corona

Nu körs vaccinet ut i landet

Åkeri. På annandagen rullade de första transporterna med vaccin mot covid-19 in i Sverige. Vilka transportörer som ska leverera vaccinet ut till regionerna har varit omgärdat av sekretess och hårda säkerhetskrav.

Den 27 december, ”tredjedag jul”, inleddes vaccineringen i Sverige. Det är tillverkaren Pfizer/Biontech som svarar för att transporterna blir säkra.

Folkhälsomyndigheten kan av säkerhetsskäl inte säga vilken plats i landet som är nationell mottagare av vaccindoserna. Myndigheten har ansvar för att covidvaccinet kommer till  de 21 regionernas så kallade hubbar. Det är sedan regionerna som har ansvar för transporterna ut till mottagningar på sjukhus och vårdcentraler, äldreboenden och andra vaccinationsställen.

Så länge som upphandlingen pågick var den sekretessbelagd, heter det på Folkhälsomyndighetens hemsida: Olika aktörers kostnadsberäkningar och lösningar för säkra och effektiva transporter granskas.

Svensk Åkeritidning har varit i kontakt med flera åkerier. Vilka transportörer Folkhälsomyndigheten har tecknat avtal med är sekretessbelagt, av beredskapsskäl, skriver tidningen. Men inget av de åkerier Svensk Åkeritidning talat med uppger sig ha sett något upphandlingsunderlag.

Det vaccin Pfizer/Biontech tagit fram är ytterst värmekänsligt. Det levereras till Sverige från Belgien i specialbyggda frysboxar. Ute i regionerna ska det förvaras i stora så kallade kryofrysboxar.

– Vaccinet transporteras i specialdesignade temperaturkontrollerade fraktlådor som kan upprätthålla temperaturer på minus 70 grader, med högst 10 graders avvikelse, med hjälp av torris, säger Malin Parkler, vd för Pfizer Sverige, till Svensk Åkeritidning.

Hon kan inte gå in på hur många bilar som ska användas för transporterna under avtalsperioden.

Kräver två doser

Under julhelgen fick Sverige, och övriga EU-länder, en leverans på cirka 10 000 doser. Det räcker för vaccinering av närmare 5 000 personer då det krävs två doser av vaccinet.

Den här veckan, liksom kommande veckor, kommer runt 80 000 doser att levereras. Enligt planen ska alla vuxna, liksom barn i riskgrupper, erbjudas vaccin under det första halvåret 2021.

Sveriges vaccinsamordnare, Richard Bergström, säger till SVT Nyheter att vaccineringen kommer att innebära en enorm logistisk utmaning för landets regioner. Men han var mycket glad, och rörd, då vaccineringen inletts på söndagen – en knapp vecka efter att EU:s läkemedelsmyndighet EMA godkänt Pfizer/Biontechs vaccin.

Sverige deltar i EU-kommissionens samarbete om gemensamma förköpsavtal av vaccin mot covid-19. Förutom med Pfizers/Biontechs finns förköpsavtal med Astra Zeneca AB, Moderna, Sanofi/GSK, Janssen Pharmaceutica NV (Johnson & Johnson) och CureVac.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Johan Danielsson (S) i Europaparlamentet september 2024.

Lönedumpning hotar Europas transportsektor – kommer EU-kommissionen att agera?

Lönedumpning. Arbetsvillkoren för Europas transportarbetare är under press. Dåliga arbetsförhållanden, bristande kontroll och lönedumpning hotar arbetarnas trygghet och leder till osund konkurrens och kriminalitet i transportsektorn. I det här läget krävs det politiker som står upp för Sveriges och Europas arbetare. I dag startar utfrågningarna av de blivande EU-kommissionärerna. Mitt krav på den nya transportkommissionären är tydligt. Kommer han att presentera konkreta lagstiftningsförslag som förbättrar arbetsvillkoren för arbetarna i alla transportslag? Det vore inte en dag för tidigt.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.