Politisk krönika

Muf-metoder

Möte med makten

Kommentar. Min gode vän Hans Tilly, Byggnadsarbetareför­bundets förre ordförande, fick ett avkapat hästhuvud i ett paket till sin arbetsplats. Av­sändare var Johan Forssell, samma man som nu är Moderaternas rättspolitiska talesman. Samme man som i intervjun här intill kräver hårdare tag mot de som hotar och trakasserar.

Kent Källqvist. Foto: Christina Ahlund
Kent Källqvist. Foto: Christina Ahlund

Inspirerad av den sicilianska maffians metoder försökte Forssell som ordförande i Moderata ungdomsförbundet stoppa Hasse och Byggnads kamp för rätten till svenska kollektivavtal och löner för jobb som utförs i Sverige. En facklig kamp om rätten att blockera arbete som utförs av arbetare till löner långt under svenska avtal, om rätten att strejka för schysta villkor.

2007 hamnade striden i EU-domstolen. Där förlorade facket och det lettiska byggföretaget Laval vann. En käftsmäll mot de svenska löntagarna.

I Sverige var det en borgerlig allians som styrde. Spindeln i nätet var Forssell som stabschef hos statsminister Fredrik Reinfeldt och senare också planeringschef i Moderaternas ledningsgrupp. Som sådan hade han mer än ett finger med i den lag som 2010 kom att bakbinda de svenska facken i flera år, Lex Laval. Den borgerliga alliansen fortsatte sin kamp mot oss svenska löntagare.

Men EU:s så kallade mobilitetspaket, som ska bli verklighet på de svenska vägarna i sommar, ger i alla fall bättre förutsättningar för utländska chaufförer att få en lön att leva drägligt på. Samtidigt blir konkurrensen mer rättvis då vi borde slippa dumpade löner och usla arbetsvillkor.

Johan Forssell har en del poänger när han pratar om att våld mot tjänstemän borde ge ett hårdare straff. Det är bra.

Men i grunden är Moderaterna inget arbetareparti. De har sedan Högerpartiet för drygt 100 år sedan tog plats i den svenska riksdagen aktivt motsatt sig att arbetarna ska få mer makt och inflytande på jobbet. De har motsatt sig varje arbetstidsförkortning och förlängning av semestern. De är enkelt uttryckt ett parti för de redan besuttna. Med de nya lekkamraterna i Sverigedemokraterna kan de ställa till med mycket elände på svensk arbetsmarknad om de får chansen.

Nu är det snart första maj och jag påminns om när ­moderaten Ann-Britt Åsebol 2013 motionerade om att avskaffa första maj som helgdag. Men Forssells parti Moderaterna var inte först. Redan året innan motionerade Sverigedemokraterna Mattias Karlsson och Erik Almqvist (mannen med järnröret en natt på Kungsgatan i Stockholm) i samma ärende och föreslog att vi i stället kan fira kungen eller den gamle svenske härskaren Engelbrekt med en helgdag. Att yrkesmilitären Engelbrekt använts som nationell politisk förebild och symbol av extremhögern och nynazister bekymrar inte Sverigedemokraterna.

Vi ses under blågula och röda fanor första maj. För rätten till ett bra arbetsliv och mot galningar som Putin.

 

Fotnot: Åsikterna är mina egna och delas nödvändigtvis inte av Transport.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Utbetalningarna från a-kassan ökar

A-kassan. Hög arbetslöshet och kris i andra branscher har gjort att utbetalningarna från Transports a-kassa ökat kraftigt. Antalet personer som får ersättning har stigit med drygt 36 procent det senaste året.

Med samlad kraft kan vi få ett slut på Teslakonflikten

Öppet brev. Teslakonflikten har nu pågått under en så lång tid att det saknar motsvarighet i modern svensk fackföreningshistoria. Sverige har åter arbetsköpare som organiserar storskaligt strejkbryteri.

Skallig man med skägg och ljus kostym på en innerstadsgata i Stockholm

”Sveriges arbetare är värda fan så mycket bättre”

7 frågor. Johan Lindholm är LO:s nya ordförande. Hur ser han på LAS, arbetstidsförkortning och politik?

Arbetsvillkor inom taxi

Taxibranschen är ett av de mest orättvisa yrken jag har sett i Sverige

Debatt. Jag jobbar för Taxi Stockholm, ett av de taxibolag som har kollektivavtal och anses ha bättre arbetsvillkor för sina chaufförer jämfört med andra bolag. Det säger många erfarna chaufförer som tidigare har jobbat för andra företag. Jag vill beskriva de vanliga rutinerna i detta bolag, som enligt många chaufförer anses vara det bästa i Stockholm.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Äntligen en bok där facket är med

Chaufförsliv. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Världens bästa lastbil!

Förarfavorit. Av någon anledning, om det var för att jag transporterat Scaniagods till Holland i närmare femton år, fick jag en förfrågan om att komma upp till Scania-ingenjörerna på ”Berget” och hålla föredrag.

Algoritmerna stjäl ditt liv

Rädda barnen. Efter vad jag kan minnas från min skoltid så fanns det inga hemmasittare. Alla barn gick i skolan mer eller mindre kontinuerligt. Några diagnoser fanns inte heller, bara busiga barn.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam

Gröt – från fattigmat till hetaste trenden

Mat. I det svenska bondesamhället var gröt en stapelvara, serverad både till frukost och middag. Under större delen av 1900-talet och början av 2000-talet förknippades gröt främst med äldre generationer och småbarn. Men nu har gröten gjort en remarkabel comeback och pryder menyerna på trendiga kaféer och restauranger.

Dags att allas bidrag värdesätts

Statusjakt. Rubriken i SvD får mig att haja till. Artikeln handlar om ängsliga föräldrar som skyddar barnen från minsta motgång i livet och ger dem odelad uppmärksamhet.

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Under-skattade. ”Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Jag ser med tilltro på förbundets framtid

Ordförandeord. En fungerande organisation byggs alltid från grunden och kräver både kontinuerligt underhåll och förnyelse. Detta gäller givetvis även för en fackförening.

Vad får man säga?

Ledare. Och hur får man säga det? Runt om oss sker attacker mot det fria ordet. I Sverige liksom i andra länder.

AMF har sålt sitt innehav i Uber

Replik. Till att börja med. LO och Taxi Stockholm är helt överens om att Uber och andra gigbolag genom sin affärsmodell skapar oreda på arbetsmarknaden och agerar med oschyst konkurrens mot seriösa aktörer i taxibranschen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

Därför kan vi inte acceptera märket

Ordförandeord. Det märks i omgivningen att vi närmar oss en avtalsrörelse i rask takt. Såväl internt som externt skruvas både förväntningar och tonläget upp. Vissa av våra motparter på arbetsgivarsidan har redan försökt att på olika sätt måla ut oss som det stora hotet mot dem.

Utan transportare stannar Sverige

Ledare. Storhelgerna har avlösts av oxveckor som räcker ända fram till påsk. Men vad gör väl det om man trivs på jobbet? Att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål är både utmanande och roligt.