Illustration: Helena Halvarsson
Close
Illustration: Helena Halvarsson
Close

Mobbad på jobbet?

Snabbkollen. Omkring nio procent av dem som arbetar i Sverige utsätts för mobbning på jobbet. Men vad är egentligen mobbning? Vad kan man göra? På vems bord vilar ansvaret? Och vad säger lagen?

1. Det här är mobbning

Mobbning, eller kränkande särbehandling som det också ofta kallas, blandas ofta ihop med personliga konflikter. Men det är en helt annan sak. Mobbning definieras av systematiken, långvarigheten och framhärdandet i kränkningarna, samt att det är riktat till en och samma person. Det kan till exempel handla om att frysa ut en arbetskamrat, att undanhålla information, prata skit om en person eller överdrivet kontrollera någon.

 

2. Mobbningens konsekvenser

Den som blir mobbad kan bli både irriterad och likgiltig inför sitt arbete och så småningom få problem att samarbeta. Stressnivån ökar och toleransnivån minskar vilket kan leda till överreaktioner och sämre prestationer. Sömnsvårigheter, sämre självkänsla, ångest, depression, maniskhet, aggressivitet och trötthet är också vanligt. Det kan bli omöjligt att se någon ljusning och den mobbade kan få självmordstankar.

 

3. Den mobbade har tolkningsföreträde

Enligt Diskrimineringsombudsmannen är det ”den som är utsatt som avgör vad som är kränkande. Samma beteende kan alltså uppfattas som trakasserier av en person medan en annan person inte alls behöver bli illa berörd.”

 

4. Så här säger lagen

Mobbning regleras i Arbetsmiljöverkets bindande föreskrift Kränkande särbehandling i arbetslivet (AFS 1993:17). Enligt den är det arbetsgivarens skyldighet att planera och organisera arbetet så att mobbning så långt som möjligt förebyggs. Det är också arbetsgivarens skyldighet att se till så det finns rutiner för att så tidigt som möjligt fånga upp mobbningssignalerna och åtgärda alla problem som kan vara orsaken. Den som blir utsatt har rätt att omgående få hjälp.

 

5. Det är inte den mobbades fel

Forskning har inte kunnat identifiera någon personlighetstyp som lättare blir utsatt för mobbning. En anledning till det är att mobbningens orsaker framför allt finns utanför individen, som till exempel en illa fungerande organisation, dåligt ledarskap, stress, återkommande förändringar och olösta konflikter. Dessa faktorer kan trigga igång ett behov av syndabockar.

 

6. Så här förebyggs mobbning

Ett systematiskt arbetsmiljöarbete är grundläggande. Det ska finnas en tydlig policy som talar om arbetsgivarens målsättning, vilja och hållning. Den ska också innehålla konkreta planer för hur mobbning ska motarbetas, och alla anställda ska informeras om innehållet samt vara delaktiga i arbetet. Kom ihåg att en policy inte gör någon nytta i bokhyllan. Jobba aktivt med den!

 

7. Om någon blir mobbad

Blir du eller någon annan mobbad? Vänd dig i första hand till närmsta chef. Fackets skyddsombud eller annan facklig representant kan också vara bra, men inte nödvändigtvis. Facket hamnar lätt i en knepig lojalitetskonflikt. Företagshälsan är ofta ett bra alternativ. Du kan begära en mobbningsutredning. Den måste utföras av oberoende konsulter som har rätt kunskaper. En dåligt gjord utredning är en kränkning i sig och förvärrar bara situationen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.

Fysioterapeuten Lotta Melander guidar Patric Örnfjärd genom övningarna på yogamattan.

Stroken blev en vändpunkt i livet

Hälsa. Att vara sann mot sig själv, kan det vara läkande? För strokedrabbade Patric Örnfjärd är svaret ett självklart ja. Han övar på Basal Kroppskännedom. I dag är han tacksam för sin stroke, för genom den har han fått träffa sig själv i en bättre version.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.