corona

Nu körs vaccinet ut i landet

Åkeri. På annandagen rullade de första transporterna med vaccin mot covid-19 in i Sverige. Vilka transportörer som ska leverera vaccinet ut till regionerna har varit omgärdat av sekretess och hårda säkerhetskrav.

Den 27 december, ”tredjedag jul”, inleddes vaccineringen i Sverige. Det är tillverkaren Pfizer/Biontech som svarar för att transporterna blir säkra.

Folkhälsomyndigheten kan av säkerhetsskäl inte säga vilken plats i landet som är nationell mottagare av vaccindoserna. Myndigheten har ansvar för att covidvaccinet kommer till  de 21 regionernas så kallade hubbar. Det är sedan regionerna som har ansvar för transporterna ut till mottagningar på sjukhus och vårdcentraler, äldreboenden och andra vaccinationsställen.

Så länge som upphandlingen pågick var den sekretessbelagd, heter det på Folkhälsomyndighetens hemsida: Olika aktörers kostnadsberäkningar och lösningar för säkra och effektiva transporter granskas.

Svensk Åkeritidning har varit i kontakt med flera åkerier. Vilka transportörer Folkhälsomyndigheten har tecknat avtal med är sekretessbelagt, av beredskapsskäl, skriver tidningen. Men inget av de åkerier Svensk Åkeritidning talat med uppger sig ha sett något upphandlingsunderlag.

Det vaccin Pfizer/Biontech tagit fram är ytterst värmekänsligt. Det levereras till Sverige från Belgien i specialbyggda frysboxar. Ute i regionerna ska det förvaras i stora så kallade kryofrysboxar.

– Vaccinet transporteras i specialdesignade temperaturkontrollerade fraktlådor som kan upprätthålla temperaturer på minus 70 grader, med högst 10 graders avvikelse, med hjälp av torris, säger Malin Parkler, vd för Pfizer Sverige, till Svensk Åkeritidning.

Hon kan inte gå in på hur många bilar som ska användas för transporterna under avtalsperioden.

Kräver två doser

Under julhelgen fick Sverige, och övriga EU-länder, en leverans på cirka 10 000 doser. Det räcker för vaccinering av närmare 5 000 personer då det krävs två doser av vaccinet.

Den här veckan, liksom kommande veckor, kommer runt 80 000 doser att levereras. Enligt planen ska alla vuxna, liksom barn i riskgrupper, erbjudas vaccin under det första halvåret 2021.

Sveriges vaccinsamordnare, Richard Bergström, säger till SVT Nyheter att vaccineringen kommer att innebära en enorm logistisk utmaning för landets regioner. Men han var mycket glad, och rörd, då vaccineringen inletts på söndagen – en knapp vecka efter att EU:s läkemedelsmyndighet EMA godkänt Pfizer/Biontechs vaccin.

Sverige deltar i EU-kommissionens samarbete om gemensamma förköpsavtal av vaccin mot covid-19. Förutom med Pfizers/Biontechs finns förköpsavtal med Astra Zeneca AB, Moderna, Sanofi/GSK, Janssen Pharmaceutica NV (Johnson & Johnson) och CureVac.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Johan Danielsson (S) i Europaparlamentet september 2024.

Lönedumpning hotar Europas transportsektor – kommer EU-kommissionen att agera?

Lönedumpning. Arbetsvillkoren för Europas transportarbetare är under press. Dåliga arbetsförhållanden, bristande kontroll och lönedumpning hotar arbetarnas trygghet och leder till osund konkurrens och kriminalitet i transportsektorn. I det här läget krävs det politiker som står upp för Sveriges och Europas arbetare. I dag startar utfrågningarna av de blivande EU-kommissionärerna. Mitt krav på den nya transportkommissionären är tydligt. Kommer han att presentera konkreta lagstiftningsförslag som förbättrar arbetsvillkoren för arbetarna i alla transportslag? Det vore inte en dag för tidigt.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.