Krönika

När längden faktiskt har betydelse…

Davids krönika. Det här blir en krönika med många tekniska detaljer. Det kan inte bli annat då det bokstavligt talat handlar om stora och rätt knepiga saker. Buden är många: första juli (inte troligt), augusti, september 2023 eller mitten av 2024. En dag kommer det hur som helst att ske: att vi får upp till 34,5 meter långa ekipage på våra vägar!

Exakt hur de kommer se ut är oklart. Per Thomson, konsult och chaufför i Helsingborg som sysslat mycket med stabilitet i olika fordonskombinationer, menar att det kan bli en lång första trailer med medspårande sista axel. Efter den en vanlig europatrailer.

Själv hör jag till de som kört 32 meters­kombinationer med två eurotrailers efter varandra. Ändå tycker jag att 34,5 meter låter väldigt låååångt!

Jag hade inget emot att köra de långa ekipagen. Det var med en viss stolthet (ja jag vet, en del blir aldrig äldre än tolv år) jag tog mig fram mellan Södertälje och Malmö. Och ibland i rondeller kunde jag komma på mig själv med att undra.

– Vem fan är det som kör så nära bakom mig?

Bara för att upptäcka att det var min egen andra trailer!

De flesta på åkeriet tyckte inte om ”dubbeltrailern”. Problemen var också många. De tog mycket plats och tog runt en timme, om inget strulade, att koppla isär och sätta ihop till ett nytt ekipage.

Andra åkerier som Postnord och Harry Vos testade kombinationen. Men slutade med den långt före oss. Vår transportledare var också själaglad då våra försvann. Ett fel eller en försening fortplantade sig ju till fyra dragbilar med chaufförer då ekipaget delades före Öresundsbron för vidare färd ut i Europa.

Naturligtvis är det industrin och många åkares våta dröm att få lasta på hur mycket som helst. I drömmen ingår även att färre chaufförer behövs om och när långekipagen införs.

Tillåt mig tvivla. I chaufförsbristens namn kommer nog en del helt enkelt vägra köra de bångliga ekipagen.

Visst, de ska bara tillåtas på större vägar. Men vad händer när de är avstängda? Då måste man ändå in på småvägarna och där är det inte nådigt med alla korsningar och rondeller.

De här kombinationerna kommer, var så säker. Men förmodligen ses de som samma paragrafbyggen som linkekipagen med en trailer som hänger på annan. Och ”Just in time”? Glöm det! Strulet är omfattande och att hitta en kalenderbitare till chaufför som mig, som sätter något slags ära i att köra långa fordonskombinationer, det är nog svårt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Gregor Fritjofson:
    18 juni, 2023

    Tja! Erfarenheten talar sitt tydliga språk. Teoretiker ett helt annat.

  2. Per Thomson:
    17 juni, 2023

    Mycket bra!

Lästips:

David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Den amerikanska drömmen

Krönika. Om det är något som betytt mycket för svensk åkerinäring så är det USA och den amerikanska drömmen.

”Jag hävdar med bestämdhet att man som anställd inte ska behöva betala för en bärgning av ett arbetsfordon”, säger Transports lokalombudsman Johan Molin. Foto: John Antonsson

Åkare krävde att chaufför betalade för bärgningen

Åkeri. En chaufför körde fast och ringde bärgning. Sedan vägrade åkaren att betala, men ändrade sig då facket blandades in.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Den amerikanska drömmen

Åkeri. Om det är något som betytt mycket för svensk åkerinäring så är det USA och den amerikanska drömmen.

Äntligen en bok där facket är med

Chaufförsliv. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Världens bästa lastbil!

Förarfavorit. Av någon anledning, om det var för att jag transporterat Scaniagods till Holland i närmare femton år, fick jag en förfrågan om att komma upp till Scania-ingenjörerna på ”Berget” och hålla föredrag.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam

Måste vara rösten som säger ifrån

Våga ifrågasätta. I Margaret Atwoods dystopi Tjänarinnans berättelse (The handmaid’s tale) är förtrycket totalitärt och systematiskt. Kvinnor reduceras till sina kroppar, deras rättigheter raderas och varje form av motstånd kvävs.

Gröt – från fattigmat till hetaste trenden

Mat. I det svenska bondesamhället var gröt en stapelvara, serverad både till frukost och middag. Men nu har gröten gjort en remarkabel comeback och pryder menyerna på trendiga kaféer och restauranger.

Dags att allas bidrag värdesätts

Statusjakt. Rubriken i SvD får mig att haja till. Artikeln handlar om ängsliga föräldrar som skyddar barnen från minsta motgång i livet och ger dem odelad uppmärksamhet.

Stress och osäkerhet bland yrkesförare

Debatt. Att planera en rast och dygnsvila utefter svenska vägar har blivit ett stressmoment för yrkesförare i vardagen. Trafikverket har under många år tagit bort många små parkeringar utefter många vägar, samtidigt som man begränsar lastbilsparkeringar på större rastplatser till gagn för personbilar.

Vad du än gör – gör det till musik

Ledare. Är du med i någon grupp på sociala medier där man bojkottar varor från USA? Jag är det. Om det hjälper vet jag inte. För vad biter på ledningen där borta med Trump i spetsen?

Rött huvudskyddsombud-märke på orange varselkläder

Bra arbetsmiljöarbete räddar anställdas liv

Debatt. Transport efterlyser en tydligare politisk vilja för att förbättra arbetsmiljöarbetet och att signalen till företagen måste bli att arbetsmiljö ska ha en central del i deras verksamhet.

Arbetsvillkor inom taxi

Taxibranschen är ett av de mest orättvisa yrken jag har sett i Sverige

Debatt. Jag jobbar för Taxi Stockholm, ett av de taxibolag som har kollektivavtal och anses ha bättre arbetsvillkor för sina chaufförer jämfört med andra bolag. Det säger många erfarna chaufförer som tidigare har jobbat för andra företag. Jag vill beskriva de vanliga rutinerna i detta bolag, som enligt många chaufförer anses vara det bästa i Stockholm.

Jag ser med tilltro på förbundets framtid

Ordförandeord. En fungerande organisation byggs alltid från grunden och kräver både kontinuerligt underhåll och förnyelse. Detta gäller givetvis även för en fackförening.

Vad får man säga?

Ledare. Och hur får man säga det? Runt om oss sker attacker mot det fria ordet. I Sverige liksom i andra länder.

AMF har sålt sitt innehav i Uber

Replik. Till att börja med. LO och Taxi Stockholm är helt överens om att Uber och andra gigbolag genom sin affärsmodell skapar oreda på arbetsmarknaden och agerar med oschyst konkurrens mot seriösa aktörer i taxibranschen.