Nagelbitare när Amazon-arbetare röstar om facket

En bitter kamp mellan fack och företag har utspelat sig på en Amazon-terminal i Alabama, USA. 5 800 arbetare har röstat om facket ska få förhandla om kollektivavtal.

Förra året ökade Amazons vinst med 84 procent. Under en kort period av pandemin fick Amazons terminalarbetare i USA ett risktillägg på två dollar i timmen, men det slopades i juli. I fjol ökade Amazon-grundaren Jeff Bezos personliga rikedom med 70 miljarder dollar på ett år.

Fackförbundet RWDSU har sedan förra året drivit en offensiv kampanj för att få förhandla om kollektivavtal på en av Amazons terminaler i Alabama.

Terminalen ligger utanför Birmingham, mitt i en region som fortfarande minns medborgarrättsrörelsens kamp. Kanske är det därför Amazon har valt att måla av Martin Luther King Jr vid ingången. Under bilden står det: Våga drömma.

Och kanske är det bolagets uppmaning som fått flera arbetare att göra sitt bästa för att organisera. I USA är det dock lite krångligt. Den 29 mars var den sista dagen arbetarna fick rösta. De röstade för, eller mot, att RWDSU skulle få inleda förhandlingar med Amazon. Rösterna skickades till en statlig myndighet.

Amazon har sedan bolaget bildades varit motståndare till att förhandla med facket. Amazon är med sina 800 000 anställda USA:s näst största privata arbetsgivare. Därför håller hela landet ögonen på det som händer. För det som händer på Amazon påverkar allt runtomkring.

Som 2018.

Efter en kampanj ledd av olika fackförbund, sociala organisationer och inte minst den tidigare presidentkandidaten Bernie Sanders, höjdes minimilönen på Amazon till 15 dollar i timmen. Enligt nättidningen The Verge ledde ökningen till att ett antal företag i närheten av Amazons verksamheter också höjde sina löner.

Andra granskningar pekar på att lönerna brukar sjunka i de städer där Amazon etablerar sig, det har affärsmedier som The Economist och Bloomberg rapporterat.

Just den här fackliga kampanjen har väckt stor uppmärksamhet. Och kanske visar den vartåt de amerikanska vindarna blåser. Något förvånande har högerpolitiker som Marco Rubio ställt sig på fackets sida. Amazon-arbetarna har också fått stöd från NFL-spelarnas fackförbund. Och självaste president Joe Biden har varnat Amazon för att ta till fulknep.

Amazon har trots motstånd i den allmänna opinionen gjort allt som står i deras makt för att bekämpa facket. Enligt nättidningen The Intercept har bolaget anlitat en ökänd antifacklig konsultfirma. Amazon har också skickat ut instruktioner till samtliga anställda om hur de ska göra för att rösta nej. Antifacklig information finns också på insidan av toalettbåsens dörrar.

Anställda vittnar om att de tvingats delta vid obligatoriska möten där fackförbundskritisk information har spridits.

I en intervju med tidningen The Guardian berättar en anställd vid namn Jennifer Bates att hon ifrågasatt en överordnads lögner vid ett obligatoriskt antifackligt möte. Efter mötet fotograferade en man hennes henne id-bricka.

– Jag tror det var för att visa att vi kommer i trubbel om ifrågasätter dem, sa Bates.

Konflikten i Alabama är inte den enda mellan Amazon och facket. Förra veckan strejkade italienska Amazonarbetare och under måndagen inledde det tyska facket Verdi en fyra dagar lång strejk i sex städer.

– Amazons orderingång spränger alla gränser. Det är arbetarna som får betala priset, säger Orhan Akman på Verdi, i en artikel publicerad av den internationella fackliga organisationen Uni.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Äntligen en bok där facket är med

Davids krönika. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Svensk strejkrätt. Illustration: Ingrid Fröhlich

Nu ska facket avväpnas

Stridsåtgärder. Fackliga sympatier i Tesla-konflikten har väckt en gammal fråga till liv. Röster höjs för att begränsa strejkrätten.

Valda ombud på sina platser i kongresshallen i Örebro, 2022.

Få utlandsfödda i Transports topp

Representation. Mer än var femte medlem i Svenska Transportarbetareförbundet är i dag född i ett annat land än Sverige. Det syns inte i förbundets ledning – än.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar har efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffas igen imorgon.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Lager & terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, lager-, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.