Ny myndighet jobbar för jämställdhet

Jämställdhet. Uppdraget är att analysera, samla kunskap och sprida den. Temat och målet är jämställdhet. Sverige fick en ny myndighet vid årsskiftet.

Lena Ag
Lena Ag. Foto: Kvinna till kvinna

– Facken är en otroligt viktig aktör, inte minst när det handlar om arbetsmiljö. Fackligt aktiva har absolut anledning att följa med i vad vi gör, och jag ser fram emot samtal med dem, säger Lena Ag.

I dag, måndag, installerade hon sig på den nya myndighet där hon är högsta chef: Jämställdhetsmyndigheten. Omkring 40 av planerade 70 anställda har börjat jobbet i Angered, Göteborg.

Men vi har ju redan Diskrimineringsombudsmannen?

– Javisst, men vi har ett helt annat uppdrag, säger Lena Ag. Enkelt uttryckt sköter DO enskilda fall där människor upplever sig diskriminerade. Vi har ett brett och mer strategiskt uppdrag som går ut på att regeringens sex politiska mål för jämställdhet ska uppnås.

Målen handlar om att män och kvinnor ska ha samma möjligheter till makt och inflytande. De ska ta samma ansvar för hemarbete. Lägg till detta samma chans till utbildning och hälsa. Ekonomisk jämställdhet mellan könen ska uppnås. Och mäns våld mot kvinnor ska upphöra, enligt de svenska målen för jämställdhet.

Vad ska ni göra lite mer i praktiken?

– Vi är en utpräglad expertmyndighet och ska bland annat sprida information om hur andra myndigheter arbetar med jämställdhetsintegrering.

Till exempel?

– Det kan handla om att Arbetsförmedlingen upptäcker att kvinnor slentrianmässigt erbjuds jobb i vården medan män erbjuds industriarbeten.

Vad blir det första som kommer ut från Jämställdhetsmyndigheten?

– Vi sätter i gång flera projekt som ska redovisas i höst och nästa år. Men redan i maj ska vi hålla en stor internationell konferens om män och jämställdhet.

Bland de konkreta projekt som myndigheten drar i gång finns en kartläggning av problemen för kvinnor med funktionsnedsättning att nå ekonomisk jämställdhet. Dessutom ska Sveriges strategi för att motverka mäns våld mot kvinnor följas upp. Ett annat projekt handlar om att sammanställa arbetsmetoder för att arbeta mot våld som riktar sig mot pojkar inom hederskulturer.

Sexuella trakasserier, en fråga som är högaktuell efter höstens #metoo-upprop, står också på agendan. Myndighetens uppdrag är att samla och sprida kunskap om detta.

– Ja, #metoo har rört vid en smärtpunkt både i det svenska samhället och globalt, säger Lena Ag. Vi ska hämta kunskaper från DO och rikta in oss på sexuella trakasserier mot barn och unga. Myndigheten ska jobba med frågan i två år och redovisa flera gånger under tiden.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Porträttbild på man med rakat huvud och skägg

Alla män måste ta sitt ansvar

Debatt. 2017 fick metoo sitt genomslag i hela världen. Kvinnor berättade om olika former av övergrepp, våldtäkter, trakasserier och hur män beter sig, oavsett yrke eller bransch, mot kvinnor. För män blev det en chock att det var så. Inte för någon annan orsak än att ”hur ska man nu kunna titta på en kvinna utan att bli anklagad”.

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Enda kvinnan ombord

Davids krönika. Bokläsandet minskar. Förlagen går back. Deras eviga strategimöten hjälper föga och de drar ner på personal och sparkar författare. Ljudböcker går lite bättre men där är avanserna så små att de knappt täcker sina kostnader.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Månadens medlem
2024 var ett bra år för Jimmy Liljensöe. Han vann flera priser i dragracing och verkstan rullade på långt över förväntan.

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.