Mobbad på jobbet?
Snabbkollen. Omkring nio procent av dem som arbetar i Sverige utsätts för mobbning på jobbet. Men vad är egentligen mobbning? Vad kan man göra? På vems bord vilar ansvaret? Och vad säger lagen?
1. Det här är mobbning
Mobbning, eller kränkande särbehandling som det också ofta kallas, blandas ofta ihop med personliga konflikter. Men det är en helt annan sak. Mobbning definieras av systematiken, långvarigheten och framhärdandet i kränkningarna, samt att det är riktat till en och samma person. Det kan till exempel handla om att frysa ut en arbetskamrat, att undanhålla information, prata skit om en person eller överdrivet kontrollera någon.
2. Mobbningens konsekvenser
Den som blir mobbad kan bli både irriterad och likgiltig inför sitt arbete och så småningom få problem att samarbeta. Stressnivån ökar och toleransnivån minskar vilket kan leda till överreaktioner och sämre prestationer. Sömnsvårigheter, sämre självkänsla, ångest, depression, maniskhet, aggressivitet och trötthet är också vanligt. Det kan bli omöjligt att se någon ljusning och den mobbade kan få självmordstankar.
3. Den mobbade har tolkningsföreträde
Enligt Diskrimineringsombudsmannen är det ”den som är utsatt som avgör vad som är kränkande. Samma beteende kan alltså uppfattas som trakasserier av en person medan en annan person inte alls behöver bli illa berörd.”
4. Så här säger lagen
Mobbning regleras i Arbetsmiljöverkets bindande föreskrift Kränkande särbehandling i arbetslivet (AFS 1993:17). Enligt den är det arbetsgivarens skyldighet att planera och organisera arbetet så att mobbning så långt som möjligt förebyggs. Det är också arbetsgivarens skyldighet att se till så det finns rutiner för att så tidigt som möjligt fånga upp mobbningssignalerna och åtgärda alla problem som kan vara orsaken. Den som blir utsatt har rätt att omgående få hjälp.
5. Det är inte den mobbades fel
Forskning har inte kunnat identifiera någon personlighetstyp som lättare blir utsatt för mobbning. En anledning till det är att mobbningens orsaker framför allt finns utanför individen, som till exempel en illa fungerande organisation, dåligt ledarskap, stress, återkommande förändringar och olösta konflikter. Dessa faktorer kan trigga igång ett behov av syndabockar.
6. Så här förebyggs mobbning
Ett systematiskt arbetsmiljöarbete är grundläggande. Det ska finnas en tydlig policy som talar om arbetsgivarens målsättning, vilja och hållning. Den ska också innehålla konkreta planer för hur mobbning ska motarbetas, och alla anställda ska informeras om innehållet samt vara delaktiga i arbetet. Kom ihåg att en policy inte gör någon nytta i bokhyllan. Jobba aktivt med den!
7. Om någon blir mobbad
Blir du eller någon annan mobbad? Vänd dig i första hand till närmsta chef. Fackets skyddsombud eller annan facklig representant kan också vara bra, men inte nödvändigtvis. Facket hamnar lätt i en knepig lojalitetskonflikt. Företagshälsan är ofta ett bra alternativ. Du kan begära en mobbningsutredning. Den måste utföras av oberoende konsulter som har rätt kunskaper. En dåligt gjord utredning är en kränkning i sig och förvärrar bara situationen.