Ny myndighet jobbar för jämställdhet

Jämställdhet. Uppdraget är att analysera, samla kunskap och sprida den. Temat och målet är jämställdhet. Sverige fick en ny myndighet vid årsskiftet.

Lena Ag
Lena Ag. Foto: Kvinna till kvinna

– Facken är en otroligt viktig aktör, inte minst när det handlar om arbetsmiljö. Fackligt aktiva har absolut anledning att följa med i vad vi gör, och jag ser fram emot samtal med dem, säger Lena Ag.

I dag, måndag, installerade hon sig på den nya myndighet där hon är högsta chef: Jämställdhetsmyndigheten. Omkring 40 av planerade 70 anställda har börjat jobbet i Angered, Göteborg.

Men vi har ju redan Diskrimineringsombudsmannen?

– Javisst, men vi har ett helt annat uppdrag, säger Lena Ag. Enkelt uttryckt sköter DO enskilda fall där människor upplever sig diskriminerade. Vi har ett brett och mer strategiskt uppdrag som går ut på att regeringens sex politiska mål för jämställdhet ska uppnås.

Målen handlar om att män och kvinnor ska ha samma möjligheter till makt och inflytande. De ska ta samma ansvar för hemarbete. Lägg till detta samma chans till utbildning och hälsa. Ekonomisk jämställdhet mellan könen ska uppnås. Och mäns våld mot kvinnor ska upphöra, enligt de svenska målen för jämställdhet.

Vad ska ni göra lite mer i praktiken?

– Vi är en utpräglad expertmyndighet och ska bland annat sprida information om hur andra myndigheter arbetar med jämställdhetsintegrering.

Till exempel?

– Det kan handla om att Arbetsförmedlingen upptäcker att kvinnor slentrianmässigt erbjuds jobb i vården medan män erbjuds industriarbeten.

Vad blir det första som kommer ut från Jämställdhetsmyndigheten?

– Vi sätter i gång flera projekt som ska redovisas i höst och nästa år. Men redan i maj ska vi hålla en stor internationell konferens om män och jämställdhet.

Bland de konkreta projekt som myndigheten drar i gång finns en kartläggning av problemen för kvinnor med funktionsnedsättning att nå ekonomisk jämställdhet. Dessutom ska Sveriges strategi för att motverka mäns våld mot kvinnor följas upp. Ett annat projekt handlar om att sammanställa arbetsmetoder för att arbeta mot våld som riktar sig mot pojkar inom hederskulturer.

Sexuella trakasserier, en fråga som är högaktuell efter höstens #metoo-upprop, står också på agendan. Myndighetens uppdrag är att samla och sprida kunskap om detta.

– Ja, #metoo har rört vid en smärtpunkt både i det svenska samhället och globalt, säger Lena Ag. Vi ska hämta kunskaper från DO och rikta in oss på sexuella trakasserier mot barn och unga. Myndigheten ska jobba med frågan i två år och redovisa flera gånger under tiden.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Porträttbild på man med rakat huvud och skägg

Alla män måste ta sitt ansvar

Debatt. 2017 fick metoo sitt genomslag i hela världen. Kvinnor berättade om olika former av övergrepp, våldtäkter, trakasserier och hur män beter sig, oavsett yrke eller bransch, mot kvinnor. För män blev det en chock att det var så. Inte för någon annan orsak än att ”hur ska man nu kunna titta på en kvinna utan att bli anklagad”.

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Enda kvinnan ombord

Davids krönika. Bokläsandet minskar. Förlagen går back. Deras eviga strategimöten hjälper föga och de drar ner på personal och sparkar författare. Ljudböcker går lite bättre men där är avanserna så små att de knappt täcker sina kostnader.

Transportarbetarens logga

Arbetarkvinnor fortfarande fast med deltid

Arbetsmarknad. Mer än var fjärde kvinna med ett arbetaryrke har en deltidstjänst. Bland manliga tjänstemän är det knappt en av tio. Och klass- och könsskillnaderna har ökat, visar LO:s Jämställdhetsbarometer 2023.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!