Kim Sjöberg-Staaf, återvinningscentralen i Tyresö.
Close
Välkomna, säger Kim Sjöberg-Staaf och sätter på kaffet. Transports uppsökerigrupp tittar in på återvinningscentralen i Tyresö
Close

När du får oväntat besök

Kim Sjöberg-Staaf sätter på kaffet när det plötsligt står några killar med Transportmärkta tröjor i dörren. – Trevligt, men vi har inga problem här, säger han innan han börjar berätta om överfallslarmet som snart ska installeras på återvinningscentralen.

Snart är snacket i gång. Hot och våld mot miljöarbetare har uppmärksammats de senaste veckorna, och frågan kommer upp när tre uppsökande transportare dyker upp på kretsloppscentralen i Tyresö, söder om Stockholm.

– Det kan bli lite småkonflikter med kunder som kommer just när vi har stängt eller som har glömt sitt passerkort, berättar Kim Sjöberg-Staaf.

– Om det skulle bli allvar kan vi gå in på kontoret och slå igen dörren, och här ska vi snart få en knapp som går direkt till larmcentralen, fortsätter han. Men de allra flesta kunder är bara trevliga och tar till sig när man säger åt dem att de kastar på fel ställe.

Uppsökeri för Transports avdelning 5 i Stockholm betyder att ett par, tre aktiva medlemmar från uppsökerigruppen oanmälda besöker en arbetsplats.

– Vi åker ut och säger ”hej, hur har ni det på jobbet?”. Meningen är att vi ska skapa ett kontaktnät och samtidigt hjälpa dem att få i gång en facklig struktur på arbetsplatsen, berättar Martin Margazyn.

Själv jobbar han inom bevakning och var för några år sedan på väg att gå ur Transport. Medlemsavgiften kändes dyr.

Men han gav facket en chans till och provade på en facklig grundkurs, startpunkten. Det blev flera kurser – och nu är han gruppansvarig för de ungefär tio medlemmar från olika branscher som ägnar sig åt uppsökeri. Facket har blivit hans stora intresse och nästan en passion.

– Det är häftigt att komma ut och träffa folk på olika arbetsplatser. På återvinningscentralerna har vi mött riktiga miljökämpar som brinner för sina jobb.

Återvinningen är det tredje området som uppsökerigruppen koncentrerat sig på. Varje bransch står i fokus mellan ett halvår och nio månader. Arbetsplatserna besöks ett antal gånger.

Inne på avdelning 5:s kontor i Solna finns Simon Bartosz, som är ansvarig för uppsökerigruppen.

– Vi insåg att ombudsmännen och regionala skyddsombuden inte hann med den här sortens kontakter, säger han.

Simon Bartosz konstaterar att vanliga medlemmar känner sig sedda av facket när uppsökerigruppen kommer. Utvärderingarna visar dessutom att antalet medlemmar ökar med runt 20 procent efter en avslutad aktivitet.

Martin Margazyn berättar att frågan om fackligt medlemskap inte är den första som ställs på de arbetsplatser som besöks.

– Syftet är att bygga relationer, säger han. Vi vill ha aktiva medlemmar, och mycket går ut på att ge stöd till de vi redan har. Det är ju vi tillsammans som är facket. Och så småningom ställer vi den fackliga frågan också.
På kretsloppscentralen i Tyresö är kaffet på väg att kallna. Kim Sjöberg-Staaf har en fundering som engagerar Henrik Sander, som ingår i uppsökeriet och själv jobbar inom bevakning.

– Joo, säger han. En arbetsgivare kan göra scheman som innebär jobb varje helg. Men det står i lagen att helgarbete ska undvikas om det går.

Kim Sjöberg-Staafs fråga gäller kompisen på en annan Transportarbetsplats, men snart sitter båda två fördjupade i schemat som det handlar om. Orättvist, blir det gemensamma omdömet.

– Jag tycker att din kompis ska gå till schemaplaneraren och säga att han vill vara ledig åtminstone en helg i månaden, säger Henrik Sander.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Christian Florin

…du och stuverikollegan Betim Bajrami i Göteborgs hamn har på tre veckor värvat 26 nya medlemmar till Transport.

Transportarbetarens logga

Uteslutning prövas i hovrätten

Juridik. Transports rätt att utesluta en medlem som politiskt aktivt arbetar mot förbundets mål ska avgöras av Svea hovrätt. På onsdag inleds rättegången.

Transportarbetarens logga

Uteslutning av SD-politiker uppe i rätten

Facket. Tingsrätten prövar Transports rätt att utesluta en sverigedemokratisk kommunpolitiker. I veckan hölls huvudförhandlingen i Stockholms rådhus. Den lastbilschaufför som stämt förbundet hävdar att fackets starka ställning gör uteslutningen lagvidrig.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett femte tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.