Ny myndighet jobbar för jämställdhet

Jämställdhet. Uppdraget är att analysera, samla kunskap och sprida den. Temat och målet är jämställdhet. Sverige fick en ny myndighet vid årsskiftet.

Lena Ag
Lena Ag. Foto: Kvinna till kvinna

– Facken är en otroligt viktig aktör, inte minst när det handlar om arbetsmiljö. Fackligt aktiva har absolut anledning att följa med i vad vi gör, och jag ser fram emot samtal med dem, säger Lena Ag.

I dag, måndag, installerade hon sig på den nya myndighet där hon är högsta chef: Jämställdhetsmyndigheten. Omkring 40 av planerade 70 anställda har börjat jobbet i Angered, Göteborg.

Men vi har ju redan Diskrimineringsombudsmannen?

– Javisst, men vi har ett helt annat uppdrag, säger Lena Ag. Enkelt uttryckt sköter DO enskilda fall där människor upplever sig diskriminerade. Vi har ett brett och mer strategiskt uppdrag som går ut på att regeringens sex politiska mål för jämställdhet ska uppnås.

Målen handlar om att män och kvinnor ska ha samma möjligheter till makt och inflytande. De ska ta samma ansvar för hemarbete. Lägg till detta samma chans till utbildning och hälsa. Ekonomisk jämställdhet mellan könen ska uppnås. Och mäns våld mot kvinnor ska upphöra, enligt de svenska målen för jämställdhet.

Vad ska ni göra lite mer i praktiken?

– Vi är en utpräglad expertmyndighet och ska bland annat sprida information om hur andra myndigheter arbetar med jämställdhetsintegrering.

Till exempel?

– Det kan handla om att Arbetsförmedlingen upptäcker att kvinnor slentrianmässigt erbjuds jobb i vården medan män erbjuds industriarbeten.

Vad blir det första som kommer ut från Jämställdhetsmyndigheten?

– Vi sätter i gång flera projekt som ska redovisas i höst och nästa år. Men redan i maj ska vi hålla en stor internationell konferens om män och jämställdhet.

Bland de konkreta projekt som myndigheten drar i gång finns en kartläggning av problemen för kvinnor med funktionsnedsättning att nå ekonomisk jämställdhet. Dessutom ska Sveriges strategi för att motverka mäns våld mot kvinnor följas upp. Ett annat projekt handlar om att sammanställa arbetsmetoder för att arbeta mot våld som riktar sig mot pojkar inom hederskulturer.

Sexuella trakasserier, en fråga som är högaktuell efter höstens #metoo-upprop, står också på agendan. Myndighetens uppdrag är att samla och sprida kunskap om detta.

– Ja, #metoo har rört vid en smärtpunkt både i det svenska samhället och globalt, säger Lena Ag. Vi ska hämta kunskaper från DO och rikta in oss på sexuella trakasserier mot barn och unga. Myndigheten ska jobba med frågan i två år och redovisa flera gånger under tiden.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Porträttbild på man med rakat huvud och skägg

Alla män måste ta sitt ansvar

Debatt. 2017 fick metoo sitt genomslag i hela världen. Kvinnor berättade om olika former av övergrepp, våldtäkter, trakasserier och hur män beter sig, oavsett yrke eller bransch, mot kvinnor. För män blev det en chock att det var så. Inte för någon annan orsak än att ”hur ska man nu kunna titta på en kvinna utan att bli anklagad”.

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Enda kvinnan ombord

Davids krönika. Bokläsandet minskar. Förlagen går back. Deras eviga strategimöten hjälper föga och de drar ner på personal och sparkar författare. Ljudböcker går lite bättre men där är avanserna så små att de knappt täcker sina kostnader.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.