Nilsbuss i tingsrätten
Åtal. Förhandlingarna för att få ut avtalsenlig lön har inletts i Norrköpings tingsrätt. En chaufför kräver småländska Nilsbuss på 56 777 kronor. Och Transport står bakom kravet.
Veckan före jul förra året lämnade en förare in sin stämningsansökan till tingsrätten. I måndags var det muntlig förberedelse i fallet.
Chauffören var tidigare anställd hos Nilsbuss, där han började arbeta i januari 2020. Han hävdar att arbetsgivaren under anställningstiden endast till en del – och för sent – betalat ut den övertidsersättning han haft rätt till och hänvisar till det gällande kollektivavtalet; bussavtalet. Dessutom har mannen arbetat fler timmar än vad som ingick i ordinarie arbetstid, utan lön.
Till stämningsansökan är en rad lönespecifikationer bifogade. Där framgår att bolaget i stället för att betala ut övertidsersättning lagt in delar av de timmar som överstiger ordinarie arbetstid i en flexbank – men inte alla timmar. Något avtal mellan föraren och arbetsgivaren om att det skulle vara okej finns inte och ”det finns heller inte något stöd för detta i gällande kollektivavtal”, heter det i stämningen.
Föraren företräds i rätten av LO-TCO Rättsskydd, på uppdrag av Transport. Fallet berör dock betydligt fler, som kan komma att påverkas av rättens utslag.
Yrkesförare på flera orter i Småland har under flera år haft problem som anställda vid Nilsbuss. Det har bland annat rört utebliven lön och just det flexsystem som påtalas i det aktuella åtalet, och som för den anställda riskerar att leda till ”undertid”.
Framför allt har färdtjänstförare haft problem som, förutom om betalning, också handlar om arbetsvillkor och brister på fordonen.
Facket har varit inblandat i flera turer där yrkesförare drabbats. I vissa fall har felaktiga löner korrigerats i efterhand. Men nya problem har tillkommit. Enligt Transport handlar det om att systematiskt blåsa förare på pengar.
Mats L Andersson är ombudsman på Transports Linköpingsavdelning.
– I vanliga fall förhandlar vi ju, att pröva något civilrättsligt är en ovanlig väg att gå. Men det var den väg som fanns kvar, sa han i samband med att stämningsansökan lämnades in till Norrköpings tingsrätt i december förra året.
– Det är vår skyldighet att företräda våra medlemmar på bästa sätt och då valde vi den här vägen.