Nödrop från en utdöende yrkesgrupp

Debatt. Varför räknas inte trafikdöd som otrygghet? Varför bedöms det inte som otryggt att bli skadad i trafiken? Polisen genomgår som bekant sin största omorganisation sedan förstatligandet. I sin iver att skapa trygghet för medborgarna, vilket i sig är bra, strävar man efter att minst 50 procent av poliserna ska arbeta i lokalpolisområdena. Vissa regioner klarar detta, en del inte.

Region Öst kom på idén att låta även trafikpolisen lyda under lokalpolisområdena, vilket även nu Region Nord önskar göra. Men detta får följder ute på vägarna.

Genomförandekommittén gav inför omorganisationen direktiv på hur trafikpolisverksamheten skulle fungera. Vi inom trafikpolisen såg fram emot att bli en regional resurs med nationell enhetlighet.

Men de regioner som placerar trafikpolisen lokalt i stället för regionalt bryter mot kommitténs direktiv. Följden blir att trafikpolisen blir en resurs som lokalpolischefen lättare kan disponera. Lokalpolisområdeschefen får också ansvar för ett område som han eller hon inte har kompetensen eller kunskapen för. Om någon av dem tagit del av den nationella trafiksäkerhetsstrategin så har de uppenbarligen inte förstått den…

Vi trafikpoliser kommer att ”ätas upp” av den ordinarie ordningsverksamheten och flyttas mellan de olika lokalpolisområdena där det saknas poliser i yttre tjänst. Trafikpolisen gör heller inte störst nytta på lokal nivå. I trafiken dör ingen på gator och torg. De farligaste vägarna är 70- och 90-vägar.

Om alla poliser i yttre tjänst ska arbeta med trafiksäkerhet gäller det att separera uppgifterna efter kompetens och kunnande. Sen måste bemanningen tillåta lokalpoliserna att jobba med trafiken också. Det går inte att köra på en nivå där personalen inte hinner gå på toaletten mellan radioanropen…

När det gäller illegal konkurrens inom yrkestrafiken har EU satt upp mål för kontrollen av kör- och vilotider samt tillsynen av farligt gods. Men med fokus i stort på lokal nivå kommer polisen inte att klara av detta.

Det säger sig självt! Av cirka 430 placerade trafikpoliser är det i dag cirka 100 som arbetar med yrkestrafik. Om då resten av trafikpoliserna också ska sköta lokalpolisområdets trafiksäkerhetsarbete blir det inte mycket kvar på huvudvägnäten som det var tänkt.

Följden av att inte låta trafikpolisen vara en regional enhet är flera:

Till att börja med kommer specialistkompetensen att urholkas.
Konkurrensen inom yrkestrafiken kommer ytterligare att försämras när vi erfarna trafikpoliser inte får arbeta med detta, utan måste göra annat.
Utöver det försvinner vår rekryteringsbas för nya trafikpoliser när vi äts upp av det vardagliga bruset. Dessutom väljer kollegor att sluta.
Polisens chefer måste se över vilken kategori personal som ska göra vad. Måhända är de nöjda med cirka 300 döda om året i trafiken och en snedvriden konkurrens på transportmarknaden?

Problemet är inte den politiska intentionen gällande trafiksäkerheten. Problemet är att politikerna inte vet vad polisens chefer gör – och vilken inställning de har till trafiksäkerhet!

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Skallig man med vit t-shirt lyfter tyngder på ett gym.

Alexander krossade knäna under en truck

Åkeri. Svetten bryter fram på lastbilsföraren Alexander Eriksson i gymsalen. I juni krossade han bägge knäna under en truck som kom i rullning på flaket. – Varje gång jag är här ångrar jag att jag försökte stoppa den där jävla trucken!

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Friskvård och skyddsombud

Ledare. Arbetsmiljöverkets statistik visar en otäck ökning både på antalet dödsfall relaterade till arbetsplatsolyckor och anmälda arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Världens bästa lastbil!

Förarfavorit. Av någon anledning, om det var för att jag transporterat Scaniagods till Holland i närmare femton år, fick jag en förfrågan om att komma upp till Scania-ingenjörerna på ”Berget” och hålla föredrag.

Algoritmerna stjäl ditt liv

Rädda barnen. Efter vad jag kan minnas från min skoltid så fanns det inga hemmasittare. Alla barn gick i skolan mer eller mindre kontinuerligt. Några diagnoser fanns inte heller, bara busiga barn.

Tysk natt

Överlevare. Jag gillar Tyskland och jag kommer bra överens med tyskar. Hundratals gånger har jag kört genom landet och lossat och lastat på vägen. Bara vid något enstaka tillfälle har det varit problem.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam

Dags att allas bidrag värdesätts

Statusjakt. Rubriken i SvD får mig att haja till. Artikeln handlar om ängsliga föräldrar som skyddar barnen från minsta motgång i livet och ger dem odelad uppmärksamhet.

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Under-skattade. ”Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Låt oss gå all in med julbestyr i december

Novent. Precis som förra året var september månad ovanligt varm och om det fortsätter så här, kommer september förvandlas till en sommarmånad. Trots grönska och värme ser jag de första julsakerna till försäljning och medelst ett mejl får jag veta att det går att beställa årets glögg. Jag förfasas. I september?!

Därför kan vi inte acceptera märket

Ordförandeord. Det märks i omgivningen att vi närmar oss en avtalsrörelse i rask takt. Såväl internt som externt skruvas både förväntningar och tonläget upp. Vissa av våra motparter på arbetsgivarsidan har redan försökt att på olika sätt måla ut oss som det stora hotet mot dem.

Utan transportare stannar Sverige

Ledare. Storhelgerna har avlösts av oxveckor som räcker ända fram till påsk. Men vad gör väl det om man trivs på jobbet? Att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål är både utmanande och roligt.

Trelleborgs hamn sviker om Tesla

Debatt. Trelleborgs hamns beslut om att hyra ut lokaler till Tesla under en pågående arbetsmarknadskonflikt är inte bara provocerande – det är ett öppet svek mot fackliga rättigheter och den svenska modellen.

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

2025 handlar om nya avtal

Ledare. Året börjar gå mot sitt slut. En tid för reflektion infinner sig när man lämnar någonting. Så är det i alla fall för mig. Under 2024 har vi på Transportarbetaren arbetat med att se hur tidningen ska se ut i ny kostym nästa år.

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.