Ny corona-dispens för YKB införs

Åkeri. Tillfälliga svenska regler för yrkeskompetensbevis införs den 1 februari 2021. – Jättebra för yrkesförare som kör i Sverige! Men EU-politikerna borde skynda på för att få till en överenskommelse som gäller för transporter i hela unionen.

Så kommenterar fjärrbilschauffören Freddy Welle beslutet om särskilda nationella regler, som riksdagen klubbade igenom i förra veckan. De tidsbegränsade bestämmelserna införs under pandemin. Syftet är att transporterna ska fortsätta rulla – och att lastbilsförare inte ska utsättes för onödig smitta under utbildning i kurslokaler.

Debatten och oron kring detta har svallat hög bland förarna på sociala medier. Många har otåligt efterlyst en ny dispens. Likt den som EU-kommissionen beslutade om (i omnibusförordningen) våren 2020.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har hela tiden poängterat att gemensamma EU-bestämmelser är att föredra. Men när tålamodet tröt tog regeringen i december fram ett nationellt förslag, som riksdagen antog i januari.

De svenska reglerna införs den 1 februari och gäller fram till den 1 augusti 2021. De innebär att:

  • Giltighetstiden för yrkeskompetensbevisen (YKB) förlängs med sex månader – för bevis som löper ut under perioden 1 februari till och med 31 juli 2021.
  • För YKB som slutar gälla under tiden 1 november 2020 till och med den 31 januari 2021, gäller i stället ett undantag från kravet på YKB. Dispensen varar i sex månader, från det datum beviset löper ut.

Freddy Welle är ordförande i Göteborgsavdelningens åkerisektion inom Transport. Han är nöjd med att dispensregler införs i Sverige, men missnöjd med EU-kommissionens senfärdighet.

– På vårt åkeri finns bara en chaufför som är klar med alla kurser och har förnyat sitt YKB. För oss andra löper bevisen ut i maj, juni. Efter det kan vi och andra åkerier inte köra på utlandet.

– Det är rena skiten att EU inte lyckats enas om nya pandemiregler än. Enklast hade varit att köra hela utbildningen på distans.

Welles uppfattning är att länderna i Östeuropa bromsar. Han talar om snedvriden konkurrens. Och vittnesmål från ”flera” utländska chaufförer som sagt att de köpt sina YKB.

Lyckas inte EU-kommissionen få igenom gemensamma regler för unionen anser Freddy Welle att Sverige, Norge, Danmark och Finland i alla fall ska komma överens om nordiska covid-bestämmelser.

– Det är upp till den svenska regeringen att samarbeta med våra grannländer. I norra Sverige har vi ju mycket gränsöverskridande transporter, säger han.

Kring mitten av januari presenterade EU-kommissionen till slut ett förslag om pandemiregler.

– Äntligen. Det borde ha presenterats före jul, tycker EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S).

Han ser positivt på att YKB-reglerna föreslås gälla retroaktivt från den 1 september 2020, men tillägger:

– Som det ser ut nu är det inte osannolikt att ett undantag fram till slutet av april är alldeles för kort. Fast medlemsländerna har i alla fall möjlighet att förlänga tiden ytterligare, om läget kräver det.

Att YKB-reglerna kommer på plats är viktigt för transportmarknaden, påpekar Johan Danielsson.

– Inte minst nu när vaccinet ska transporteras. Vi kan heller inte ha EU-regler som bidrar till ökad smittspridning. Nu ska vi försöka behandla detta så fort det går i EU-parlamentet, säger han.

Kommissionens förslag innebär att:

  • YKB som löper ut mellan den 1 september 2020 och 30 april 2021 får förlängas i sju månader på grund av pandemin.
  • Ifall ett medlemsland anser att det fortfarande inte går att genomföra den obligatoriska YKB-utbildningen efter den 30 april 2021 kan de förlänga dispensen ytterligare.
  • Landet måste då informera EU-kommissionen senast den 1 april och motivera förlängningen. Den kan uppgå till max sex månader.
  • Väljer ett EU-land att inte införa undantagen så måste landet ändå följa ett annat medlemslands dispensregler.

Syftet med gemensamma regler är att ha samma kompetenskrav för yrkeschaufförer i hela unionen. Detta för att ”säkerställa säkerhet på vägarna, för berörda yrkesförare och samtliga i trafiken”, anför EU-kommissionen.

Transportarbetaren kontaktar infrastrukturdepartementet för att höra hur regeringen ställer sig till EU-förslaget, när svenska regler redan är klubbade. Pressekreterare Lovisa Alm svarar, via mejl, att förslaget på en förlängning av den så kallade omnibusförordningen (från förra våren) nu ”bereds i rådsarbetsgrupperna där EU:s medlemsstater finns representerade”.

Ifall Sverige kommer att gå över till EU:s regler i stället finns inget svar på. ”Det går i nuläget inte att säga något om de parallella lagarna/förordningarna eftersom vi ännu inte vet hur den slutliga förordningen kommer att se ut på EU-nivå”, skriver Lovisa Alm.

Noteras kan att riksdagen, vid beslutet om svenska YKB-regler, uppmanade regeringen att se över om dispensen kan utökas till hela 2021. I stället för ett halvår. Inriktningen ska också vara att utöka undervisningen på distans. EU:s gemensamma regler har en gräns vid max tolv timmar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.