Ny motpart sökes?

Förhandlingar. Av Transports 27 kollektivavtal förhandlas 6 avtal med Almegas förbund. Nästa avtalsrörelse kan det bli än färre.

Magnus Thelander
Magnus Thelander. Foto: Kristina Sjöberg

– Förbundet har som uttalad ambition att avveckla så många som möjligt av de avtal som vi har med arbetsgivarförbund hos Almega. Det utifrån att Almega sammantaget inte är en seriös motpart, som tar ansvar för sina kollektivavtal, säger Transports ombudsman Magnus Thelander.

Han har under årets avtalsrörelse varit med och förhandlat fram nio av de nya kollektivavtal som tecknats, antingen som ansvarig handläggare eller som biträdande handläggare.

– I samtliga fall gäller förstås att vi och motparten alltid vill mer eller mindre olika saker. Det ligger i sakens natur, säger Magnus Thelander.

Här kommenterar han avtal som tecknats med olika förbund under Almegas paraply:

Almega Tjänsteföretagen

Distribution av direktreklam: ”Motparten saknar helt intresse av att ta ansvar för att branschen ska betala anständiga löner. Jag kan bara dra slutsatsen att de står upp för att löner på 30–40 kronor i timmen är acceptabelt i dagens Sverige. Bortsett från det har motparten betett sig sakligt i förhandlingarna.”

Terminalarbetare (Almega); gäller anställda på speditions- och transportförmedlingsföretag anslutna till arbetsgivarorganisationen: ”Vi är i färd med att försöka avveckla avtalet till förmån för transportavtalet. Vi tycker att det är direkt olämpligt att det finns två olika kollektivavtal för i allt väsentligt samma bransch.”

Bilvård (biluthyrningsföretag): ”Vi har justerat enligt märket så där har det inte funnits några stora frågor att tvista om.”

Medieföretagen

Tidningsdistributörer: ”Förhandlingarna kan sammanfattas med att inget av det vi vill sälja är något värt enligt motparten samtidigt som det, som de vill köpa av oss, är värt kaffepengar. Det omöjliggjorde alla försök till reell förhandling. Motparten uppträdde dessutom oprofessionellt och direkt ouppfostrat i förhandlingen. De tycks inte som barn ha fått lära sig gott uppförande av sina föräldrar.”

Almega Säkerhetsföretagen

Bevaknings- och säkerhetsavtalet: ”Ska jag raljera hade motpartens företrädare kunnat ersättas av en knapp som vid avtryckning spelade upp ’märket, avräkning, individuella löner’. Säkerhetsföretagen hade samtidigt sparat in massor av pengar på löner till sina företrädare. Även om motparten visade ett kompakt ointresse för att verkligen förhandla, vilket omöjliggjorde alla försök till seriös diskussion om de tvistefrågor vi hade att hantera, får de ändå sägas ha uppträtt sakligt.”

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth. Foto: Kristina Sjöberg

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.

Det är i Näringslivets hus som Transport och arbetsgivarorganisationen Transportföretagens olika branschförbund förhandlar om lönerna för bland andra lastbilschaufförer, taxiförare och flygarbetare.

Vem tjänar på att industrin sätter lönerna?

Avtal 2025. Transports Tommy Wreeth tycker att märket missgynnar förbundets medlemmar och ökar klyftorna. Varken LO eller arbetsgivarna håller med.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gig-jobb På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Servicetrafik
Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Sohail Samadi väntar på körning utanför Gävle sjukhus. Han kör för Bocken taxi, ett av 25 bolag som X-trafik upphandlat trafik av. Foto: Lilly Hallberg

Sohail söker annat jobb

Taxi. Utanför Gävle sjukhus väntar Sohail Samadi. Han tycker att det fungerar bra att köra serviceresor för Gävlebolaget Bocken taxi men att det är svårt att klara sig på lönen.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Automatisk förtöjning
Med stora vakuumplattor sugs fartygen in till en av kajerna i Kapellskärs hamn, en process som går tyst till och tar omkring 30 sekunder.

Hamnen där skeppen sugs fast

Kapellskär. Plötsligt är fartyget i väg. Lösgjort från de stora vakuumplattorna på ett nästan overkligt, ljudlöst vis. Kapellskär i Roslagen är först i landet med automatisk förtöjning – vid anlöp tar det 30 sekunder att suga in M/S Finnsirius till kajen.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.