Relationer och kärlek är temat när Robinsondeltagarna tävlar och röstar ut varandra på ön Koh Rong i Kambodja. Samarbete ska krävas för att bli en av årets vinnare, en man och en kvinna.
Close
Relationer och kärlek är temat när Robinsondeltagarna tävlar och röstar ut varandra på ön Koh Rong i Kambodja. Samarbete ska krävas för att bli en av årets vinnare, en man och en kvinna.
Close

Nu är Robinson-Sara tillbaka bakom ratten

Känd från TV. Sara Söderman gillar sitt jobb som lastbilschaufför på nätterna. Ändå tvekade hon aldrig att söka till årets Robinson – med kärlekstema. Väl där blev hon äldst i gänget: en 37-årig ensamstående trebarnsmorsa från lantliga Sorunda.

– Jag åkte inte till Robinson för att få uppmärksamhet eller bli känd och få jobb som programledare. Jag åkte dit för att vinna. Och för att visa mina barn att jag klarar det.

Men hur det gick får hon inte säga än. Vi pratas vid halvvägs in i programserien. Sara Söderman är kvar, har inte fått en enda röst emot sig i örådet och såg till att hennes lag vann den senaste tävlingen. Hur det går till slut är fortfarande hemligt.

Vad hon kan berätta är att den svåraste utmaningen var att leva utan sina barn i sex veckor. När hon samlade kraft inför en tävling eller i örådet så rabblade hon deras namn: Pontus-Elin-Emma. Pontus-Elin-Emma.

Om tv-programmet ändå har gett henne status?

– Näe, det har inte förändrat mig eller min roll, vare sig här hemma i Sorunda eller bland grabbarna på jobbet. De känner mig så väl sen tidigare, men några jävlas ju lite förstås. ”Hallå! Robinson-Sara, får jag ta en selfie med dig?”

Robinson var det första utröstnings-programmet i svensk tv. Det startade 1997 i SVT, som fick ta emot mycket kritik mot det som debattörerna beskrev som ”mobbnings-tv” och ”fascistisk mulleskola”. Men redan första säsongen sågs Robinson av över två miljoner svenskar.

Sedan har programmen där deltagarna själva, en jury eller tittarna röstar bort de medverkande exploderat: Let’s dance, Idol, Sveriges mästerkock och alla möjliga andra matlagningsprogram, Baren, Melodifestivalen, Biggest loser, Big brother, Farmen, Paradise hotel, Ung och bortskämd …

– Det finns flera skäl till det, säger Göran Bolin, professor i medievetenskap vid Södertörns högskola. För det första engagerar programmen tittarna, som ofta är lojala och följer hela programserien. Och det gör att de kommersiella kanalerna lättare kan sälja reklamplats i anslutning till dem.

– Och för det andra är programmen förhållandevis enkla och billiga att producera. Modellen har vuxit på den europeiska marknaden i takt med att de kommersiella aktörerna har tagit mera plats, och det gör att det finns fler utländska format som lätt kan anpassas och fyllas med svenska medverkande.

Han ser framför sig att utröstnings-tv fortsätter att växa de närmaste åren. Kanske ännu mer inriktade på speciella målgrupper, så att reklamköparna kan hitta just sina kunder.

För Sara Söderman är det vardag igen. Hon lastar och lossar. Kör lastbil med släp ena natten och trailerdragare andra natten. Hon gillar idén med utröstnings-tv, men har inte bara glada minnen från inspelningen:

– Jag har svårt att fatta hur folk kan gå bakom ryggen på en. I min värld kan man inte prata skit om den som inte är i närheten eller ge knivhugg bakifrån – och sedan skylla på att man lever i en bubbla.

 

Fotnot. Sara Söderman var fortfarande kvar på Robinson-ön när denna tidning gick i tryck. Tio deltagare skulle bli nio på det senaste örådet. Saras tävlingspartner Ali Rouass, bartender och diskjockey, röstades ut.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Utsikt från Lars-Gunnar Ivarssons fönster. Bilden är manipulerad. Originalet är ett foto av Lars-Gunnar Ivarsson.

Budet, bågarna och böckerna

Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.

Allan Johansson lutad över den soptunna som programledaren Sverker Olofsson använde sig flitigt av i konsumentmagasinet Plus på SVT.

Sopbilar och historia på unikt museum

Renhållning. Landets enda sopbilsmuseum ligger i Blomstermåla. Modeller och fotografier visar hur fordon, maskiner och verktyg för renhållning förändrats under förra seklet. Lokalerna i Folkets hus rymmer också föremål som vittnar om den industri som präglade samhället under 1900-talet.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.