”Nordiska modellen” huvudtema på NTF:s kongress
Transportfack. – Varje transportbransch måste utarbeta en egen strategi för att möta digitaliseringen och automatiseringen på arbetsmarknaden. I det arbetet behövs en stark fackföreningsrörelse!
Stephen Cotton, generalsekreterare i Internationella Transportarbetarefederationen (ITF), höll ett brandtal när transportarbetare från hela Norden samlats till kongress i danska Ålborg.
Kongressen är högsta beslutande organ i Nordiska Transportarbetarefederationen (NTF) – en international som organiserar över 360 000 medlemmar i 47 olika fackförbund i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island och Färöarna.
Kort efter att mötet öppnats på onsdagsmorgonen höll Stephen Cotten ett anförande som kom att handla mycket om den nordiska modellen – ett ämne som är huvudtema för årets NTF-kongress.
Cotton betonade att systemet med starka demokratiska fackförbund, hög organisationsgrad och kollektivavtal som löneskydd blivit en förebild i resten av världen. Han uppmanade NTF att fortsätta på den inslagna vägen:
– Världen är stadd i förändring och i USA är Donald Trump galen. Situationen är extrem. Vi måste förstå vad som händer i den digitala revolutionen, med gig-ekonomin. Vi måste ta fram en strategi för att möta utvecklingen.
– En grundläggande uppgift är att värva medlemmar och bygga fackliga organisationer. Vi måste diskutera hur vi ska föra ut vårt budskap! Hur ska vi kommunicera med de unga? Vi måste vara mera kreativa, om vi ska nå dem. Om vi inte gör det, kommer ingen annan att stå upp för dem.
Stephen Cotton förklarade att nästa ITF-kongress genomförs i Singapore i oktober. Fokus kommer att ligga på den digitala revolutionen:
– Det är ingen slump att vi valt just Singapore, trots att det är dyrt att hålla kongress där. Singapore är porten till Asien. Där ligger man i fronten för modern teknik. I fronten för att ersätta anställda med robotar och digitalisering.
– Förarlösa fordon och obemannade terminaler finns redan. Nu talar man om att transportera passagerare med drönare.
ITF-basen pekade särskilt ut flyget som ett prioriterat område i det fackliga arbetet. Det gäller inte minst kampen mot lågprisbolag som Ryanair:
– Michael O’Leary (vd och huvudägare i Ryanair) är det värsta kräk man kan träffa på, mullrade Cotton med adress till de danska transportfacken.
Genom fackliga aktioner och krav på kollektivavtal har danskarna lyckats mota ut Ryanair från Kastrup.
Generalsekreteraren angrep också multinationella bolag som Ikea och DHL, som dumpar löner och anställningsvillkor på olika håll i världen.
Han avslutade med en knuten näve och en uppmaning till NTF-delegaterna att fortsätta kampen.