Kim Sjöberg-Staaf, återvinningscentralen i Tyresö.
Close
Välkomna, säger Kim Sjöberg-Staaf och sätter på kaffet. Transports uppsökerigrupp tittar in på återvinningscentralen i Tyresö
Close

När du får oväntat besök

Kim Sjöberg-Staaf sätter på kaffet när det plötsligt står några killar med Transportmärkta tröjor i dörren. – Trevligt, men vi har inga problem här, säger han innan han börjar berätta om överfallslarmet som snart ska installeras på återvinningscentralen.

Snart är snacket i gång. Hot och våld mot miljöarbetare har uppmärksammats de senaste veckorna, och frågan kommer upp när tre uppsökande transportare dyker upp på kretsloppscentralen i Tyresö, söder om Stockholm.

– Det kan bli lite småkonflikter med kunder som kommer just när vi har stängt eller som har glömt sitt passerkort, berättar Kim Sjöberg-Staaf.

– Om det skulle bli allvar kan vi gå in på kontoret och slå igen dörren, och här ska vi snart få en knapp som går direkt till larmcentralen, fortsätter han. Men de allra flesta kunder är bara trevliga och tar till sig när man säger åt dem att de kastar på fel ställe.

Uppsökeri för Transports avdelning 5 i Stockholm betyder att ett par, tre aktiva medlemmar från uppsökerigruppen oanmälda besöker en arbetsplats.

– Vi åker ut och säger ”hej, hur har ni det på jobbet?”. Meningen är att vi ska skapa ett kontaktnät och samtidigt hjälpa dem att få i gång en facklig struktur på arbetsplatsen, berättar Martin Margazyn.

Själv jobbar han inom bevakning och var för några år sedan på väg att gå ur Transport. Medlemsavgiften kändes dyr.

Men han gav facket en chans till och provade på en facklig grundkurs, startpunkten. Det blev flera kurser – och nu är han gruppansvarig för de ungefär tio medlemmar från olika branscher som ägnar sig åt uppsökeri. Facket har blivit hans stora intresse och nästan en passion.

– Det är häftigt att komma ut och träffa folk på olika arbetsplatser. På återvinningscentralerna har vi mött riktiga miljökämpar som brinner för sina jobb.

Återvinningen är det tredje området som uppsökerigruppen koncentrerat sig på. Varje bransch står i fokus mellan ett halvår och nio månader. Arbetsplatserna besöks ett antal gånger.

Inne på avdelning 5:s kontor i Solna finns Simon Bartosz, som är ansvarig för uppsökerigruppen.

– Vi insåg att ombudsmännen och regionala skyddsombuden inte hann med den här sortens kontakter, säger han.

Simon Bartosz konstaterar att vanliga medlemmar känner sig sedda av facket när uppsökerigruppen kommer. Utvärderingarna visar dessutom att antalet medlemmar ökar med runt 20 procent efter en avslutad aktivitet.

Martin Margazyn berättar att frågan om fackligt medlemskap inte är den första som ställs på de arbetsplatser som besöks.

– Syftet är att bygga relationer, säger han. Vi vill ha aktiva medlemmar, och mycket går ut på att ge stöd till de vi redan har. Det är ju vi tillsammans som är facket. Och så småningom ställer vi den fackliga frågan också.
På kretsloppscentralen i Tyresö är kaffet på väg att kallna. Kim Sjöberg-Staaf har en fundering som engagerar Henrik Sander, som ingår i uppsökeriet och själv jobbar inom bevakning.

– Joo, säger han. En arbetsgivare kan göra scheman som innebär jobb varje helg. Men det står i lagen att helgarbete ska undvikas om det går.

Kim Sjöberg-Staafs fråga gäller kompisen på en annan Transportarbetsplats, men snart sitter båda två fördjupade i schemat som det handlar om. Orättvist, blir det gemensamma omdömet.

– Jag tycker att din kompis ska gå till schemaplaneraren och säga att han vill vara ledig åtminstone en helg i månaden, säger Henrik Sander.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Christian Florin

…du och stuverikollegan Betim Bajrami i Göteborgs hamn har på tre veckor värvat 26 nya medlemmar till Transport.

Transportarbetarens logga

Uteslutning prövas i hovrätten

Juridik. Transports rätt att utesluta en medlem som politiskt aktivt arbetar mot förbundets mål ska avgöras av Svea hovrätt. På onsdag inleds rättegången.

Transportarbetarens logga

Uteslutning av SD-politiker uppe i rätten

Facket. Tingsrätten prövar Transports rätt att utesluta en sverigedemokratisk kommunpolitiker. I veckan hölls huvudförhandlingen i Stockholms rådhus. Den lastbilschaufför som stämt förbundet hävdar att fackets starka ställning gör uteslutningen lagvidrig.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.