Ny lönerapport – godis för siffernötare

Löner. Förra året steg lönerna i snitt med 2,5 procent på arbetsmarknaden. Det kan jämföras med de 2,3 procent som parterna gjorde upp om i avtalsrörelsen. Siffrorna finns i den årliga rapport som statliga Medlingsinstitutet precis släppt.

2017 tecknade fack och arbetsgivare treåriga avtal som skulle ge 2,2 procent i löneökning första året. Därefter 2,0 procent och slutligen 2,3 procent sista året.

Enligt Medlingsinstitutet (MI) blev utfallet i genomsnitt 0,2 procentenheter högre 2019, samtidigt som inflationen stannade vid 1,7 procent. Det ger en reallöneökning på 0,8 procent.

MI-rapporten är en djupdykning i kollektivavtal, lägstalöner och arbetsdagar som försvann genom strejker eller lockouter. Bara 7 577 dagar gick förlorade genom sådana tvister, skriver MI. På barrikaden fanns nästan uteslutande piloter och hamnarbetare.

Andra fakta finns också. Som att:

  • Medellönen i Sverige var 34 600 kronor (gäller år 2018).
  • Löneskillnaden mellan könen var förra året 10,7 procent. ”Skillnaden förklaras i första hand av att kvinnor och män arbetar i olika yrken med olika lönenivåer.” Skriver MI, som också konstaterar att skillnaden minskar. Det sker till stor del genom att kvinnor i större utsträckning jobbar på chefspositioner och i mansdominerade yrken.

Medlingsinstitutet ägnar ett helt kapitel åt låga löner och minimilöner i kollektivavtalen. Noterbart är att av de totalt 700 avtal som finns på svensk arbetsmarknad är det knappt 250 som i siffror anger en lägsta lön.

MI upplyser om att LO-förbunden satt upp det långsiktiga målet att avtalens lägstalöner ska ligga på minst 75 procent av medellönen för arbetare.

Enligt MI har Sverige en internationellt sett låg ”lönespridning”. Institutet anför också att Sverige har få lågavlönade.

Den definition som används för lågavlönad är att man tjänar 60 procent av landets medianlön. I Sverige var medianlönen 29 500 kronor (2018). 60 procent av det är 17 700 kronor. Knappt en (1) procent av löntagarna har så låg inkomst, anför MI.

Flest lågavlönade hittar man i restaurangbranschen. Runt åtta procent når inte upp till ribban på 17 700 kronor.

Andelen lågavlönade baseras på arbetsgivarnas egna inrapporterade uppgifter. Med stor sannolikt saknas grupper som papperslösa och de nya gig-jobbarna. Liksom taxiförare som ofta jobbar långt mer än heltid för att få ihop en rimlig månadslön.

I rapporten finns en tabell över lägstalöner på olika avtalsområden. Fackförbundet Unionen utmärker sig genom att generellt sett ha låga ingångslöner för sina tjänstemän. Runt 17 500 kronor är en vanlig startlön för unga. Om det är miniminivån som gäller på arbetsplatsen…

I MI:s sammanställning, som inte är heltäckande, innehas bottennoteringen av Byggnads. Byggstädare under 19 år kan erbjudas 14 225 kronor i månaden. Vid fyllda 19 sker dock ett rejält lyft, till 21 337 kronor.

Andraplatsen i bottenligan går till Unionen som gjort upp med Vårdföretagen. Den som är högst 18 år och ändå lyckas får jobb på en tandläkarmottagning kan få nöja sig med en lön på 15 675 kronor.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Anders Johansson:
    1 mars, 2020

    Enligt SCB var medianlönen i Sverige 30 900 kronor 2018. Medellönen för män i Sverige 2018 var 36 500 kronor, allt enligt SCB.
    Jag är en chaufför med alla behörigheter, som behärskar alla typer av fordonskombinationer som till exempel bil och släp, lösflak, trailer, lastväxlare, dolly, påhängstruck, containerkörning, fordonsmonterad kran, körning av hjullastare och diverse motviktstruckar plus vanligt terminalarbete. Lägg även till det vanliga lotsarbetet som i mitt fall är i Stockholm med omnejd och vad det innebär.
    För detta arbete ligger jag ungefär 10 000 kronor under medellönen för män i Sverige. Medelönen för män i Sverige är, som jag nämnde tidigare 36 500 kronor. Som grädde på moset har Transport en av de högsta fackavgifterna av samtliga LO förbund.
    Som lite kuriosa vill jag också nämna att transportbranschen toppar olycksstatistiken när det gäller svåra olyckor och dödsfall. Med detta sagt, så kan vi konstatera att arbeta som chaufför ger i runda slängar ungefär 10 000kr mindre än vad medellönen för män är i Sverige.

Lästips:

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

2025 handlar om nya avtal

Ledare. Året börjar gå mot sitt slut. En tid för reflektion infinner sig när man lämnar någonting. Så är det i alla fall för mig. Under 2024 har vi på Transportarbetaren arbetat med att se hur tidningen ska se ut i ny kostym nästa år.

Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.