Med Gävle som bas kan konstnären Issa Touma resa runt världen. Efter intervjun på konsthallen stod en filmfestival i New York närmast på programmet.
Close
Med Gävle som bas kan konstnären Issa Touma resa runt världen. Efter intervjun på konsthallen stod en filmfestival i New York närmast på programmet.
Close

Möt kvinnorna som lever vidare i krigets Aleppo

Kultur. Tänk dig att inbördeskriget bryter ut utanför ditt fönster. Tänk dig att 15 unga, välutbildade kvinnor söker skydd på ditt galleri. I båda situationerna tar Issa Touma fram sin kamera.

– Jag ville skicka ett meddelande till resten av världen, säger han.

Kriget är det som pågår i Syrien sedan sex år.

Issa Touma är filmaren, fotografen, konstnären som driver ett galleri i huvudstaden Aleppo. Som vinner internationella priser för sina filmer. Som samlar konstnärer och amatörer, unga och vuxna till konst-camper runt om i världen. Oavsett bakgrund, etnicitet och religion skapar de något tillsammans.

Issa Touma är också den första bildkonstnären som har fått en fristad i något land som ger tillfälligt skydd åt kulturarbetare. Han bor på hemlig adress i Gävle under två år. Kommunen står för lägenhet och uppehälle. Själv ställer han ut bilder och filmer i stadens konst-
hall.

– Jag tycker om Gävle. Här ser inte ut som i andra europeiska städer. Och jag känner mig välkommen när folk hälsar i snabbköpet.

Det första som möter besökaren i konsthallen är de unga kvinnorna från Aleppo.

Shahi, Hiba, Nour, Diana … De presenteras som juvelerare, FN-volontär, jurist, konststudentekonom, grafisk designer med mera. Bland 15 kvinnor finns sex olika religioner. Alla personer är utan ögon på fotografierna.

– Jag skyddar deras identitet. Samtidigt bryter jag mot fotografins lag att alltid ha blicken i fokus.

Resultatet blir oväntat starka möten med kvinnorna, som samtidigt representerar så många fler än sig själva. Issa Touma tog bilderna och skrev ner deras korta historier under en kraftig attack i april 2015. Alltsammans skickades som vykort ut från Aleppo.

– Det är viktigt att berätta inifrån kriget. Några av de här kvinnorna är så unga att de inte vet hur livet kan vara när det inte är krig. De klagar inte, men de undrar över sin framtid. De vet inte vad de ska göra.

Fotoutställningen heter Kvinnor vi ännu inte förlorat. Deras fortsatta liv går att följa på Facebook. Alla lever, men någon har blivit förgiftad när vattnet var förorenat. En annan berättar om sitt bröllop och att hon väntar sitt första barn.

Issa Touma drivs av att världen ska få veta. Men han tar inte ställning i inbördeskriget som förvandlat delar av hans hemstad till ruiner. Han återvänder i stället för att skildra vardagen som pågår.

– Jag är inte personligen hotad, säger han. Det går att återvända till Aleppo när jag vill, och då öppnar jag galleriet. Där samlas konstnärer och andra. Jag kan träffa människor som lever vidare, trots kriget.

Den vardagen visas också på utställningen i Gävle under den närmaste månaden. Filmen 9 dagar– från mitt fönster i Aleppo är 13 minuter lång och skildrar nio dramatiska dagar i september 2012.

Utanför Issa Toumas lägenhet utvecklas kriget. Den första dagen bygger några unga killar i t-tröjor barrikader – men snart skjuter tungt beväpnade soldater från syriska armén med automatvapen. Den nionde dagen väljer han att sluta filma från sitt fönster. Han konstaterar att ”det här kriget kommer att pågå länge”.

Stipendiet från Gävle ger Issa Touma arbetsro. Den utnyttjar han till möten, samtal, workshops och resor. Och nu senast gjorde han en ny film inifrån Aleppo, 16 minuter med människorna som försöker återerövra sin stad.

Han reser bara på inbjudan. Ofta till filmfestivaler, där hans 9-dagarfilm får priser. Andra gånger för att bjuda in till en konst-camp. Det senaste året har han landat i Singapore, Malaysia, USA och en rad städer i Europa och Mellanöstern.

– Jag har haft en art camp, då konststudenter och vanliga skolelever varje dag under två veckor jobbade tillsammans här i Gävle konstcentrum. Nu planerar vi för minst en till.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kiruna Folkets hus när verksamheten var i gång. Foto: Lars Sjölund

Farväl till Folkets hus?

Mötesplats. En gång arbetarrörelsens egen mötesplats, blomstrande och med central roll för folkbildningen. I dag på väg att försvinna. De senaste tjugo åren har vart tredje Folkets hus lagts ned.

Sedan debuten med Flickan i Stenparken 2022 har Nilla Kjellsdotter hunnit ge ut fyra böcker. Totalt har hennes böcker sålt i över 300 000 exemplar och 2023 vann hon pris för bästa spänning på finska Storytel awards. Foto: Kajsa Göransson/Norstedts förlag

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

Äntligen en bok där facket är med

Davids krönika. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Snabbkoll
Rättigheter och skyldigheter. Illustration: Mattias Käll

Håll koll på dina rättigheter – och skyldigheter

Anställd. Det kör ihop sig på jobbet och du vänder dig till facket. Får arbetsgivaren verkligen göra så här? Som anställda har vi många rättigheter – men också skyldigheter.

Kultur
Kiruna Folkets hus när verksamheten var i gång. Foto: Lars Sjölund

Farväl till Folkets hus?

Mötesplats. En gång arbetarrörelsens egen mötesplats, blomstrande och med central roll för folkbildningen. I dag på väg att försvinna. De senaste tjugo åren har vart tredje Folkets hus lagts ned.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hallå där!

Marina Larsson

…biljettkontrollant på Avarn security, som arbetar inom Skånetrafiken.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

Patrick Hörstam i Norrköpings hamn

”Jag tål inte att folk behandlas illa”

Mötet. En eftermiddag i februari stannar 74 arbetare kvar i fikarummet i Norrköpings hamn. Den viktigaste punkten: Att välja Patrick Hörstam till ordförande.

4 tycker till

Enkät. Hur ser du på din löneutveckling de senaste åren?

Servicetrafik
Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Sohail Samadi väntar på körning utanför Gävle sjukhus. Han kör för Bocken taxi, ett av 25 bolag som X-trafik upphandlat trafik av. Foto: Lilly Hallberg

Sohail söker annat jobb

Taxi. Utanför Gävle sjukhus väntar Sohail Samadi. Han tycker att det fungerar bra att köra serviceresor för Gävlebolaget Bocken taxi men att det är svårt att klara sig på lönen.