Oklart om försäkringskrav kommer med
Avtalsrörelsen. För LO är krav på bättre försäkringar klart viktiga, vid sidan av lön. Men det är oklart om frågan kan drivas i avtalsrörelsen. Skiljenämnden för arbetsmarknadsförsäkringar ska avgöra tvisten mellan facket och Svenskt Näringsliv.
– Självklart är försäkringskraven viktiga, säger Petwr Winstén, Transports avtalssekreterare.
– Framför allt är det viktigt att arbetsgivarna betalar in till tjänstepension från första dagen på jobbet. Tjänstepensionen blir allt viktigare när den allmänna pensionen inte är bra.
Och just avtalspension från hela arbetslivet finns bland LO:s krav, liksom nytt omställningsstöd och förstärkt skydd vid arbetsskador. LO-styrelsen klargjorde i oktober tydligt att avtalsförsäkringarna hör till de centrala områden som samordningen ska driva 2020. Men nu i november förhandlar en skiljenämnd för att avgöra tvisten mellan LO och arbetsgivarorganisationen. Svenskt Näringsliv vill att försäkringsfrågorna ska förhandlas separat, utanför den ”vanliga” avtalsrörelsen.
År 2013 kom LO och Svenskt Näringsliv överens om en särskild förhandlingsordning för just avtalsförsäkringarna. LO:s styrelse fattade beslut om att anta överenskommelsen från 2013, i alla delar, och ansåg alltså att även förhandlingsordningarna kunde antas. Men förhandlingarna om avtalsförsäkringarna blev aldrig framgångsrika för LO. Och den särskilda förhandlingsordningen gjorde att facket inte hade tillgång till strejkvapnet mot arbetsgivarna. Förra året sa därför LO upp den.
–Vi utgår ifrån att en uppsägning av förhandlingsordningen kan göras och att det därför är möjligt att ta in villkorsändringar i avtalsförsäkringarna i avtalsrörelsen 2020, säger Renée Andersson, utredare och pensionsexpert hos LO.
Hon kan inte svara på när skiljenämnden kommer med sitt utslag. För arbetsgivarsidan har en annan syn på saken. Överläggningarna i nämnden är inte offentliga, till skillnad från i en domstol, och en skiljedom kan inte överklagas. Det kan inte heller prövas i en domstol vid senare tillfälle.
Den 4 november procentsattes lönekraven inför avtalsrörelsen: 3 procent i ettåriga avtal. Transport och övriga elva LO-förbund som är kvar i samordningen har en månad på sig att ta ställning till att fortsatt ingå. I avtalsrörelsen går sedan de fem industrifacken först, övriga förbund får använda deras uppgörelse som ett märke för sina egna. Men innan industrifacken inom LO skriver på det nya avtalet ska LO-styrelsen ge klartecken.
LO:s representantskap, det högsta beslutande organet mellan kongresserna, kom i oktober överens om övriga krav, utöver just löneprocenten. Där ingår en låglönesatsning, ett så kallat knä: Den som har en månadslön under 26 100 kronor får ett fast lönepåslag i kronor. Knäkonstruktionen är värd 783 kronor per månad. Dessutom innehåller förslaget ett krav på skärpt skydd mot sexuella trakasserier.
Och så var det de omfattande kraven på ordning och reda när det gäller de försäkringar som arbetsgivaren ska betala in till.
– Det här är ett av de viktigaste kraven vid sidan av lön, jag känner att alla förbunden är väldigt ”comittade”, och att det finns ett stort tryck bland deras medlemmar, säger LO:s Renée Andersson till Dagens Arbete.