Modern folkbildning för fackliga
Bokombud från arbetsplatsbibliotek i hela landet möttes under tre dagar på Runöskolan, norr om Stockholm. ”Ska vi förändra något så måste vi ha tillgång till språket!” skriver författaren och lastbilschauffören David Ericsson som var på plats.
Tanken är att man ska ses för att utbyta tankar och erfarenheter. Även författare med inriktning på arbetslivet deltar. Inspiration kommer också från inbjudna föreläsare. En rad LO-fack är med: Hotell- och restaurangfacket, IF Metall, Kommunal, Livs, Pappers, Seko och Transport.
I år handlade det mycket om invandring. Författaren Duraid Al-Khamisi berättade och läste ur sin bok Regnet luktar inte här, som handlar om hans och familjens flykt från Irak. En del diskussion uppstod när han hävdade att vi måste se oss som svarta eller vita – invandrare och svenskar – för att rätt förstå integrationsproblematiken. Man kan invända att många invandrare, de allra flesta, trots allt är integrerade oavsett hudfärg och ursprungsland. Att se på människor efter hudfärg känns väl inte heller helt aktuellt.
Författaren Rebecka Bohlin berättade om hot mot journalister och offentliga personer. De flesta på seminariet är väl inte så offentliga, men många är fackligt aktiva och även de kan råka ut för hotsituationer. Det vet vi, inte minst inom Transport.
Medicinen, om det nu finns någon, är numera att vara öppen med hoten, att polisanmäla och att omgivningen är stöttande. Det senare är inte minst viktigt och att det finns en plan inom organisationer om hur man ska göra när det kommer hot. Att fördela känsliga uppdrag på flera personer är också en god idé.
Ett visst rabalder uppstod i inledningen av seminariet om huruvida författarna skulle få presentera sig och sina senare verk. Något som styrgruppen inte hade tänkt. Men efter diskussioner fick författarna stiga fram, och detta var uppskattat av deltagarna som köper in böcker till sina bibliotek.
Det var tre mycket intensiva dagar med en hel del om barnlitteratur och integration men mycket lite om dagens arbetarlitteratur. En föreläsning av Micke Evhammar, som just kommit med en bok om en nutida byggarbetsplats, hade inte varit fel. Eller att höra om Anneli Jordahls senaste bok.
Men nu som tidigare var mötet mellan bokombuden från arbetsplatser i hela landet, författarna och fackliga företrädare den stora behållningen. Och plötsligt bland dessa kämpar, kändes inte de gamla folkbildningsidealen så långt borta:
Ska vi förändra något så måste vi ha tillgång till språket! Fast nu också med hjälp av ljudboksbibliotek och nedladdningsstationer!