Manifestation avdelning 18
Close
Möte utanför macken. Ombudsmännen Christina Mattisson, Mikael Humlin, Magnus Lagerqvist, Magnus Dawest tillsammans med chauffören Roger Berglund och, längst till höger, RSO Johnny Wiklund.
Close

Möten och organisering längs vägen

Facket. Valet, avtalets ob-tillägg, försäkringar, medlemsvärvning och förbundets värderingar. Och en snabb fika med bulle – i dag genomförde Transports fyra nordligaste avdelningar en gemensam manifestation och mötte gamla och blivande medlemmar nära motorvägen.

Vid avfarten till Hudiksvall från E4, utanför Circle K Värdshuset, slog Hälsingeavdelningen upp sitt tält. En bra plats för möten. Redan vid 10-tiden passerade många långtradarchaufförer. För en hel del är det en plats för chaufförsbyte.

– Det är en jämn ström. Det här är en favorit i repris, säger Christina Mattisson, ombudsman på avdelning 18.

Här stod de också i höstas, då de fyra avdelningarna i region 1 och 2 genomförde en manifestation. En chans till personliga möten efter två år av pandemi.

– Det gäller att vara ute och synas. Nu är det dags att lyfta på häcken och köra i gång, säger Mikael Humlin, avdelningsordförande.

– Det finns potential att värva nya medlemmar. Jag har redan talat med fyra, fem stycken som är intresserade av att gå med.

Mikael Humlin och de andra bjuder på kaffe och bulle, eller rättare sagt biljetter som kan lösas in på bensinstationen intill. Några stannar ändå för att prata fast de redan köpt fika med sig. Och varit medlemmar i Transport sedan årtionden, som chaufförerna Jon Eriksson och Roger Berglund.

Emil Jedmejad

Norske Emil Jedmejad, som körde från Haparanda dagen innan, stannar också och pratar. Han ska vidare till Varberg och tycker att det är toppen att transportarna är på plats här i Hudiksvall.

Även två tyskar i en gammal Volvo får sig en kopp kaffe. De är också på väg från Haparanda, där de köpt Volvon. (Som tycks vara avregistrerad, visar det sig vid koll när de båda farit vidare söderut.)

– Det här är ett bra ställe. Och vi är välkomna att stå här, utanför stationen, säger Johnny Wiklund, regionalt skyddsombud på avdelningen.

Vid Transports manifestation ”Från norr till söder och söder till norr” i dag, den 10 maj, var också de tre avdelningarna längre norrut ute för att informera om transportbranschens arbetsmiljö och försäkringar: Norrbottenavdelningen ”26:an” vid Harrbäcken norr om Piteå, avdelning 28 vid Sävar norr om Umeå och avdelning 32 Mellersta Norrland vid både Dockstabaren, Höga kusten, och Myre Dinner utanför Sundsvall.

– Inget slår personliga möten, säger Magnus Lagerqvist, central ombudsman med ansvar för medlemsvärvning och organisering inom Transport, som under dagen var på plats i Hudiksvall tillsammans med avdelning 18.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.