Den italienske kungen inviger den första motorvägen med en tur i sin Lancia Trikappa. I bilen sitter också vägens skapare Piero Puricelli.
Close
Den italienske kungen inviger den första motorvägen med en tur i sin Lancia Trikappa. I bilen sitter också vägens skapare Piero Puricelli.
Close

Nu fyller motorvägen 100 år

Årsdagar. Kanske borde man ändra alla hastighetsskyltar till ”100” för en enda dag. Nu fyller nämligen världens första motorväg 100 år. Men när bilisterna i Milano körde de 4 milen till Varese så fanns inte ordet motorväg, då hette det autostrada.

En av betalstationerna på den nya motorvägen. En tur- och returresa kostade 30 lire.
Motorvägen gick från Milano till Varese och är i dag en del av A8:an.
Hastighetsskylt 100
Nu fyller motorvägen 100 år.

Den 21 september 1924 skedde en av de största revolutionerna i vägarnas mångtusenåriga historia. Då invigdes ”Autostrada dei Laghi” som gick från Milano till flera populära sjöar, bland annat Comosjön.

Den första bilen på nya betalvägen var den italienske kungen Viktor Emanuel III. Det är inte så underligt att det gick att köra rätt fort på den 43 kilometer långa betongvägen.

Ingenjören som låg bakom projektet hette Piero Puricelli och hade 1922 skapat racerbanan Monza. Autostradan som var så nyskapande skulle inte vara så imponerande i dag. Den var bara 11-14 meter bred och de två filerna skildes bara åt med en vitmålad mittlinje.

Faksimil DN Artikel om första motorvägen i Dagens Nyheter i september 1926.
Artikel om första motorvägen i Dagens Nyheter i september 1926.

Men för dåtidens bilister var vägen en enorm förbättring. Det var också helt nytt med en väg där de slapp trängas med vare sig hästar, fotgängare, cyklar eller motorcyklar. Så här beskrivs den italienska nyheten i svenska Dagens nyheter:

”Denna autostrada är en väganläggning uteslutande avsedd för biltrafik och driven ungefär som en järnväg. Hela anläggningen är inhägnad. Här och där finnas stationer med stationsvakter.”

Succén med den första autostradan gjorde att man snabbt byggde flera nya sträckor i Italien. Världens andra motorväg var den 4 mil långa Southern State Parkway på Long Island i New York. I Tyskland började man bygga sin första autobahn mellan Bonn och Köln 1929. Den första svenska motorvägen dröjde till 1953 då sträckan Lund-Malmö stod klar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    24 september, 2024

    Många tycker det är tråkigt att köra på motorvägar, men jag älskade att köra långtradare på motorvägar då det var tryggt och lätt att utföra mitt arbete som chaufför.Vi behöver ha fler motorvägar då de är väldigt viktiga som "blodomloppet" i samhället med alla transporter av gods och människor på våra vägar runt om i vårt land.Motorväg borde vara standard när man bygger nya vägar så vi minskar antalet smala vägar med mötande trafik.

Lästips:

1945 invigdes Riksväg 6, ”Rikssexan” i folkmun, och 1962 bytte vägen namn till E3:an. Först 1992 blev det E20. Foto: Pernilla Ahlsén

E20 – en resa bland rövare och kungar

Örebro–Skara Genom de djupa skogarna i Tiveden och vidare ut på den öppna Västgötaslätten, förbi tusenåriga rastplatser och klassiska motell från bilismens guldålder. Med sitt strategiska läge är det här ett av landets viktigaste godsstråk och har varit det länge, även långt innan det blev motorväg. Följ med på en resa längs E20 – från Örebro till Skara.

Jätten Vist med Visingsö i sina händer. Konstnären Calle Örnemark (1933–2015) uppförde träskulpturen i Huskvarna i början av 1970-talet. Foto: Lilly Hallberg

På väg med svindlande utsikt

Vätterleden. Den har kallats Sveriges vackraste väg, också före namnbytet till E4 och innan epitetet ”motor” lades till – leden som sträcker sig utmed Vätterns djupa vatten. Häromåret firade första delen av Vätterleden 60 år.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.