Oklart om försäkringskrav kommer med

Avtalsrörelsen. För LO är krav på bättre försäkringar klart viktiga, vid sidan av lön. Men det är oklart om frågan kan drivas i avtalsrörelsen. Skiljenämnden för arbetsmarknadsförsäkringar ska avgöra tvisten mellan facket och Svenskt Näringsliv.

– Självklart är försäkringskraven viktiga, säger Petwr Winstén, Transports avtalssekreterare.

– Framför allt är det viktigt att arbetsgivarna betalar in till tjänstepension från första dagen på jobbet. Tjänstepensionen blir allt viktigare när den allmänna pensionen inte är bra.

Och just avtalspension från hela arbetslivet finns bland LO:s krav, liksom nytt omställningsstöd och förstärkt skydd vid arbetsskador. LO-styrelsen klargjorde i oktober tydligt att avtalsförsäkringarna hör till de centrala områden som samordningen ska driva 2020. Men nu i november förhandlar en skiljenämnd för att avgöra tvisten mellan LO och arbetsgivarorganisationen. Svenskt Näringsliv vill att försäkringsfrågorna ska förhandlas separat, utanför den ”vanliga” avtalsrörelsen.

År 2013 kom LO och Svenskt Näringsliv överens om en särskild förhandlingsordning för just avtalsförsäkringarna. LO:s styrelse fattade beslut om att anta överenskommelsen från 2013, i alla delar, och ansåg alltså att även förhandlingsordningarna kunde antas. Men förhandlingarna om avtalsförsäkringarna blev aldrig framgångsrika för LO. Och den särskilda förhandlingsordningen gjorde att facket inte hade tillgång till strejkvapnet mot arbetsgivarna. Förra året sa därför LO upp den.

–Vi utgår ifrån att en uppsägning av förhandlingsordningen kan göras och att det därför är möjligt att ta in villkorsändringar i avtalsförsäkringarna i avtalsrörelsen 2020, säger Renée Andersson, utredare och pensionsexpert hos LO.

Hon kan inte svara på när skiljenämnden kommer med sitt utslag. För arbetsgivarsidan har en annan syn på saken. Överläggningarna i nämnden är inte offentliga, till skillnad från i en domstol, och en skiljedom kan inte överklagas. Det kan inte heller prövas i en domstol vid senare tillfälle.

Den 4 november procentsattes lönekraven inför avtalsrörelsen: 3 procent i ettåriga avtal. Transport och övriga elva LO-förbund som är kvar i samordningen har en månad på sig att ta ställning till att fortsatt ingå. I avtalsrörelsen går sedan de fem industrifacken först, övriga förbund får använda deras uppgörelse som ett märke för sina egna. Men innan industrifacken inom LO skriver på det nya avtalet ska LO-styrelsen ge klartecken.

LO:s representantskap, det högsta beslutande organet mellan kongresserna, kom i oktober överens om övriga krav, utöver just löneprocenten. Där ingår en låglönesatsning, ett så kallat knä: Den som har en månadslön under 26 100 kronor får ett fast lönepåslag i kronor. Knäkonstruktionen är värd 783 kronor per månad. Dessutom innehåller förslaget ett krav på skärpt skydd mot sexuella trakasserier.

Och så var det de omfattande kraven på ordning och reda när det gäller de försäkringar som arbetsgivaren ska betala in till.

– Det här är ett av de viktigaste kraven vid sidan av lön, jag känner att alla förbunden är väldigt ”comittade”, och att det finns ett stort tryck bland deras medlemmar, säger LO:s Renée Andersson till Dagens Arbete.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.

Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Allt har blivit så dyrt

Ledare. Det tredje och fjärde av fem av Transports avtalsråd pågår just nu. Förtroendevalda från hela landet har samlats och diskuterat fram och tillbaka för att ta fram krav inför de kommande avtalsförhandlingarna. Förhandlingar som kommer allt närmare.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett femte tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.