corona

Nu körs vaccinet ut i landet

Åkeri. På annandagen rullade de första transporterna med vaccin mot covid-19 in i Sverige. Vilka transportörer som ska leverera vaccinet ut till regionerna har varit omgärdat av sekretess och hårda säkerhetskrav.

Den 27 december, ”tredjedag jul”, inleddes vaccineringen i Sverige. Det är tillverkaren Pfizer/Biontech som svarar för att transporterna blir säkra.

Folkhälsomyndigheten kan av säkerhetsskäl inte säga vilken plats i landet som är nationell mottagare av vaccindoserna. Myndigheten har ansvar för att covidvaccinet kommer till  de 21 regionernas så kallade hubbar. Det är sedan regionerna som har ansvar för transporterna ut till mottagningar på sjukhus och vårdcentraler, äldreboenden och andra vaccinationsställen.

Så länge som upphandlingen pågick var den sekretessbelagd, heter det på Folkhälsomyndighetens hemsida: Olika aktörers kostnadsberäkningar och lösningar för säkra och effektiva transporter granskas.

Svensk Åkeritidning har varit i kontakt med flera åkerier. Vilka transportörer Folkhälsomyndigheten har tecknat avtal med är sekretessbelagt, av beredskapsskäl, skriver tidningen. Men inget av de åkerier Svensk Åkeritidning talat med uppger sig ha sett något upphandlingsunderlag.

Det vaccin Pfizer/Biontech tagit fram är ytterst värmekänsligt. Det levereras till Sverige från Belgien i specialbyggda frysboxar. Ute i regionerna ska det förvaras i stora så kallade kryofrysboxar.

– Vaccinet transporteras i specialdesignade temperaturkontrollerade fraktlådor som kan upprätthålla temperaturer på minus 70 grader, med högst 10 graders avvikelse, med hjälp av torris, säger Malin Parkler, vd för Pfizer Sverige, till Svensk Åkeritidning.

Hon kan inte gå in på hur många bilar som ska användas för transporterna under avtalsperioden.

Kräver två doser

Under julhelgen fick Sverige, och övriga EU-länder, en leverans på cirka 10 000 doser. Det räcker för vaccinering av närmare 5 000 personer då det krävs två doser av vaccinet.

Den här veckan, liksom kommande veckor, kommer runt 80 000 doser att levereras. Enligt planen ska alla vuxna, liksom barn i riskgrupper, erbjudas vaccin under det första halvåret 2021.

Sveriges vaccinsamordnare, Richard Bergström, säger till SVT Nyheter att vaccineringen kommer att innebära en enorm logistisk utmaning för landets regioner. Men han var mycket glad, och rörd, då vaccineringen inletts på söndagen – en knapp vecka efter att EU:s läkemedelsmyndighet EMA godkänt Pfizer/Biontechs vaccin.

Sverige deltar i EU-kommissionens samarbete om gemensamma förköpsavtal av vaccin mot covid-19. Förutom med Pfizers/Biontechs finns förköpsavtal med Astra Zeneca AB, Moderna, Sanofi/GSK, Janssen Pharmaceutica NV (Johnson & Johnson) och CureVac.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Äntligen en bok där facket är med

Davids krönika. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.