Debatt. Varför räknas inte trafikdöd som otrygghet? Varför bedöms det inte som otryggt att bli skadad i trafiken? Polisen genomgår som bekant sin största omorganisation sedan förstatligandet. I sin iver att skapa trygghet för medborgarna, vilket i sig är bra, strävar man efter att minst 50 procent av poliserna ska arbeta i lokalpolisområdena. Vissa regioner klarar detta, en del inte.
Region Öst kom på idén att låta även trafikpolisen lyda under lokalpolisområdena, vilket även nu Region Nord önskar göra. Men detta får följder ute på vägarna.
Genomförandekommittén gav inför omorganisationen direktiv på hur trafikpolisverksamheten skulle fungera. Vi inom trafikpolisen såg fram emot att bli en regional resurs med nationell enhetlighet.
Men de regioner som placerar trafikpolisen lokalt i stället för regionalt bryter mot kommitténs direktiv. Följden blir att trafikpolisen blir en resurs som lokalpolischefen lättare kan disponera. Lokalpolisområdeschefen får också ansvar för ett område som han eller hon inte har kompetensen eller kunskapen för. Om någon av dem tagit del av den nationella trafiksäkerhetsstrategin så har de uppenbarligen inte förstått den…
Vi trafikpoliser kommer att ”ätas upp” av den ordinarie ordningsverksamheten och flyttas mellan de olika lokalpolisområdena där det saknas poliser i yttre tjänst. Trafikpolisen gör heller inte störst nytta på lokal nivå. I trafiken dör ingen på gator och torg. De farligaste vägarna är 70- och 90-vägar.
Om alla poliser i yttre tjänst ska arbeta med trafiksäkerhet gäller det att separera uppgifterna efter kompetens och kunnande. Sen måste bemanningen tillåta lokalpoliserna att jobba med trafiken också. Det går inte att köra på en nivå där personalen inte hinner gå på toaletten mellan radioanropen…
När det gäller illegal konkurrens inom yrkestrafiken har EU satt upp mål för kontrollen av kör- och vilotider samt tillsynen av farligt gods. Men med fokus i stort på lokal nivå kommer polisen inte att klara av detta.
Det säger sig självt! Av cirka 430 placerade trafikpoliser är det i dag cirka 100 som arbetar med yrkestrafik. Om då resten av trafikpoliserna också ska sköta lokalpolisområdets trafiksäkerhetsarbete blir det inte mycket kvar på huvudvägnäten som det var tänkt.
Följden av att inte låta trafikpolisen vara en regional enhet är flera:
Till att börja med kommer specialistkompetensen att urholkas.
Konkurrensen inom yrkestrafiken kommer ytterligare att försämras när vi erfarna trafikpoliser inte får arbeta med detta, utan måste göra annat.
Utöver det försvinner vår rekryteringsbas för nya trafikpoliser när vi äts upp av det vardagliga bruset. Dessutom väljer kollegor att sluta.
Polisens chefer måste se över vilken kategori personal som ska göra vad. Måhända är de nöjda med cirka 300 döda om året i trafiken och en snedvriden konkurrens på transportmarknaden?
Problemet är inte den politiska intentionen gällande trafiksäkerheten. Problemet är att politikerna inte vet vad polisens chefer gör – och vilken inställning de har till trafiksäkerhet!