När facket kommer …
Facket. Tempo, tempo, tempo. I värsta morgonrusningen hinner taxiförarna med högst 30 sekunders prat. Men efter hand blir samtalen längre och djupare när Transports avdelning fem söker upp chaufförer som väntar på passagerare vid Bromma flygplats.
– Det går skitbra, säger Charn Ispa, ordförande i avdelningen som är Transports största. Hit kommer det nya förare hela tiden, både från bolag med kollektivavtal och de andra.
Uppsökeri är en återkommande verksamhet i Transport. Två veckor per år besöker lokalavdelningarna arbetsplatser i sitt område. Medlemmar ska få chansen att träffa sitt fack, och de som inte är med ska få information.
I kön av taxibilar på Bromma delas det ut kexchoklad och bubbelvatten. Plus broschyrer om Transport. Men kanske framför allt ger Charn Ispa, Pia Edvall, Olivera Pobra och Bo Nilsson facket ett ansikte.
– Jag pratade med en kille som var övertygad om att taxiförare inte har några rättigheter. Han visste inte vad kollektivavtal är för något, berättar Charn Ispa.
Många diskussioner handlar om upphandlingen av samhällsresor, och vilka villkor som kommun och landsting kan – och ska – ställa på förarnas villkor. I alla större upphandlingar ska de anställda numera ha lön, semester och arbetstider i nivå med kollektivavtalet i branschen.
Andra teman var skillnaden att jobba hos en taxiåkare med kollektivavtal – och en som inte har det. Många förare fick veta att Transports grundkurs Startpunkten pågår i fem timmar och är öppen även för den som inte är medlem. Valet, och vikten av att rösta, kom också upp.
Chaufförer berättade om långa arbetsdagar och de som har egna bilar vittnade om branschen ur arbetsgivarhåll.
– Jag ska gå tillbaka och jobba som anställd igen när jag har betalat av bilen, sa åkaren Sinan Erdogan.
– Det borde krävas kollektivavtal på alla åkerier, fortsatte han. Men många förare tar inte reda på vad som gäller med pensioner och försäkringar. De tänker inte på framtiden …
Ett återkommande svar från Stockholmsavdelningens utsända var att det krävs fler medlemmar för att sätta hårdare tryck i förhandlingar om kollektivavtal.
Efter en dryg timme gör Olivera Pobra en överslagsberäkning, gissningen är att gänget i avdelning fems gula varselvästar hade pratat med åtminstone 100 taxiförare.
– Vi ska komma ihåg att det var arbetarna som byggde upp det här landet, säger hon i samtalet med en förare. Vi som kommer från andra länder måste fortsätta den kampen.