Nannas skrattspegel

Serietecknaren Nanna Johansson klampar in med leriga stövlar, vänder upp och ner på begreppen och trär verkligheten ut och in. Nu finns hennes nya seriealbum ”Välkommen till din psykos” att skratta till.

Nanna Johansson har av kritiker kallats Sveriges roligaste illustratör och hennes tredje bok är full av skrattpiller. Till det skarpaste hör nog travestin på Sverigedemokraternas slogan ”Djuren har det bättre än våra svenska pensionärer”. Johansson radar upp en räcka bildbevis för påståendet med texterna:

”Nasse driver ett eget slakteri och är noga med att använda naturliga råvaror.

– Det måste vara minst 40 procent gubbe för att det ska få kallas korv”.

Och:

”Mickelina bär en äkta Östermalms-tant runt halsen.

– Ja, vadå? Jag tycker att det är både snyggt och värmande. Och har du sett de där fejktanterna? Jag skulle ALDRIG ta på mig nåt så billigt!”

I en intervju med Transportarbetaren berättar Nanna Johansson om sin passion för faktaböcker om djur och naturprogram. Djur gör henne glad och de är också rikligt företrädda i hennes tredje album. Söta och intagande, men med tillhörande vassa texter – som plötsliga knytnävsslag. Samtidigt med skrattet kommer frågan: Får man verkligen göra så här? Att hon törs är nog det som kittlar mest.

Nanna Johansson är 26 år och växte upp i Gävle, men numera bor hon som många andra unga satiriker i serietecknarnas Mecka, Malmö. Dit lockades hon av utbildningen på Serie-skolan vid Kvarnby folkhögskola och stortrivs.

Johansson har två kritiker-rosade album bakom sig, ”Fulheten” (2009) och ”Mig blir du snart kär i” (2010). Hon medverkar också i P3-programmet ”Tankesmedjan”, där hon bjuder på politisk satir kring dagsaktuella nyheter tillsammans med serietecknarna Liv Strömquist och Sara Hanson.

Redan nu har Nanna Johansson börjat knåpa på sitt fjärde album, där naturen är ond och djuren huvud-personer. I det kommer man bland annat att få stifta bekantskap med djurrikets sämsta pojkvän.

– Jag vill göra en mer faktabaserad, sammanhållen och genomtänkt bok. Hittills har jag använt djuren för att berätta saker om mänskligt beteende. Nu tänker jag i stället förklara djurriket med människors beteende. Till exempel hur klassamhället ser ut i bisamhället.

Nanna Johansson skyndar sig att tillägga att uppslaget till den kommande boken fortfarande är färskt och att hon bara hunnit teckna 20 sidor än.

– Men jag har väldigt roligt när jag jobbar med den!

Johansson har lätt att bli arg över olika företeelser i samhället, berättar hon. De växande klassklyftorna gör henne mest upprörd.

Det just utgivna albumet inleder Johansson med stränga förhållningsorder till sig själv om att inte tramsa. Albumet ska vara viktigt och angeläget, satiren smart och teckningarna snygga, utan billiga poänger. Därefter bryter författaren mot alltihop. De där stränga kraven blev en tvångströja, avslöjar hon. Först när hon släppte dem rann bilderna till.

– Jag ägnar mig så mycket åt politik i radioprogrammen, så när jag kommer hem är det skönt att lätta på allvaret och flamsa.

I sommaren tar dock uppdraget på P3 slut, så då kommer nog politiken att krypa in mer i seriestripparna igen, siar Nanna Johansson.

När hon ser tillbaka har allting gått fort, från valet 2006, då Nanna Johansson ilsknade till på allvar över bristen på angelägna ämnen, i synnerhet jämställdhetsfrågor. För att på något sätt få ur sig ilskan satte hon i gång och tecknade.

Högen med papper växte hemma i enrummaren och gav positivt gensvar på en egen hemsida som Nanna Johansson snickrade ihop på internet.

Hon upptäckte att det var serier hon gjorde.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Utsikt från Lars-Gunnar Ivarssons fönster. Bilden är manipulerad. Originalet är ett foto av Lars-Gunnar Ivarsson.

Budet, bågarna och böckerna

Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.

Allan Johansson lutad över den soptunna som programledaren Sverker Olofsson använde sig flitigt av i konsumentmagasinet Plus på SVT.

Sopbilar och historia på unikt museum

Renhållning. Landets enda sopbilsmuseum ligger i Blomstermåla. Modeller och fotografier visar hur fordon, maskiner och verktyg för renhållning förändrats under förra seklet. Lokalerna i Folkets hus rymmer också föremål som vittnar om den industri som präglade samhället under 1900-talet.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.