Med Gävle som bas kan konstnären Issa Touma resa runt världen. Efter intervjun på konsthallen stod en filmfestival i New York närmast på programmet.
Close
Med Gävle som bas kan konstnären Issa Touma resa runt världen. Efter intervjun på konsthallen stod en filmfestival i New York närmast på programmet.
Close

Möt kvinnorna som lever vidare i krigets Aleppo

Kultur. Tänk dig att inbördeskriget bryter ut utanför ditt fönster. Tänk dig att 15 unga, välutbildade kvinnor söker skydd på ditt galleri. I båda situationerna tar Issa Touma fram sin kamera.

– Jag ville skicka ett meddelande till resten av världen, säger han.

Kriget är det som pågår i Syrien sedan sex år.

Issa Touma är filmaren, fotografen, konstnären som driver ett galleri i huvudstaden Aleppo. Som vinner internationella priser för sina filmer. Som samlar konstnärer och amatörer, unga och vuxna till konst-camper runt om i världen. Oavsett bakgrund, etnicitet och religion skapar de något tillsammans.

Issa Touma är också den första bildkonstnären som har fått en fristad i något land som ger tillfälligt skydd åt kulturarbetare. Han bor på hemlig adress i Gävle under två år. Kommunen står för lägenhet och uppehälle. Själv ställer han ut bilder och filmer i stadens konst-
hall.

– Jag tycker om Gävle. Här ser inte ut som i andra europeiska städer. Och jag känner mig välkommen när folk hälsar i snabbköpet.

Det första som möter besökaren i konsthallen är de unga kvinnorna från Aleppo.

Shahi, Hiba, Nour, Diana … De presenteras som juvelerare, FN-volontär, jurist, konststudentekonom, grafisk designer med mera. Bland 15 kvinnor finns sex olika religioner. Alla personer är utan ögon på fotografierna.

– Jag skyddar deras identitet. Samtidigt bryter jag mot fotografins lag att alltid ha blicken i fokus.

Resultatet blir oväntat starka möten med kvinnorna, som samtidigt representerar så många fler än sig själva. Issa Touma tog bilderna och skrev ner deras korta historier under en kraftig attack i april 2015. Alltsammans skickades som vykort ut från Aleppo.

– Det är viktigt att berätta inifrån kriget. Några av de här kvinnorna är så unga att de inte vet hur livet kan vara när det inte är krig. De klagar inte, men de undrar över sin framtid. De vet inte vad de ska göra.

Fotoutställningen heter Kvinnor vi ännu inte förlorat. Deras fortsatta liv går att följa på Facebook. Alla lever, men någon har blivit förgiftad när vattnet var förorenat. En annan berättar om sitt bröllop och att hon väntar sitt första barn.

Issa Touma drivs av att världen ska få veta. Men han tar inte ställning i inbördeskriget som förvandlat delar av hans hemstad till ruiner. Han återvänder i stället för att skildra vardagen som pågår.

– Jag är inte personligen hotad, säger han. Det går att återvända till Aleppo när jag vill, och då öppnar jag galleriet. Där samlas konstnärer och andra. Jag kan träffa människor som lever vidare, trots kriget.

Den vardagen visas också på utställningen i Gävle under den närmaste månaden. Filmen 9 dagar– från mitt fönster i Aleppo är 13 minuter lång och skildrar nio dramatiska dagar i september 2012.

Utanför Issa Toumas lägenhet utvecklas kriget. Den första dagen bygger några unga killar i t-tröjor barrikader – men snart skjuter tungt beväpnade soldater från syriska armén med automatvapen. Den nionde dagen väljer han att sluta filma från sitt fönster. Han konstaterar att ”det här kriget kommer att pågå länge”.

Stipendiet från Gävle ger Issa Touma arbetsro. Den utnyttjar han till möten, samtal, workshops och resor. Och nu senast gjorde han en ny film inifrån Aleppo, 16 minuter med människorna som försöker återerövra sin stad.

Han reser bara på inbjudan. Ofta till filmfestivaler, där hans 9-dagarfilm får priser. Andra gånger för att bjuda in till en konst-camp. Det senaste året har han landat i Singapore, Malaysia, USA och en rad städer i Europa och Mellanöstern.

– Jag har haft en art camp, då konststudenter och vanliga skolelever varje dag under två veckor jobbade tillsammans här i Gävle konstcentrum. Nu planerar vi för minst en till.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Joe Hill. Foto: Joe Hill Visitor Center

Joe Hill – ett öde som fortsätter att fängsla

Facklig legend. Joe Hill lever än. Gävle vill lyfta minnet av stadens mytomspunne son – fackkämpen, poeten och protestsångaren.

Sebastian Nordh räds vare sig utmaningar eller livssprång. Nu slits han mellan två skilda världar. Foto: Maria Lund

Från slambilen till Liljevalchs

Mötet. Slamsugaren Sebastian Nordh tvekar inte att söka nya banor. Mitt i livet tog han ett kreativt språng. Nu skapar han formstarka objekt i rå, kraftfull hetta.

Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Snabbkoll
Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

Arbetsliv
Pedagogen Liliane Jbeilly har nära till skratt och visar ord och uttryck med hela kroppen för att Walid Dahda, Abdulnasser Alzoukani och kollegorna ska hänga med. Foto: Justina Öster

Här får de anställda lära sig svenska på arbetstid

SFI. 2025 är här. ”Har ni några önskningar”, frågar läraren Liliane Jbeilly. ”Jag vill bli rik”, svarar en av de anställda på TPL Postnord i Ljungby med ett gott skratt. De deltar i ett projekt, finansierat av EU och arbetsgivaren, och tränar svenska. På arbetstid.

Månadens medlem
2024 var ett bra år för Jimmy Liljensöe. Han vann flera priser i dragracing och verkstan rullade på långt över förväntan.

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

Tema: Konfliktvapnet
Svensk strejkrätt. Illustration: Ingrid Fröhlich

Nu ska facket avväpnas

Strejkrätten. Fackliga sympatier i Tesla-konflikten har väckt en gammal fråga till liv. Röster höjs för att begränsa strejkrätten.

Richard Berglund, truckförare på Volvo, och Daniel Vänman, vaktmästare på Bilia är strejkvakter varje fredag. Här värmer de sig en stund i byggboden som står på andra sidan gatan från Teslas verkstad. Foto: John Antonsson

Fotfolket som inte ger upp hoppet om Tesla

Strejkrätten. Strejken har pågått sedan den 27 oktober 2023. Strejkvakterna står utanför Tesla i Umeå under alla öppna dagar. Richard Berglund och Daniel Vänman har stått minst en dag i veckan sedan strejken utbröt.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.