Mycket står på spel när las-drabbning avgörs

Arbetsrätt. Fack och arbetsgivare har nu bara timmar på sig att hitta en förhandlingslösning för nya spelregler på arbetsmarknaden. Lyckas man inte hänger hotet om lagstiftning över parterna. En lösning som sannolikt skulle missgynna arbetstagarsidan allra mest.

Transports förbundsordförande Tommy Wreeth har i veckor fått rapporter om de intensiva diskussioner som förs i ett slutet förhandlingsrum där Svenskt Näringsliv, LO och privattjänstemännen har två representanter vardera.

– Utifrån de signaler jag får är jag ytterst bekymrad. Och det bottnar i att arbetsgivarna tycks ta avstamp i den statliga utredning som kom på försommaren.

– I direktiven som utredaren fick skulle lagen om anställningsskydd ses över. Men det ingick också att en grundläggande balans skulle upprätthållas mellan arbetsmarknadens parter. Men så blev ju inte resultatet. Genomförs utredningsförslagen blir det förödande för våra medlemmar.

Tommy Wreeth är också skeptisk till den tidspress som präglat hela processen mot en uppgörelse som beskrivs som ett nytt Saltsjöbadsavtal. Det förra träffades 1938 och Transport var faktiskt ett av tre förbund som aldrig skrev under det historiska avtalet.

– Om parterna nu kommit en rejäl bit på väg, kan jag tycka att det vore rimligt att utsträcka tiden, säger Wreeth.

Då som nu handlar diskussionerna till stor del om löntagarnas trygghet. Arbetsgivare och borgerliga politiker har länge kritiserat lagen om anställningsskydd (las) – och då särskilt turordningsreglerna som avgör vem som får gå när en arbetsgivare vill dra ner.

Svenskt Näringsliv skjuter också in sig på de bestämmelser som gäller när en arbetsgivare vill säga upp en anställd av personliga skäl. I dag krävs saklig grund och facken kan ogiltigförklara uppsägningen i väntan på att tvisten avgörs. Antingen i förhandlingar eller slutligen i Arbetsdomstolen. Under den tid som tvisten pågår har den uppsagde rätt till lön. För dyrt, tycker arbetsgivarna.

Försöken att luckra upp anställningstryggheten splittrade LO och fem förbund, bland dem Kommunal, valde initialt att hoppa av las-förhandlingarna. På LO-kongressen blev debatten het och flera avhopparförbund kom sedan tillbaka – fast först sedan kongressmajoriteten slagit fast att anställningstryggheten ska förbli orörd.

Om fack och arbetsgivare skulle lyckas sy ihop ett förslag i natt så krävs att man tar ett helhetsgrepp där också a-kassan och förbättrat så kallat omställningsstöd ingår.

Och skulle man nå fram dit är den återstående vägen ändå lång. Först ska LO:s avtalsråd och styrelse säga ja. Sedan väntar LO:s representantskap och sannolikt en politisk vända till lagstiftarna, innan de enskilda LO-förbunden ska ge sitt slutliga godkännande.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Rabi Nori Abbed:
    1 oktober, 2020

    Om denna eftergift görs idag kommer du att göra fler eftergifter i morgon och därför finns det ingen motivering för din närvaro. Vi måste pressa de parter som stöder detta beslut och göra det klart att detta kommer att driva fackföreningarna att ge råd om vem som kommer att väljas bland politikerna i det kommande valet. Press, media och media är dina vapen nu.

Lästips:

Mattias Samuelsson, utredare LO. Foto: LO

Regeringen tar bort utbildning om arbetsmarknad från gymnasiet

Debatt. I den grundläggande kursen för samhällskunskap i gymnasieskolan står det i dag att eleverna bland annat ska lära sig om arbetsrätt, arbetsmiljö och arbetsmarknadens parter och deras roller. Men det kommer de inte att göra längre när de nya ämnesplanerna börjar gälla 1 juli 2025.

Transportarbetarens logga

Tiger-fallet har fått en lösning

Arbetsrätt. Två bröder arbetade för det Örebrobaserade åkeriet Tigrarna AB, under sommaren 2021, men fick aldrig någon lön. De har inte alls arbetat för oss, hävdade arbetsgivaren. Men när Transport drev fallet till Arbetsdomstolen gick åkeriet med på förlikning och ersatte ­bröderna med 80 000 ­respektive 20 000 kronor.

Transportarbetarens logga

Transport kör Nilsbuss till rätten

Arbetsrätt. Utebliven lön, oförutsägbara scheman och flexsystem som riskerar leda till ”undertid” – chaufförerna på småländska Nilsbuss har i flera år varit drabbade. En tidigare anställd har nu stämt bolaget på över 50 000 kronor och facket hoppas att det blir ett pilotfall.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.