Close
Nya ellastbilen för stadstrafik visas mitt i snöyran.
Close

Ny ellastbil för distribution på väg

Åkeri. Kompakt, med lågt insteg och förarplatsen centrerad i hytten. Mitt i värsta snöyran visade företaget Volta trucks upp sin nya ellastbil, framtagen speciellt för distribution i stadstrafik. Planen är att den ska rulla ut på svenska marknaden andra kvartalet 2023.

Ellastbilen Volta Zero
Volta Trucks visar sin nya elbil för stadsdistribution.

Snön föll och föll på den svartvita bussliknande distributionsbilen, Volta Zero, framkörd i ett industriområde i västra Stockholm för att visas upp för inbjudna transportintressenter.

Stora tillverkare av ellastbilar som Volvo och Scania finns redan. Varför ska ett åkeri satsa på en ny okänd uppstickare?

– De etablerade företagen använder sig främst av bilar som redan finns och konverterar dem till ellastbilar. Det är inget fel med det men vi har utvecklat en helt ny ellastbil där säkerhet och arbetsmiljö står i centrum, säger Per Haugland på Volta trucks.

– Vi har en ny lösning när det gäller placeringen av motorn och kan därför sänka hytten. Den är integrerad i bakaxeln och mycket mindre än en dieselmotor. Vårt batteripack ligger under lastplanet och är centrerat för att få bästa viktfördelning. Men oavsett modell och tillverkare är ju målet det samma, att vi ska få renare luft.

Höga insteg

För fem, sex år sedan när ellastbilen bara fanns på ritbordet besökte Volta trucks grundare Carl-Magnus Norden och trafikutvecklingskonsult Per Haugland. Transportarbetareförbundets ledning. De ville få respons på sin ritning. Dagens lastbilar med höga insteg kom på tal – och chaufförer som hoppar ner fast de inte ska – och får onda knän och leder. Lösningen blev ett lågt insteg, jämförbart med att kliva av en buss för att minska arbetsskadorna.

Skjutdörrarna, på bägge sidor, öppnas med ett knapptryck så att man kan stiga ut på den säkraste sidan. Tanken är att inte kollidera med gående och cyklister, som också trängs om utrymmet i stadsmiljön och riskerar att träffas av uppslängda bildörrar.

Det som kanske sticker allra mest i ögonen är rattens och förarens placering, inte till höger eller vänster utan mitt i hytten. Varför då?

– På så sätt får du mycket bättre sikt över den omgivande trafiken och kan stiga ur på både höger och vänster sida. Du behöver inte beställa höger- eller vänsterstyrning, svarar Per Haugland.

Att förarplatsen är placerad på en betydligt lägre nivå än i traditionella lastbilar underlättar också ögonkontakt med gående och cyklister, tillägger han.

Men det tar bort charmen och känslan av att sitta högt?

– Det fungerar för fjärrtransporter men inte i stressig stadstrafik. I den här lastbilen sitter du med 1,70 meters ögonhöjd och har lätt att få ögonkontakt med gående och cyklister.

Vad säger chaufförer om mittplaceringen?

– Volta Zero har testats i trafik i London och Paris och där uppskattade förarna att de får mycket bättre sikt. Det finns säkert de som inte gillar det. Men jag har själv kört lastbil och min inställning är: Pröva först innan du säger vad du tycker, säger Per Haugland.

Han trycker på att Volta trucks är ett svenskt företag och att lastbilen är svensk, fast den utvecklats i England och ska tillverkas på en fabrik i Österrike. De första ellastbilarna ska börja rulla under andra kvartalet 2023, berättar företagets grundare Carl-Magnus Roden. Så en beställning nu ska kunna resultera i en lastbil näst år.

– Vår plan är att tillverka 2 000 bilar 2023.

Volta trucks siktar först på de större europeiska städerna och längre fram på USA, berättar han.

Elpriserna rakar i höjden och elbrist hotar. Är det rätt tid att lansera en ellastbil?

– Ja, det tycker jag, dieselpriserna rakar ju också i höjden. Ellastbilar ska vara på rätt ställen, i städer där man satsar på bättre miljö. Volta Zero går tyst så både chaufförer och stadsbor kommer att må mycket bättre, säger Per Haugland. Han tillägger:

– Lastbilar i dag ser ut som de gjort i många många år. Det är dags att tänka nytt och på vad nästa generation av lastbilsförare och företag vill ha. Jag tror vi kommer fortsätta mot en ännu mer teknisk miljö. E-handeln växer och alla vill ha mer och mer transporter.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.