Nej till ökad befogenhet för skyddsombud
Politik. Det blev som väntat nej från riksdagen. Regeringens förslag att regionala skyddsombud ska få besöka arbetsplatser med kollektivavtal även om facket inte har medlemmar föll i dag.
Partierna hade redan röstat i riksdagens utskott. Så resultatet var förutsägbart. S, MP och V röstade för förslaget. Övriga röstade nej.
Enligt förslag från samtliga nej-röstande partier gjordes ett så kallat tillkännagivande om att de regionala skyddsombuden (RSO) ska utvärderas igen.
Vi tar hela historien från början.
För tre år sedan kom en utredning. Ett förslag var att regionala skyddsombud skulle få ökat tillträde till arbetsplatser. Facket tyckte att det var okej, men ganska tamt. Sedan hände ingenting fram till årsskiftet då förslaget lyftes igen.
I dag, onsdag, föll förslaget och en ny utredning ska tillsättas. Om de regionala skyddsombuden. Utifrån debatten framgår att en majoritet av riksdagens partier anser att det egentliga problemet är att facket utser skyddsombud.
Alla, oavsett partifärg, förfasades över att fler dör på jobbet (egentligen är det svårt eller omöjligt att utläsa trender från tillgänglig statistisk).
Moderaternas Mats Green pratade om att frågan görs till socialdemokratisk internpolitik. Han och flera andra pekade på banden mellan S och LO.
– Vi behöver fokusera på sakfrågan, inte minst i spåren av corona, sa han.
Vänsterpartiets Ali Esbati var syrlig i sin kritik av RSO-förslagets belackare.
– Tajmingen är extra magstark då man kunnat följa de ansträngningar som skyddsombud gjort på arbetsplatserna under pandemin. Där har skyddsombuden krävt handling och vid några tillfällen krävt skyddsstopp.
I många fall har Arbetsmiljöverket snabbt hävt stoppen. Flera fackförbund, inte minst Transport, har varit kritiska och menat att myndigheten för ofta gått arbetsgivarnas ärenden.
Sverigedemokraterna röstade också nej till regeringens förslag. I debatten sa Magnus Persson att SD:s förslag är att de regionala skyddsombuden ska få komma in på samtliga arbetsplatser. Men att SD vill frikoppla dem från facket, och att ett liknande uppdrag ska falla på rådgivare på Arbetsmiljöverket.
Kristdemokraterna var något mildare i sin kritik av fackliga skyddsombud, men vill också utreda.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) var först bedrövad över det väntade resultatet. Men sa också:
– Jag noterar utsträckta händer händer och nu måste vi se till att ge förutsättningarna för dem som jobbar där ute på arbetsplatserna.
Vad händer nu? Ministern lovade att hörsamma tillkännagivandet och gå vidare med en utvärdering av de regionala skyddsombuden.