes hans politiska engagemang. Kompisen Karl-Petter Thorwaldsson värvade honom till SSU.

De båda kamraterna jobbade både fackligt och politiskt tillsammans.
I ungdomen var de anställda på Autolivs dåvarande fabrik i Växjö. Tomas var huvudskyddsombud och Karl-Petter satt i klubbstyrelsen för IF Metall.

– Visst är det väldigt roligt att vi båda, från ett brukssamhälle med 800 invånare, nu sitter i Socialdemokraternas ledning. Han är LO-ordförande och jag infrastrukturminister.

På torget i Karlshamn vajar en röd vepa med Socialdemokraternas ros. Här får Tomas Eneroth nytta av sin talang att kunna ta folk. Han delar ut valinformation till förbipasserande och tar en pratstund med den som vill.

Jonas Brandt är en av dem som stannar upp och har ett långt samtal med Eneroth. Som arbetslös 59-åring har han svårt att få nytt jobb.

– Regeringen borde höja ersättningen för oss arbetslösa. Ministern sa att det gjorde regeringen för två år sedan, men det duger inte. Priserna går upp hela tiden. Nu har pensionärerna fått rätt mycket. Det tycker jag är rätt, men även vi arbetslösa behöver får det bättre.

Statsvetare har vittnat om att Tomas Eneroth har ett starkt förtroende i partiet, men har tackat nej till frågan om att bli partiledare. I medierna har han ofta beskrivits som en förhandlare med bra kontakter i andra partier. När det är dags för presskonferens om uppgörelser och rampljus överlåter han gärna den delen till kolleger, enligt dessa skriverier.

Tomas Eneroth
”Mina drivkrafter i politiken är lust och ilska”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.  Foto: Calle von Scheele

Tomas Eneroth har en halv dag kvar i Blekinge när han tar lunch på arbetarkommunens expedition ett stenkast från rådhuset vid torget.

I stadens kommunfullmäktige är Socialdemokraterna största parti. Liksom på många andra orter i landet har Sverigedemokraterna tagit plats i den beslutande församlingen

I Transport och i hela LO ökar stödet för Sverigedemokraterna (SD) bland medlemmarna. Var femte LO-medlem säger sig sympatisera med partiet.

Tomas Eneroth är orolig över hur medlemmar överger arbetarrörelsens värderingar. Han hävdar att SD är ett högerparti som vill ta armkrok med moderaterna.

– Sverigedemokraternas statsministerkandidat är inte Jimmy Åkesson utan moderatledaren Ulf Kristensson.

Bakom stödet för SD från transportarbetare finns antagligen missnöje över bristande trygghet, oro för pensionerna och en vardag med utländsk konkurrens och lönedumpning på vägarna. Tomas Eneroth funderar över hur det har kunnat bli så:

– Väldigt många tror att politik inte spelar någon roll. Det spelar ingen roll om jag röstar på Socialdemokraterna eller Moderaterna. Därför röstar jag på ett annat alternativ.

Hans säger också:

– Det missnöje som gror är en följd av att politiken inte klarat av att stärka tryggheten. Tvärtom har politiken ökat de regionala klyftorna, ökat klyftorna mellan den som har jobb och den som inte har jobb, ökat otryggheten på arbetsmarknaden.

– Men man är naiv om man som LO-medlem tror att ens liv blir bättre av partier som brutalt vill sänka skatterna och skära sönder våra trygghetssystem och därtill vill försämra anställningstryggheten. Det är ett av skälen till varför jag vill åka runt så mycket som möjligt i denna valrörelse.

Efter lunchen besöker ministern Netport science park, en modern uppfinnarverkstad i digital miljö där 32 företag samlats för att bland annat satsa på intelligenta transportsystem.

På kvällen är det dags för dörrknackning i bostadsområdet på Prästslätten strax utanför Karlshamns centrum.

Många dörrar förblir stängda när ministern ringer på, men när han träffar på Ebbe och Hanna Matsson blir han stående länge i dörröppningen. De är Karlshamns kommunalråd Per-Ola Mattssons gamla föräldrar och trogna socialdemokrater.

90-årige Ebbe är missnöjd över att skillnaderna mellan S och M är så liten. Annat var det förr när det var en avgrund mellan dem. Jag kallar fortfarande moderaterna för högern, förklarar Ebbe.

Då ringer ministerns pressekreterare Karin Boman Röding. Han måste till bilen för transport till flygplatsen. Tomas Eneroth avslutar samtalet under någon minut, utan att det skymtar fram ett uns av stress. När han tagit adjö av de två trogna väljarna och ytterdörren stängts slår han på högsta fart och tar trappan med ett par språng. Ordinarie flyg från Ronneby väntar inte ens på en minister med ansvar för transporterna i landet.

 

Fotnot: Läs även intervjun med Jessica Rosencrantz (M), ”Mer pengar till potthål”.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Johan Danielsson (S) i Europaparlamentet september 2024.

Lönedumpning hotar Europas transportsektor – kommer EU-kommissionen att agera?

Lönedumpning. Arbetsvillkoren för Europas transportarbetare är under press. Dåliga arbetsförhållanden, bristande kontroll och lönedumpning hotar arbetarnas trygghet och leder till osund konkurrens och kriminalitet i transportsektorn. I det här läget krävs det politiker som står upp för Sveriges och Europas arbetare. I dag startar utfrågningarna av de blivande EU-kommissionärerna. Mitt krav på den nya transportkommissionären är tydligt. Kommer han att presentera konkreta lagstiftningsförslag som förbättrar arbetsvillkoren för arbetarna i alla transportslag? Det vore inte en dag för tidigt.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Johan Danielsson maj 2024

Fusket och utnyttjandet måste få ett slut!

Debatt. Varje år kommer chaufförer från övriga Europa till Sverige för att arbeta. Sex månader i sträck, långt från sina familjer, bor de i sina lastbilar – sover, äter och arbetar till mycket låga löner och ofta orimliga villkor – innan dem åker hem för några dagars vila. Sedan börjar cykeln om igen. Denna verklighet är oacceptabel.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Digitalisering & AI
Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Kultur
Jul på väg. Stockholms centralstation inför första advent. Foto: Lilly Hallberg

Årets julklapp speglar tidsandan

God jul! Hoho, här kommer tips och råd på julklappar, gåvor och upplevelser till andra och sig själv under långhelgerna. Där de röda dagarna i år ligger så att chansen till lång sammanhängande ledighet är ovanligt stor.

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Framtidens bensinstation
Den nya macken mellan Solvalla och Bromma flygplats invigdes i mitten av juni 2024 och har miljön i fokus, säger säljchef Martina Vigren. Arbetet med att installera solceller pågår och några pumpar behöver åtgärdas efter slutbesiktningen av bygget.

Macken vid flyg och trav

Miljön i fokus. Mitt under brinnande mackdöd – när fossila bränslen fasas ut och el in – slog en ny OKQ8-station upp portarna i somras. Ett stenkast från travbanan Solvalla med flygplan från Bromma flygplats dundrande över taken jobbar landets bästa personal…

Kultur
bland är det bra med lite sund skepsis: att EU gjorde det enklare att få tillstånd för uteserveringar påverkar inte det svenska klimatet (och möjlig anledning med utebord vintertid har ju försvunnit i och med att det också är förbjudet att röka utanför fiken).

När positivitet blir något negativt

Allt är inte bra. Ibland kan den ständigt peppande personen, som förmedlar ”upplyftande” klyschor, slätar över och kommer med lösningar på hur stjärnorna ska plockas ned bli – ett sänke. Inte minst på jobbet. Skeptikerrörelser och pessimistkaféer kan ses som motgift mot toxisk positivitet.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.